Празници / фестивали

Второ издание на Международния фестивал на портретния филм (International Portrait Film Festival / IPFF)

17-27 ноември 2021, София, Пловдив, Велико Търново, Варна

Второ издание на Международния фестивал на портретния филм (International Portrait Film Festival / IPFF)

 

◊ INTERNATIONAL PORTRAIT FILM FESTIVAL 2021

Броим дните до началото на второто издание на Международния фестивал на портретния филм (International Portrait Film Festival / IPFF)

Но още днес ви примамваме - ако обичате киното, сядате твърде близо до екрана, тръпнете в тъмното преди първия светлинен щрих и не се страхувате от другите странници в залата - бъдете с нас - за да се почувстваме необичайно!

"Да се почувстваме необичайно" - това е надсловът, който избрахме за второто издание на IPFF. "Откраднахме" репликата от "Уитнейл и аз", любим британски филм от 1987-ма. В нашите мечтаещи глави той е космически портрет на младостта и нейните блянове, и на сложността на заедността.

Но има още много в тази чудата фраза. Вярваме, че всеки, потапяйки се в портретното кино, ще открие своето необичайно и ще го преживее сам, но и с нас.

 

За  International Portrait Film Festival - идеи и развитие

Второто издание на IPFF  утвърждава концепцията за портретния филм като специфична кинематографска призма за вглеждане в сърцевината на творбата, за усещане за нейните цветове и звуци, за виждане отвъд видимото.

Разкривайки потенциала на филмовия портрет да въздейства и трансформира, фестивалът кани публиката, която не отива на кино между другото, а търси киното, защото вярва, че е преживяване -като никое друго. Предлага среща с душата на филма - самият портрет. Провокира преоткриване на портрета като културен феномен - многопластов и многопосочен, идващ от най-древни артистични пътища, но абсолютно жив, пълнокръвен и днес.

С тази уникална философия, вече втора година IPFF е разпознат като платформа за алтернативно късометражно кино от стотици режисьори, от всички посоки на света. Сред тях са както млади творци в началото на своя професионален път, така и утвърдени артисти, избрали за себе си полето на изкуството в неговите по-малко познати, некомерсиални и експериментални измерения.

Щастливи сме, че можем да запознаем българската аудитория с най-добрите от тези кандидатури!

 

Профил

И в настоящото си второ издание, IPFF се явява като хибрид, даващ възможност за срещи на живо и онлайн. В четири български града - София, Пловдив, Велико Търново и Варна, зрителите ще могат да се насладят на филми от официалната селекция на фестивала, а посредством фестивалната платформа Cinenso кинолюбители от цял свят ще се запознаят както с официално избраните филмови портрети, така и с двете селекции за IPFF находки - For the peculiar-eyed и Thrilling Impressions.

Основната програма на фестивала се състои от 55 късометражни портретни творби в категориите филмов портрет, филмов автопортрет, колективен портрет, алтернативен портрет, както и категории с фокус интригуващ изразен език - скрийнденс (портрет в движение) и анимация - (портрет в магически фенер). Темите, сюжетите и формите са изключително разнолики - истории за вдъхновяващи личности, герои с обществени и лични каузи, запознанства със забавни образи и странни характери, сюрреалистични и експериментални визуални вълнения.

Интересни съпътстващи събития отново ще бъдат част от цялостното фестивално преживяване.

В рамките на своето второ издание, IPFF провежда творческия експеримент "Пътища на портрета". Първите резултати от него ще бъдат представени чрез фотоизложба, провокираща  разговори за портретната фотография, пресечните точки между медиумите кино и фотография, запечатването на времето в застинали образи и техните  възможни бъдещи артистични метаморфози.  

"Видеоесе - неформално за формата" е името на среща по темата за аудиовизуалната есеистика. В свободна дискусия ще бъдат поставени въпросите за (не)познаването и (не)използването на  аудиовизуалното есе като разбираем, достъпен и стойностен аналитичен и критически инструмент по отношение възприемането и тълкуването на филмовото изкуство. 

В актуалния куиз жанр ще тестваме познанията си по време на "Филми, Портрети и Филмови Портрети" - с убеждението, че можем да съчетаем забавното с интелектуално обогатяващото. Ще задаваме въпроси за портретите в киното (и не само), ще предизвикаме паметта си, ще провокираме себе си и всички желаещи да откриват пътя към света на портрета - като дълбок и интригуващ.

По време на гостуването си в Пловдив, Велико Търново и Варна, IPFF ще предложи освен прожекции от официалната селекция, дискусии с куратори - личности със свой ярък светоглед и почерк, които зрителите ще могат да разпознаят в споделените ракурси към прожектираните кинотворби.

И тази година част от съпътстващата програма на IPFF ще бъде отворен виртуален дискусионен панел с участието на режисьори на селектираните филми - платформа за представяне на различни гледни точки към портретния филм, късометражното кино и фестивалния живот на кинопроизведенията.

 

Локации, дати, прожекции, събития

София

. Официална селекция - прожекции - 17, 18, 19 ноември, Дом на киното
. Откриване на изложба "Пътища на портрета" - 18 ноември, Дом на киното
. "Видеоесе - неформално за формата" - 19 ноември, (анонс на локацията - скоро!)
. "Филми, Портерти и Филмови Портрети" - куиз за портретно кино - 20 ноември (анонс на локацията - скоро!)
. Кинопразник: Официална селекция - прожекции; Награждаване на отличени филми; Музика, разговори, усмивки и още - 20 ноември, Културен център G8

 

Пловдив

. Официална селекция - прожекция + дискусия - 24 ноември, клуб "Фарго"

 

Велико Търново

. Официална селекция - прожекция + дискусия - 26 ноември, Залата

 

Варна

. Официална селекция - прожекция + дискусия - 27  ноември, Хале 3

 

Онлайн

Виртуални прожекции в платформа за фестивално кино Cinenso.com - 21-27 ноември

Дискусионен панел, посветен на портретните филми в контекста на късото кино и живота им в кинофестивалите - 25 ноември, Zoom

Следете информация за селектираните филми, пълната програма, възможности за закупуване на билети и всички детайли за фестивала в сайта и социалните канали на IPFF.

Официален сайт на фестивала: www.ipffestival.com

 * * *

Благодарим на всички хора и организации, които със своето доверие, ентусиазъм и усилия допринасят за реализацията на второто издание на IPFF.

С подкрепата на: Национален Фонд "Култура"

С подкрепата на: Дана Проданова, САЩ (продуцент)

Партньори: Дом на киното, Културен център G8, клуб "Фарго" - Пловдив, Залата - Велико Търново, Хале 3 - Варна, Cinenso.com

Медийни партньори: Импресио, Културни новини, How2Plovdiv, Градското списание

IPFF се финансира от таксите на кандидатстващите за фестивала филми и личните средства на ентусиастите от екипа на фестивала. Гостуването на членове на международното жури на фестивала е подкрепено от Национален Фонд "Култура", програма Мобилност, 2021.

*

Контакти:

Ana-Maria Sotirova
Founder
International Portrait Film Festival

ipffestival@gmail.com

www.ipffestival.com

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
22.10.2021 г. 14:27
Посетено:
926
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/33562-vtoro-izdanie-na-mezhdunarodniya-festival-na-portretniya-film-international-portrait-film-festival-ipff