Празници / фестивали

София филм фест с есенно издание, посреща международни гости

Фестивалът ще бъде от 14 до 30 септември

София филм фест с есенно издание, посреща международни гости

 

◊ НА КИНО ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ В СОФИЯ

Юбилейният 25-и Международен София филм фест ще има и есенно издание от 14 до 30 септември. Мотото му е “Срещни киното”, защото стремежът на фестивалния екип е да направи възможна срещата с част от специалните гости, които пристигат лично в София, за да представят своите филмови творби пред българската публика.

Осигурено е стриктно спазване на противоепидемичните мерки – както в кинозалите, така и на открито на територията на Sofia Summer Fest в парка зад Музея “Земята и хората”.

 

◊ МЕЖДУНАРОДНИТЕ ГОСТИ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Официалното откриване на специалното издание на 25-ия София Филм Фест е на 14 септември на територията на Sofia Summer Fest с българската премиера на „Брайтън 4“ – най-новият филм на грузинския режисьор Леван Когуашвили. Режисьорът лично ще дойде в София. Български копродуценти на филма са Стефан Китанов и Мира Сталева (Арт Фест). Премиерата на „Брайтън 4“ беше тази година в Трайбека, където бе удостоен с три награди, между които и за най-добър филм.

Същата вечер ще бъдат връчени две специални награди на СФФ – на унгарския режисьор Корнел Мундруцо, носител на наградата за най-добър филм от първия международен конкурс на София Филм Фест през 2003 г., и на филмовия критик Янко Терзиев, дългогодишен приятел на фестивала.

По време на есенното издание на 25-ия СФФ специална награда ще бъде връчена и на първия гост в историята на фестивала - американският режисьор Лех Ковалски, който също ще дойде лично в София, за да представи най-новите си филми, както и пънк-класиката „D.O.A“.

Сред най-важните гости на есенното издание на СФФ ще бъде финландският режисьор Мика Каурисмаки, който ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното. Ретроспектива с негови филми ще започне в Дома на киното от 10 септември, а по време на „финландския уикенд“ на фестивала (18-19 септември) публиката ще има възможност да се срещне с легендарния режисьор, с най-новия му филм „Една спокойна нощ“, както и с Ева Путро, сценаристката на филма „Туве“, посветен на Туве Янсон.

Още един от наградените млади автори ще има удоволствието да получи лично своя приз в София – бразилската режисьорка Юли Жербасе пристига специално, за да представи своя филм „Розовият облак“ пред публиката у нас и да получи Голямата награда „София – Град на киното“, присъдена за най-добра творба в конкурсната програма на фестивала за първи и втори филми.

Президентът на Международното жури на 25-ия СФФ Теодор Ушев ще бъде специален гост на есенното издание на фестивала, като лично ще представи селекция от свои късометражни творби, както и световноизвестните си филми „Сляпата Вайша“ (номиниран за Оскар) и „Физика на тъгата“. Той ще се срещне с публиката в традиционното публично интервю „София – Град на киното“ в Дома на киното на 18 септември.

Сред останалите гости на София филм фест ще бъдат документалистите Андрес Файел и Виталий Мански, режисьорите Иля Хржановски, Джон-Пол Дейвидсън, Игор Иванов – Изи, Мартин Шулик, Рудолф Бирман, Мариана Ченгел–Солчанска, Гарин Хованисян, актрисите Наташа Петрович, Оршоя Тьорок-Ийеш.

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
09.09.2021 г. 10:35
Посетено:
823
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/33317-sofiya-film-fest-s-esenno-izdanie-posreshta-mezhdunarodni-gosti