Празници / фестивали

Седмото издание на Plovdiv Jazz Fest предстои от 29 до 31 октомври

В програмата участват двама носители на „Грами“

Седмото издание на Plovdiv Jazz Fest предстои от 29 до 31 октомври

 

◊ СЕДМО ИЗДАНИЕ НА ДЖАЗ ФЕСТИВАЛА В ПЛОВДИВ

От 29 до 31 октомври ще се проведе седмото издание на Plovdiv Jazz Fest. Всички концерти от основната програма ще бъдат в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив. В програмата на тазгодишния фестивал участват двама носители на „Грами“.

Поради новите противоепидемични мерки, капацитетът на залата няма да бъде намаляван, но достъпът на публиката ще се осъществява единствено с валидни документи за ваксинация или преболедуване на COVID-19. Третата възможност остава отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди началото на концерта, или антигенен тест, направен до 48 часа преди концерта.

Вратите на Дома на културата ще отварят в 19:00 ч., за да може влизането на хората да бъде облекчено.

Във всяка от фестивалните вечери ще има джем сешъни в Bee Bop Café от 21:30 ч.

 

◊ ПРОГРАМАТА

Специалната продукция на Plovdiv Jazz Fest „Четири млади дами пеят джаз“ ще постави началото на седмото издание на фестивала. На 29 октомври от 20:00 ч. на сцената на Дом на културата „Борис Христов“ ще се качат четири от най-впечатляващите и отличителни гласове на българската джаз и поп сцена – Велека Цанкова, Едит Унджиян, Елена Сиракова и Мирослава Тодорова.

Вокалният проект ще включва песни от емблематични филми на XX в., повечето от тях черно-бели. Тази естетика ще бъде претворена в новия прочит на стария музикален материал, поверен на маестро Васил Спасов – един от изтъкнатите джаз музиканти, композитори и оркестратори.

Програмата ще включва много изненадващи версии на класики като Moon River от „Закуска в Тифани“ или As Time Goes By от „Казабланка“. Заедно с четирите млади дами ще бъдат и струнния квартет с участието на Ивелина Христова (цигулка), Диляна Димитрова (цигулка), Мария Венкова (виола), Антоанина Юрганджиева (виолончело) и джаз триото: Васил Спасов (пиано), Мишо Иванов (бас) и Атанас Попов (барабани).

На 30 октомври от 20:00 в Дом на културата „Борис Христов“ четирикратният носител на „Грами“ и десет пъти номиниран за престижния приз – барабанистът и композитор Антонио Санчес - ще представи композиции от един от най-ярките си и неконвенционални албуми – “Bad Hombre”.

Антонио Санчес е един от най-забележителните барабанисти на съвременната джаз сцена. Той е още композитор и продуцент. Като лидер създава седем албума. Създаден през 2017 г., албумът “Bad Hombre” безспорно е една от най-личните работи на Антонио Санчес. В изцяло соловия проект доминират съвременни изразни средства и електроника. Композициите са изпълнени със социално-политически послания, те са бунт и реакция срещу действията на администрацията на Доналд Тръмп.

Антонио Санчес ще пристигне в Пловдив заедно със съпругата си – певицата Тана Алекса, която също ще вземе участие в концерта. Нейният най-нов албум “Ona” (от хърватски – „Тя“), издаден през 2020 г., е вдъхновен от различни поколения жени, женски движения, мултикултурни истории на емигрантки.

Финалният концерт на Plovdiv Jazz Fest на 31 октомври от 20:00 ч. ще бъде на виртуозното трио на американския джаз пианист Брад Мелдау.

През 2020 г. Брад Мелдау беше отличен с „Грами“ в категорията „Най-добър инструментален джаз албум“ за Finding Gabriel.Пианистът безспорно е сред най-задълбочените и влиятелни джаз музиканти днес. Той ще пристигне в Пловдив в компанията на още две джаз звезди – басистът Лари Гренадиър и барабанистът Джеф Балард. Формацията има концерти из целия свят още от средата на 90-те.

Музика на Брад Мелдау е включена в няколко филма, сред които „Широко затворени очи“ на Стенли Кубрик и „Хотел за милион долара“ на Вим Вендерс. Той композира и целия саундтрак на френския филм „Съпругата ми е актриса“.

 

◊ ИЗЛОЖБА

През всички дни на Plovdiv Jazz Fest 2021 във фоайето на Дом на културата „Борис Христов“ ще бъде експонирана и изложбата „Плакати за джаз“ – избрано от колекцията на Международното триенале на сценичния плакат – София.

 

◊ БИЛЕТИ

Билетите за всички концерти могат да бъдат намерени в мрежата на Eventim. Освен тях в продажба са и ограничен брой фестивални билети, които включват всички концерти от основната програма на Plovdiv Jazz Fest.

 

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
26.10.2021 г. 15:48
Посетено:
1773
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/33579-sedmoto-izdanie-na-plovdiv-jazz-fest-predstoi-ot-29-do-31-oktomvri