Празници / фестивали

Фестивалът "Синелибри" представя галавечери на европейското кино

Фестивалът ще се проведе за седми път през октомври

Фестивалът "Синелибри" представя галавечери на европейското кино

Кадър от комедията „Книжарница в Париж“, режисьор Серджо Кастелито

 

◊ "СИНЕЛИБРИ" ПРЕДСТАВЯ ГАЛАВЕЧЕРИ НА ЕВРОПЕЙСКОТО КИНО

Седмият кино-литературен фестивал “Синелибри” предвижда тържествени галавечери на културите на Франция, Испания, Португалия, САЩ, Италия, Дания, Финландия, Унгария, Германия, Ирландия, подкрепени от съответните културни институти и посолства.

На 8 октомври в кино „Люмиер“, в рамките на галавечер на Италия, ще се състои премиерна прожекция на комедията „Книжарница в Париж“, режисирана от Серджо Кастелито („Не мърдай“, „Фортуната“). Сценарият е дело на италианската писателка Маргарет Мацантини, а в главната роля е носителката на „Сезар“ Беренис Бежо. На 14 октомври е премиерата на “Сну: Любовната история, която промени Португалия“. Филмът разказва историята на двама души, които променят облика на португалската демокрация след четири десетилетия диктатура.

На 15 октомври в кино „Люмиер“ ще се състои галавечер на Унгария с премиера на „Историята на жена ми“, екстравагантна екранизация по романа на Милан Фющ, спряган като връх в творчеството му. Главните роли са поверени на Леа Сейду, Луи Гарел и Гийс Набер. Прожекцията ще бъде съпроводена с видео разговор с режисьорката Илдико Енеди, носителка на „Златна мечка“ 2017 за филма „За тялото и душата“. Енеди дебютира още през 1989 г. в Кан с филма „Моят ХХ век”, за който получава наградата „Златна камера”. Специалистите веднага я определят като една от младите надежди на унгарското кино.

Френската галавечер е на 18 октомври във Френския културен институт с прожекция на филма „Събитието“ – адаптация по мемоарната книга на Ани Ерно, разкриваща кошмарните й преживявания във връзка с направен аборт през 60-те. Филмът беше удостоен с награда „Златен лъв“ 2021 от Международния филмов фестивал във Венеция.

Галасъбитието на Испания е предвидено за 19 октомври с премиера на комедията „Сантиментално“, адаптация по пиеса на Сеск Гай. Специален гост ще бъде актьорът Алберто Сан Хуан, отличен с награда „Гауди“ 2021 за поддържаща роля.

Програмата продължава с галавечер на Дания на 22 октомври в Сити Марк Арт Център. Зрителите ще присъстват на премиера на биографичната драма „Даниел“, адаптация по книгата на Пук Дамсгорд Андерсен. Филмът разказва историята на датския фотограф Даниел Рю, заловен от ИДИЛ в Сирия през 2013 г. и държан като заложник в продължение на 398 дни.

На 30 октомври, отново в Сити Марк Арт Център, ще се състои галавечер на Финландия, в рамките на която ще бъде представена комедийната драма „Игрите на хората“ с режисьор и сценарист Йени Тойвониеми.

 

Автор: Момчил Цонев
23.09.2021 г. 14:35
Посетено: 612
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/33406-festivalat-sinelibri-predstavya-galavecheri-na-evropeyskoto-kino