Празници / фестивали

"София ДокуМентал" започна, дава награда от 3 000 лв. на жена режисьор

Посланикът на Чехия и директорът на Фондация "Конрад Аденаур" откриха събитието

"София ДокуМентал" започна, дава награда от 3 000 лв. на жена режисьор

 

На 7 септември, точно в 20 ч. под купола на Ларгото, в триъгълника на властта, се откри най-младият и единствен по рода си фестивал у нас „София ДокуМентал“.

Той се организира от Балкански документален център, Фондация „Конрад Аденауер“, Чешки център, с подкрепата на Национален фонд “Култура”, Столична община и Американско посолство в България и ще тече до 14 септември в Ларгото, Дома на киното и Чешкия център.

Публиката беше поздравена от г-н Торстен Гайслер – директор на фондация „Конрад Аденауер“ в България и от посланика на Чешката република Лукаш Кауцки, които имат огромен принос за случването на събитието. Това партньорство не е случайно – в Чешката република се провежда най-големият фестивал за защита на човешките права „Оne world“, който привлича над 120 000 зрители годишно в повече от 30 града. Двамата оратори подчертаха, че вярват в огромния потенциал на „София ДокуМентал“ да се превърне в наследник на чешкия фестивал,  да привлече и отгледа публика с будно гражданско съзнание, но подчертаха, че това изисква време, усилие и търпение.

Мартичка Божилова - фестивален директор, сподели, че е горда от срещата  на живо, въпреки епидемичната обстановка.  По-рано през деня тя каза през БНР, че „кани зрителите на арт престъпление в това pop up кино на едно невероятно магично място, защото всички филми подтикват хората да изоставят предразсъдъците и задръжките си, да  излязат от зоната си на комфорт, да  отворят ума и сетивата си“.

   За първата вечер беше избран филмът  „Земята е синя като портокал“ на Ирина Цилик.  Лентата показва конфликта в Донбас, Украйна през личната съдба на самотна майка с 4 деца. За да се съхранят от непрестанния ужас на бомбардировките и да преодолеят травмите си, те започват да снимат филм в мазето на дома си и да гледат на случващото се през окото на камерата. Специални гости на събитието бяха две от главните героини - майката Ханна Хладка и дъщеря ѝ Анастасия Тофимчук, които се срещнаха с публиката. „Това е филм за военен конфликт, но не е филм за войната – каза Ханна Хладка, – а за любовта, за дружбата и за това, което ни спасява“. Още една среща със зрителите двете героини  ще имат на 8 септември в другата фестивална локация – Дома на киното.

В следващите 7 дни „София ДокуМентал“ ще покаже още 40 филма - най-доброто от съвременното световно документално кино с награди от  „Сънданс“ и „Берлинале“,  номинации и  отличия „Оскар“. Общото между всички заглавия  е фокусът върху човешките права и смелостта на хората да отстояват свободния си избор, воля, религия, политическа принадлежност, полова идентичност и  право на глас. Затова и слоганът на фестивала е „Do cross the line“ – апел към зрителите да прекрачат всякакви граници.

Сред най-интересните заглавия е  Дисидентът” (номиниран за Оскар през 2021). Режисьорът Брайън Вогъл ще се включи онлайн за виртуална среща с публиката. Ще видим още многократно наградения “Сабая” от Хогир Хирори, “Аз съм Грета”  от Нейтън Гросман, “Смелост“, чийто оператор Таня Хорилчук  е член на журито, „Помирение“ на гостуващата Мария Зидар,  Кмет“ на Дейвид Осит - политическа сага за  християнския кмет на Рамала и още много и разнообразни филми, организирани в 7 тематични раздела. В селекцията има включени и 3 български заглавия – премиерната лента на Стефан Командарев „Живот от живота“, „Тихо наследство“ на Петя Накова и „Музика за филм“ на Павлина Иванова.

Фестивалът има състезателна програма, която цели да окуражи млади жени режисьори в областта на документалното кино. В състава на 3-членното жури са:

Велислава Попова, главен редактор на Дневник.bg, Волфганг Кьоплер, австрийски продуцент, работил с National Geographic, Netflix, BBC и Таня Хорулчик, оператор от Беларус. Журито ще обяви наградата на 13 септември. С подкрепата на Български фонд на жените, победителката ще получи статуетка и 3 000 лв. Публиката  също ще може да гласува за своя фаворит.

 

Автор: Елеонора Стайкова
08.09.2021 г. 16:54
Посетено: 584
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/33315-sofiya-dokumental-zapochna-dava-nagrada-ot-3-000-lv-na-zhena-rezhisyor