Празници / фестивали

Plovdiv Jazz Fest представя и съпътстващи събития

Седмото издание на фестивала е от 29 до 31 октомври в Пловдив

Plovdiv Jazz Fest представя и съпътстващи събития

 

◊ КАКВО МОЖЕМ ДА ПОСЕТИМ НА ПЛОВДИВ ДЖАЗ ФЕСТ

Освен основните концерти седмото издание на Plovdiv Jazz Fest предлага и съпътстващи събития от 29 до 31 октомври.

На 29 октомври Plovdiv Jazz Fest ще започне с откриване на изложбата „Плакати за джаз“,  която представя автори и събития от различни точки на планетата, с интересен поглед върху джаз темата. Плакатите са част от колекцията на Международното триенале на сценичния плакат, която за последните 26 години е най-богатият фонд на български и световни плакати. Експозицията е първата от серия, посветена на темата за музиката в колекцията на Триеналето. Изложбата ще бъде разположена във фоайето на Дом на културата „Борис Христов“ и ще бъде достъпна целодневно през дните на фестивала.

На 30 октомври е уъркшопът на музиканта Павел Терзийски, посветен на различни вокални техники. Павел Терзийски е един от най-изявените и неконвенционални вокалисти в България, който свързва естетиката си с джаз, бразилска боса нова и електронна музика. В събота от 16:00 ч. в бар „Контрабас“ в Пловдив той ще ни поведе в един различен и изненадващ свят на вокалното изкуство и импровизации, където всеки участник ще може да открие нови хоризонти за себе си. Уъркшопът ще се проведе със свободен достъп и без предварително записване.

Последният ден от фестивала 31 октомври ще започне с представяне на книгата „Чувствителният разказвач“ от Олга Токарчук. Разговорът ще бъде посветен за най-новата книга на нобеловата лауреатка – сборникът с есета „Чувствителният разказвач“ (превод от полски Крум Крумов), но и на важните теми в творчеството на Токарчук изобщо. Ина Иванова ще разговаря с редактора Невена Дишлиева в галерия „Джуркови“. Срещата с тях и творчеството на Олга Токарчук ще бъде от 17:00 ч. 

Всяка от вечерите на Plovdiv Jazz Fest ще завършва с традиционните джем сешъни в Bee Bop Café. Началният им час ще бъде 21:30 ч. Входът на място е 10 лв.

Какви концерти са включени в основната програма на Plovdiv Jazz Fest може да прочетете в статията в "Културни новини" тук.

 

◊ НАГРАДИТЕ НА ДЖАЗ ФЕСТИВАЛА

В седмото издание на Plovdiv Jazz Fest ще бъдат връчени две награди за цялостен принос в джаза. Едната ще бъде за емблематичния радио и телевизионен водещ Тома Спространов, който е сред най-ерудираните и внимателни анализатори на българската и световната музика в различни жанрове. Той е и от значимите популяризатори на джаза в България. „Любопитно петолиние“ вероятно е най-старото предаване в радио ефира, тъй като то започва през 1967 г. и продължава да се излъчва и до днес по Радио „Пловдив“.  

Вторият приз за цялостен принос също е свързан с радиото. Той ще бъде за екипа на Jazz FM радио. Единственото джаз радио в България тази година отбеляза 20 години в ефир. Jazz FM радио винаги е популяризирало джаз музиката, като е поставяло специален акцент върху българската джаз сцена.

 

◊ КАК ЩЕ СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА ДОСТЪП ДО ФЕСТИВАЛА

Достъпът до концертите на Plovdiv Jazz Fest ще се осъществява с цифров COVID сертификат за ваксинация; преболедуване на инфекция със SARS-CoV-2 през последните 12 месеца; отрицателен резултат от направено изследване в лаборатория за COVID-19: от антигенен тест (48 часа преди концертите) или PCR тест (72 часа преди концерта).

Деца до 12-годишна възраст ще влизат безплатно и без цифров сертификат. Децата от 12 до 18-годишна възраст ще влизат с билет, без цифров сертификат.

За хората, които имат нужда от антигенни тестове, лабораторията на Клиника „Медикус Алфа“ предоставя възможност за 50% отстъпка от тестовете. Цената за тест ще бъде 20 лв. Лабораторията се намира в близост до Дом на културата „Борис Христов“ - на ул. „Велико Търново“ 21.

Лабораторията ще осигури допълнителен екип и зелен коридор за гостите на фестивала от 16:00 до 17:00 ч. във всеки от дните на фестивала. През останалото работно време отново ще бъдат приемани гости на фестивала, но ще е необходимо да се предвиди повече време, тъй като лабораторията е силно натоварена.

В лабораторията е нужно да покажете закупен билет за концерт от програмата на Plovdiv Jazz Fest, с който да бъде удостоверено, че тестът е предназначен за публиката на фестивала.

Организатор на Plovdiv Jazz Fest е Blue M. Събитието се провежда с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2021 г. Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
28.10.2021 г. 17:56
Посетено:
1795
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/33592-plovdiv-jazz-fest-predstavya-i-sapatstvashti-sabitiya