Празници / фестивали

Мария Зидар от Словения спечели наградата на "София ДокуМентал" за най-добра жена режисьор

"Дисидентът" на Брайън Вогъл е изборът на публиката

 

Мария Зидар (Словения) чрез филма си „Помирение“ спечели наградата на фестивала „София ДокуМентал“ за най-добра жена режисьор. 3-членно международно жури в състав: Велислава Попова, главен редактор на Дневник.bg, Волфганг Нопфлер, австрийски продуцент  и  Таня Хорилчук, оператор от Беларус избраха победителя сред 9 режисьорки на  съвременни, модерни, дръзки филми, включени  в състезателната програма.

„Помирение“  разказва историята на 19-годишно момиче,  убито в жестока семейна вражда в албанските планини. Бащата, потънал в болката си, е подложен на натиска на местен духовник и председател на неправителствена организация не само да прости на убиеца и семейството му като християнин, но и да се помири с тях.

Журито е било  впечатлено от способността на режисьорката  да каже толкова много с толкова малко думи, най-вече благодарение на нейния фин, деликатен визуален стил. „В едно общество, доминирано от мъже, женският персонаж говори ясно чрез своята тишина и в крайна сметка думата на жената е последната дума в историята“ – обоснова решението на  журито продуцентът Нопфлер.

Мария Зидар разказа, че е решила да се насочи от журналистиката към документалистиката, защото новините са ставали все по-кратки, все по- плоски и „историите няма как да бъдат разказани в дълбочина с такива новини в медиите“. Тя благодари на фестивала и лично на неговия директор  Мартичка Божилова, затова че насърчават млади жени в документалното кино и сподели, че е била на 27, когато в Словения е излязъл първият документален филм, направен от жена, после 10 години не е имало друг. Самата Зидар започва „Помирение“ на 37 и след 7 години проучвания и работа днес гледаме резултата и чуваме нейния женски глас в тази история.

Статуетка и парична награда от 3000 лв, осигурени от  Българския фонд на жените, бяха връчени от неговия изпълнителен директор Надежда Дерменджиева. Г-жа Дерменджиева  отбеляза, че жените не присъстват по подобаващ начин във визуалното изкуство нито в България, нито по света. Това лишава изкуството от тяхната истина, гледна точка и емоционалност. Затова всеки творчески акт на жена трябва да бъде подкрепян. „Вярваме в потенциала на изкуството да променя граници, съдби, животи“- завърши тя.

Фаворит на публиката, избран чрез гласуване, е „Дисидентът“. Филмът за внезапното и шокиращо убийство на журналиста Джамал Хашоги, беше едно от събитията на фестивала и очаквано спечели вота на зрителите. С това неговият режисьор Брайн Вогъл заслужи прозвището „Super mental“.

„София ДокуМентал“ се организира от Балкански документален център, Фондация „Конрад Аденауер“и Чешки център и е единственият фестивал у нас с фокус върху човешките права. Торстен Гайслер, директорът на бюрото на „Конрад Аденауер в България“ подчерт , че по света има много места, където човешките права се потъпкват драстично, за това трябва да се говори, да се повишава информираността и документалното кино е едно от средствата. Посланикът на Република Чехия у нас г-н Лукаш Кауцки пожела на фестивала да привлече, отгледа и разшири в следващите години публика с будна гражданска съвест, защото „да си част от гражданското общество не означава веднъж на 4 години да гласуваш. Трябва да си активен всеки ден и да държиш политиците отговорни за това, което правят“.

Фестивалът  се проведе на живо от 7 до 14 септември и за осем дни  бяха показани 40 филма в 7 тематични раздела. След прожекциите имаше разговори – дискусии с режисьори, оператори, герои на филмите, пристигнали на място от Европа и Америка, въпреки сложната здравна обстановка. Срещите с публиката се случваха на 3 места – в Дома на киното, Чешкия център и на най-новата локация, специално създадена за фестивала –  под купола на Ларгото в триъгълника на властта.

Комплимент към многобройната публика на закриването беше концертът на експерименталната група „Трохи“, последван от филма „Сестри на радиочестоти“.

Организаторите от Балкански документален център, Фондация „Конрад Аденауер“, Чешки център, подкрепени от Национален фонд “Култура”, Столична община и Американско посолство вече мислят за следващото издание и имат амбицията да превърнат фестивала в едно от най-значимите събития в културния календар на София.

 

Автор:
Елеонора Стайкова
Публикация:
15.09.2021 г. 10:28
Посетено:
765
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/33346-mariya-zidar-ot-sloveniya-specheli-nagradata-na-sofiya-dokumental-za-nay-dobra-zhena-rezhisyor