Празници / фестивали

"Киномания" с ново издание през ноември

Филмовото събитие обяви първите акценти от програмата си

"Киномания" с ново издание през ноември

На снимката: Кадър от филма “Тук се смея аз” на режисьора Марио Мартоне

 

◊ КИНОМАРАТОН В НДК

Филмовият маратон в НДК “Киномания” тази година ще се проведе от 18 ноември до 2 декември. Организаторите обявиха и първите пет заглавия от селекцията на “Киномания”.

 

◊ АКЦЕНТИТЕ В ПРОГРАМАТА

“Белфаст” на Кенет Брана, отличен с престижната Награда на публиката в Торонто, е заснет в черно-бяло. Филмът е смятан за най-личния и въздействащ в творчеството на Брана, отразяващ до голяма степен собственото му детство. Действието ни пренася в Северна Ирландия в края на 60-те години, където младият Бъди се сблъсква с борбите на работническата класа, мащабните културни промени и сектантско насилие. В главните роли на вълнуващата история се превъплъщават Джейми Дорнън и Джуди Денч.

Филмът, който откри фестивала във Венеция тази година – “Паралелни майки” на Педро Алмодовар - също е в програмата на кинофестивала. Класикът на модерното кино отново представя необикновена история - за две родилки, делящи една стая в болницата. И двете са сами и бременността им е неочаквана, но приемат съдбата си по коренно различен начин. В образа на едната майка е музата на Алмодовар – Пенелопе Крус, която спечели награда за изпълнението си на фестивала във Венеция, а другата роля е поверена на младата Милена Смит.

Ще видим и един от най-силните филми на Венецианския фестивал “Тук се смея аз” на режисьора Марио Мартоне. Главната роля е поверена на любимеца на Сорентино - Тони Сервило. Той играе великия комик Едуардо Скарпета, чиито пиеси от началото на XX в., както и неподражаемия му актьорски талант са оказали сериозно влияние върху италианската комедийна традиция.

Психологическата драма “Герой” на режисьора Асгар Фархади разказва за калиграфа Рахим, който влиза в затвора за неизплатен дълг. Точно по време на 2-дневния му домашен отпуск приятелката му намира чанта с пари, която би решила проблемите им. Но Рахим решава да върне парите, превръщайки се в герой за обществеността, от което произтичат куп интересни събития и обрати.

“Най-лошата личност на света” на Йоахим Трир е отличен с награда за женска роля в Кан за актрисата Ренате Рейнсве. В центъра на сюжета е Джули, млада жена в началото на 30-те, която изживява екзистенциална криза, лутайки се между кариерата си и романтичните си избори. Улавяйки вярно душевността на днешните 30-годишни, филмът има потенциал да се превърне в култов за младата публика.

 

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
11.10.2021 г. 10:53
Посетено:
832
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/33501-kinomaniya-s-novo-izdanie-prez-noemvri