Празници / фестивали

Бляскав старт на Синелибри 2021

Красива церемония, предшествана от зрелищен пърформанс, откри седмото издание на Кино-литературния фестивал

 

◊ БЛЯСКАВ СТАРТ НА СИНЕЛИБРИ 2021

Красива церемония, предшествана от зрелищен пърформанс, откри седмото издание на Синелибри в зала 1 на Националния дворец на културата на 2 октомври. Ценителите на първокласното кино и литературата, която го вдъхновява, и тази година могат да се насладят на десетки вълнуващи кино-литературни събития и срещи чак до края на октомври!

По традиция празничната вечер започна с приветствие на Жаклин Вагенщайн, основател, директор и главен селекционер на фестивала. И тъй като тазгодишното издание на Синелибри е посветено на 700 години от смъртта на Данте Алигиери, на сцената прозвуча специално подбран фрагмент от неговата величава „Божествена комедия“. Преди това зрителите станаха свидетели на ефектен пърформанс, чиято символика е подчинена на цялостната концепция на фестивала. Автор на идеята е Мария Налбантова – художник и визуален артист; в екипа на проекта участват още: Стефани Ханджийска (танц и хореография), Ивелина Иванова (анимация), Георги Атанасов (композитор).

След церемонията се състоя българската премиера на провокативната биографична драма „Бенедета“, дело на Пол Верховен. Филмът е адаптация на книгата „Неприлични действия: животът на монахиня лесбийка в ренесансова Италия” от Джудит К. Браун. Копродукция на Франция и Нидерландия, „Бенедета“ пристига у нас с две номинации от кинофестивала в Кан – за „Златна палма“ и за т. нар. „Странна палма“, както и с номинация за наградата на публиката от кинофестивала в Сан Себастиан. Зрителите, които са пропуснали откриването, могат да посетят някоя от предстоящите прожекции: https://www.cinelibri.com/benedetta/

Днес, 4 октомври, от 19:00 ч. в кино „Люмиер“ публиката може да види великолепния филм на Мария Шрадер „Аз съм твоят мъж“, избран да представи Германия на наградите „Оскар” за най-добър чуждестранен филм през 2022 г.  Удостоен с награда „Сребърна мечка“ от Берлинале, филмът разказва историята на млада жена учен, която приема предложение да участва в необикновен експеримент: в продължение на три седмици тя трябва да живее с хуманоиден робот, създаден, за да я направи щастлива.

На 7 октомври в Casa Libri на „Цар Асен“ 64 в рамките на паралелната програма на фестивала ще се проведе лекцията „Данте Алигиери – Пътят към Рая“ на Лиза Боева и със специалното участие на Ицко Финци, който ще чете илюстриращи откъси от грандиозната творба на Данте. Ден по-късно, на 8 октомври, в кино „Влайкова“ от 19:00 ч. програма „Психоанализа и кино“ ще предложи прожекция на филма „Три етажа“ и дискусия с анализ на зрителското преживяване с модератор Светлозар Василев. Режисьорът Нани Морети разказва история за човешките отношения през влиянието на смъртта, сексуалността, възпитанието, злоупотребата с доверието и прошката върху тях. Филмът е свободна адаптация на едноименния бестселър на Ешкол Нево, който представлява експеримент с формата на самия роман, но и с опитите на едно разнолико общество да открие своята идентичност. Очаква се писателят да пристигне в София за представяне на книгата и филма на 16 октомври.

На 9 октомври на фейсбук страницата на CineLibri от 17:00 ч. ще се състои безплатен уебинар с американските продуценти Джон Гросман и Анди Делиана. Лекцията ще се проведе на английски език, темата е „Cinema production VS Commercial production in USA“. Събитието се организира съвместно с посолството на САЩ в София и е предназначено за учащи и професионалисти в сферата на киното и рекламата, които се интересуват от възможностите за развитие в сектора в САЩ.

Не е за пропускане и срещата с Георги Тошев на 11 октомври в кино „Одеон“ от 18:30 ч. Той ще представи филма си „Урок по кино“, посветен на Жан-Жак Ано, създателя на знакови филми като „Името на розата“, „Любовникът“, „Мечката“ и „Седем години в Тибет“.  Жива легенда на световната кинематография, Ано работи върху сценарий за нов филм, свързан с пожара в катедралата „Нотр Дам“. Георги Тошев се среща с режисьора в Париж, а резултатът е този любопитен и вълнуващ документален филм.

 

Някои прожекции са вече разпродадени, побързайте да си набавите билети за филмите и събитията, които ви интересуват: https://epaygo.bg/1058124692. Приложените снимки са дело на Орлин Огнянов и Илиян Ружин.

 

Синелибри 2021 се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален филмов център, Национален фонд Култура, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, с изключителното партньорство на Vivacom и на УниКредит Булбанк, както и NESCAFÉ® Dolce Gusto, Фантастико, Joy Station, Storytel, CAJ, Avène, TatraTea и множество съмишленици. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.

Официален уебсайт: www.cinelibri.com

Автор:
Изд. Колибри
Публикация:
04.10.2021 г. 16:09
Посетено:
2051
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/33467-blyaskav-start-na-sinelibri-2021