Празници / фестивали

Популярни актьори и режисьори стават посланици на Нощта на театрите

19 творци участват в черно-бялата фотосесия „Нощни персонажи“

Популярни актьори и режисьори стават посланици на Нощта на театрите

 

◊ НОЩ НА ТЕАТРИТЕ 2021

За девети пореден път обединява обичани лица от сцената в името на каузата за популяризиране на театралното изкуство. Тази година посланието е „Другата страна на театъра“. За първи път към Нощта се присъединяват двама от най-успешните режисьори в новата история на българския театър – Галин Стоев и Явор Гърдев. Другите главни герои в емблематичния фотографски проект са популярни лица на театралното и балетното изкуство - Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Боряна Братоева, Константин Еленков, Георги Златарев, Йордан Ръсин, прима балерината Марта Петкова, премиер солистът Никола Хаджитанев и диригентът Максим Ешкенази.

Новият прочит на Нощните персонажи е дело на фотографа Диляна Флорентин, която работи в екип с Цветан Игнатовски, Слав Анастасов и The Smarts. „За първи път ще видим лицата на Нощта по един личен и различен начин. Черно-белите колажи с техни портрети ще имат QR код. Сканирайте го, за да разкриете и друга страна на нашите посланици: техните истории и усещания за театъра, които досега са останали скрити – защо понякога най-добрият маршрут към премиера е и най-сложният, какво се пее преди представление, как се учи текст и защо да ходим на постановка по пижами“ разказват организаторите.

19-те фотографии ще бъдат официално представени в средата на месец ноември в UniCredit Studio на пл. „Света Неделя“ в София. Входът за изложбата ще е със свободен достъп.

* * *

Европейската инициатива Нощ на театрите в България ще събере на 20 ноември стотици съдържания в 15 български града, като към момента (поради динамичната обстановка) се планират събития както на живо, така и в различни онлайн платформи.

2021-ва е ключова година за Нощта, защото Асоциация „Европейска нощ на театъра“ успешно приключи проекта ASSET (Audience Segmentation System in European Theatres), в който участваха 5 държави (Австрия, България, Финландия, Хърватска и Чехия). Това е първото проучване и сегментация на театралната публика, което ще отвори нови хоризонти и ще даде нов прочит на нагласите и очакванията на зрителите.

Над 400 000 е броят на хората, които се наслаждаваха и преживяваха театралното изкуство в изминалите 8 издания. Всичко това направи Нощта един от най-мащабните и силни театрални проекти в България. 

Нощ на театрите е част от Календара на културните събития за 2021 г. на Столична Община и се реализира с подкрепата на Министерството на културата и Национален фонд „Култура“.

Всичко актуално следете в официалния сайт, във фейсбук, инстаграм и Viber Community на инициативата.

 

Автор:
Мария Панайотова
Публикация:
11.10.2021 г. 15:27
Етикети:
режисьориактьориНощ на театрите 2021европейска инициатива
„Нощни персонажи“
черно-бяла фотосесия
Посетено:
686
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/33504-populyarni-aktyori-i-rezhisyori-stavat-poslanitsi-na-noshtta-na-teatrite