Празници / фестивали

Изкуство за малки и големи на XI Международен фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите“ 2021

За пръв път програмата включва и онлайн модул

Изкуство за малки и големи на XI Международен фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите“ 2021

 

◊ "ПАНАИР НА КУКЛИТЕ" 2021

На 11 септември (събота), от 19.00 ч. в салона на ул. „Гурко“ № 14, ще се състои официалното откриване на XI Международен фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите“. Събитието се организира от Столичен куклен театър (СКТ) и Столична община и е част от Календара на културните събития на СО. Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепата на Столична община и Министерство на Културата, в партньорство с Институт „Сервантес“, Съюз на артистите в България, АКТ-УНИМА - България и с медийното партньорство на Българската национална телевизия и Българското национално радио.

„Панаир на куклите“ 2021 ще се открие със семейния спектакъл на Столичен куклен театър - „Непознатото дете“. Веднага след това, във фоайето на театъра, СКТ ще отбележи 75-годишнината от първото си представление с представяне на книгата летопис "75 години Столичен куклен театър".

Въпреки трудната ситуация, свързана с пандемичната обстановка, организационният комитет реши, че и зрителите, и участниците очакват фестивала с нетърпение и успя да намери начин да го проведе, спазвайки всички противоепидемични мерки, за да донесе усмивки и да стопли сърцата им.  За съжаление, от първоначално предвидената програма отпада голяма част от уличните прояви.

Публиката ще може да се наслади на разнообразна програма за деца и възрастни в театралните зали и да види спектакли на 9 български театъра, както и на гостите от Русия (Театър „Карлсон Хаус“) и Испания (Хавиер Аранда). Държавен куклен театър - Сливен, Театър „Ателие 313“, Държавен куклен театър - Стара Загора, Държавен куклен театър - Пловдив, Държавен куклен театър - Русе, Държавен куклен театър - Бургас, Театър 199 и Общински куклен театър – Благоевград, заедно със Столичен куклен театър ще покажат своето магично изкуство на столичани и гости на столицата.

С прожекцията на филма на БНТ „Музика, поезия и кукли“ ще се отдаде почит на един от доайените на кукления театър в България – проф. Николина Георгиева, която на 4 октомври т.г. трябваше да навърши 90 г.

За пръв път фестивалът включва и онлайн програма с 8 представления на трупи от различни държави (Гърция, Испания, Словения, Полша, Великобритания, Чехия, Финландия). Постановките ще са достъпни на платформата fest.sofiapuppet.bg, всяка в рамките на 48 часа. Те ще са напълно безплатни за всички зрители на територията на Република България.

Пълната програма на фестивала можете да откриете на www.sofiapuppet.com и на www.fest.sofiapuppet.bg   

 

Автор: Столичен куклен театър
10.09.2021 г. 16:21
Посетено: 1518
Етикети: откриване, годишнина, Столичен куклен театър, фестивал, „Панаир на куклите“, XI Международен фестивал за уличен и куклен театър
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/33318-izkustvo-za-malki-i-golemi-na-xi-mezhdunaroden-festival-za-ulichen-i-kuklen-teatar-panair-na-kuklite-2021