Празници / фестивали

Започва кино-литературният фестивал "Синелибри"

Седмото издание ще продължи един месец

Започва кино-литературният фестивал "Синелибри"

 

◊ ФЕСТИВАЛЪТ

Седмото издание на кино-литературния фестивал "Синелибри" започва на 2 октомври и ще продължи до 31 октомври.

Заради пандемията част от събитията ще се проведат онлайн, но това ще позволи видео срещите и разговорите да бъдат разпространени след края на фестивала и така да достигнат до повече ценители на киното, вдъхновено от голямата литература.

 

◊ ОТКРИВАНЕ НА СИНЕЛИБРИ

Провокативната биографична драма „Бенедета“ на известния нидерландски режисьор Пол Верховен ще открие фестивала Синелибри 2021 на 2 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата в София. Филмът е дръзка и оригинална адаптация на книгата „Неприлични действия: животът на монахиня лесбийка в ренесансова Италия” на Джудит К. Браун. Копродукция на Франция и Нидерландия, филмът на Пол Верховен пристига у нас с две номинации от кинофестивала в Кан и с номинация от кинофестивала в Сан Себастиан.

Като майстор на провокацията, режисьорът на „Първичен инстинкт“ този път залага на книгата на Джудит К. Браун, която се явява най-ранен документ за интимна връзка между жени в съвременната западна история. В образа на младата монахиня Бенедета Карлини, обсебена от еротични видения, се превъплъщава талантливата френска актриса Виржини Ефира, партнират й Дафне Патакиа, Ламбер Уилсън и достолепната Шарлот Рамплинг.

 

◊ АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА

На 3 октомври в кино „Люмиер“ ще се състои премиерната прожекция на мистериозната драма „Отражение“ в присъствието на режисьора Илкер Савашкурт и екипа на филма, част от който е и българско-германската актриса Симона Теохарова. Ярък трибют към автора на „Голият обяд“ Уилям Бъроуз, една от емблемите на бийт-поколението, сценарият на „Отражение“ е осеян с препратки към прочути творци и мислители като Едгар Алан По, Оскар Уайлд, Жан Бодрияр, Жан-Пол Сартр.

Реверанс към почитателите на големия американски писател и „изобретател на самотата“ Пол Остър е световната премиера на филма „В страната на последните неща“ - адаптация на едноименния дистопичен роман. Прожекцията ще се състои на 5 октомври от 20:30 ч. в Дома на киното. Пол Остър владее рядката способност да деконструира човешкото поведение и също като Дон де Лило и Филип Рот, с които нерядко го сравняват, се интересува от теми като отчуждението в съвременния свят, изолацията на интелектуалеца, тънката граница между нормалността и лудостта, невъзможността да избягаш от императивите на консуматорското общество.

По случай 100-годишнината от рождението на ненадминатия полски фантаст, сатирик, хуманист, философ, футуролог и експериментатор Станислав Лем, на 14 октомври в Полския културен институт от 19:00 ч. за пръв път у нас ще бъдат показани късометражните филми на Ханка Брулинска „Стаята“ и „Маската“, създадени по мотиви от неговото творчество. На 20 октомври от 19:00 ч., в Литературен клуб „Перото“, ще бъде представена книгата „Свят на ръба“ и новото издание на „Соларис“ – и двете в превод на Лина Василева. Събитието е със свободен достъп. Почитателите на Лем могат да гледат и представлението „Соларис“, което ще се играе на 7 и 14 октомври от 19:30 ч. в Нов театър – НДК.

Церемонията по награждаване на победителите от тазгодишния конкурс за късометражен филм, вдъхновен от литературна творба, ще се състои на 28 октомври от 19:00 ч. в клуб "Joy Station" и ще бъде с вход свободен. Във финалната селекция от седем филма влязоха пет български продукции – „Копнеж каквото е“, „Да се изгубиш в Африка“, „Mr. Self”, „Мечтата на Наташа“, „Струиндол“ и „8848“, и един френски филм със заглавие „Ангелът на странното“.

 

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
01.10.2021 г. 09:13
Посетено:
821
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/33440-zapochva-kino-literaturniyat-festival-sinelibri