Празници / фестивали

София ДокуМентал: 8 дни смело кино под прозорците на властта

Гостуват героини от откриващия филм "Земяна е синя като портокал"

София ДокуМентал: 8 дни смело кино под прозорците на властта

 

◊ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ „СОФИЯ ДОКУМЕНТАЛ“

Филмът „Земята е синя като портокал“ на Ирина Цилик ще открие първото издание на живо на Международния фестивал „София ДокуМентал“. Стартът на събитието ще бъде даден на 7 септември (вторник) в 20 ч. в специално устроен за целта салон под купола на Ларгото.  

Филмът разказва историята на семейство, което се опитва да оцелее в конфликта в Източна Украйна, датиращ от 2014 г. За да се справят с ежедневната травма от живота във военна зона, самотната майка Анна и четирите ѝ деца правят заедно филм за живота си в Донбас. Заснетите интервюта, реконструирани сцени в мазето и разговори за изкуство не само разкриват случващото се в ежедневието на героите под постоянните  удари с граната в квартала, но и тяхната стратегия за оцеляване, която минава през окото на камерата. Майката Ханна Хладка и дъщеря ѝ Анастасия Тофимчук ще бъдат специални гости на фестивала  и  ще споделят от първо лице преживяванията си в дискусия с публиката след прожекцията. Още една среща със зрителите те ще имат на 8 септември в другата фестивална локация – Дома на киното,  на следващия ден.

Осем поредни дни в центъра на София, под прозорците на Президентството и Министерски съвет, повече от 40 смели документални филми ще поставят теми, които предизвикват бурни обществени дебати. Еви Карагеоргу - програматор на фестивала, е подбрала най-доброто от съвременното световно документално кино с награди от „Сънданс“ и „Берлинале“, номинации и отличия „Оскар“. Общото между всички заглавия  е фокусът върху човешките права и смелостта на хората да отстояват свободния си избор, воля, религия, политическа принадлежност, полова идентичност и право на глас. Затова и слоганът на фестивала е „Do cross the line“ – апел към зрителите да прекрачат отвъд задръжките и  предразсъдъците си и да гледат кино, което провокира, предизвиква, поражда размисли и дебати, понякога дори скандализира.

Филмите са организирани в 7 тематични раздела. Сред най-интересните заглавия са: многократно наградения “Сабая” (“Sabaya”) от Хогир Хирори (Награда за най-добра режисура - "World Cinema Documentary”, 2021 Sundance), “Дисидентът” (“The Dissident”) от Брайън Фогел (един от документалните филми, номинирани за Оскар през 2021) , “Аз съм Грета” (“I am Greta”) от Нейтън Гросман, който следва младата активистка Грета Тунберг, “Смелост“, чийто оператор Таня Хорилчук също гостува и е член на журито, както и „Помирение“  - гостува Мария Зидар. В селекцията има включени и 3 български филма – премиерната лента на Стефан Командарев „Живот от живота“, „Тихо наследство“ на Петя Накова и „Музика за филм“ на Павлина Иванова. 

Фестивалът  има  състезателна програма, която цели да окуражи млади жени режисьори в областта на документалното кино. 3-членно жури ще обяви победителката на 13 септември. Публиката  също ще може да гласува за своя фаворит.

*

Фестивалът се организира от Балкански документален център, Фондация „Конрад Аденауер“, Чешки център, с  подкрепата на Национален фонд “Култура”, Столична община и Американско посолство в България и се провежда в Ларгото, Дома на киното и Чешкия център.

Автор:
Sofia DocuMental
Публикация:
06.09.2021 г. 15:32
Посетено:
741
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/33302-sofiya-dokumental-8-dni-smelo-kino-pod-prozortsite-na-vlastta