Празници / фестивали

Разнообразни културни инициативи в Сливен за празника на града - Димитровден

Празничните прояви започват на 16 и 17 октомври на крепостта "Туида"

Съобразен с предписанията на здравните власти в условията на противопандемичните мерки е подходът на ръководството на Община  Сливен (кмет Стефан Радев) при подготовката и организацията за протичане на празничните прояви 2021 г. Зам. кметът по образование, култура и вероизповедания Пепа Чиликова обоснова решението за провеждането на някои събития online или дори - за отменянето им, в съответствие с необходимостта от адекватни действия за запазване на живота и здравето на жителите и гостите на общината.  

Творческите начинания започват на 16 и 17 октомври на обичаното от сливенци място – крепостта „Туида”, където те ще наблюдават „огнения спектакъл” по „Палячи”, под наслов „Последната сватба на царя”, както и концерт на музикалната формация „Freija”. Организиращ акцент в програмата през настоящата година са две събития, насочени за отбелязване на 200 години от рождението на идеолога на българската революция Георги Стойков Раковски, проведени съвместно с Регионалната библиотека в града. На 19 октомври от 10 часа в зала „Май” ще се състои Кръгла маса за неговите разностранни приноси в освободителното дело на Българско, а от 17 часа същия ден, в зала „Сливен” присъстващите ще се запознаят с био-библиографията  „Георги Стойков Раковски”.

На 21 октомври, в същата зала почитателите на  музиката ще се съпричастят с  творбите от първия за сезона концерт на Сливенския симфоничен оркестър. Предвидено е награждаване в къща „Г. Миркович” и на участниците в традиционния детски конкурс за рисунка „Аз и моят град” (22 октомври 2021 г.), при оповестена готовност за отменяне на церемонията и изпращане отличията на удостоените.

На 25 октомври, от 10 ч., е провеждането в зала „Сливен” на тържествената сесия на Общинския съвет по повод празника на града, като вечерта там, с участието на Симфоничния оркестър, ще се състои и ритуалът по връчване на наградите на отличените носители за 2021 г. в различните сфери на обществения живот. (При невъзможност да се организира събитието - с оглед на епидемичната обстановка,  замислено е то да се осъществи в друг ден, при позволяващи това условия.)

На Димитровден – 26 октомври, от 8.30 ч. в катедрален храм „Св. Димитър” сливенци ще вземат участие в празничната Света литургия. С оглед затруднението за ограничаване броя на присъстващите на тържествената церемония на площад „Х. Димитър”, тази година е решено тя да не се провежда. Малките граждани на общината, обаче, ще се насладят на изпълненията на циркови артисти по ларгото, а всички - на празничните илюминации в 20 часа, за завършек на празничния ден.

Своите постижения ще демонстрират на различни състезания и членовете на спортните клубове от региона и страната. Припомняме, че развитието и стимулирането на младите хора и спорта са приоритети в програмата, дейността и политиката на Община Сливен, даваща възможност за  подготовка и организация на редица спортни събития с регионален, национален и международен характер. По повод празника  Димитровден своите умения ще покажат участниците в XVII Международен турнир по борба за кадети “Стоте войводи”, като ще се състоят още: турнир по джудо „Димитровден”, Международен планински маратон „Хайдушки пътеки”; Открит национален турнир по спортни танци „Купа Сливен” 2021, Национален турнир „Изгряващи звезди” 2021 г. и др.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
14.10.2021 г. 19:08
Посетено:
1296
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/33468-raznoobrazni-kulturni-initsiativi-v-sliven-za-praznika-na-grada-dimitrovden