Празници / фестивали

Общността на каракачаните в България чества своя празник и култура

30 години от създаването на Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България

По утвърдена през годините традиция, в местността „Карандила” край Сливен се проведе за 29-ти път Националният събор на каракачаните. Пандемичната обстановка в страната и света, както и противоепидемичните мерки, предприети от правителствата на държавите-участнички, не позволиха организирането му през изминалата 2020 година.

30-годишнината от създаването на Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България бе повод за  осъществяване на мащабното начинание през 2021 г. чрез инициативата на организацията (с председател Христо Христов). Началото на програмата по честването  бе поставено с официална  церемония в Зала „Сливен” в града под Сините скали по валидиране на пощенска марка, посветена на юбилея, последвана и от Научна конференция. Участниците в нея дискутираха темата „Запазване на каракачанските традиции и адаптирането им към съвременния начин на живот”. (Припомняме, че в България живеят към настоящия момент около 20 хиляди каракачани, като най-крупните общности са съсредоточени в общините Сливен и Карлово.)

На 21 август, с водосвет за здраве и приветствие от официалните гости, се състоя в Сливен откриването на Националния събор на каракачаните. Председателят на Федерацията на културно-просветните дружества зарадва присъстващите с инициативата по изграждане на Карандила на „постоянен каракачански стан” - като бъдеща туристическа атракция, поради което тази година събитието се провежда на ново място в местността (поляната пред хижа „Миролио”, до увеселителен кът „Кълвача”) Хр. Христов обоснова и причината за преместване на местоположението на проявата: обстоятелството, че „традиционната поляна за провеждане на събора е частна и за изграждането на постоянен целогодишен стан не получихме разрешение от собствениците”.

Респектира участието в културния празник на изявени фолклорни формации, групи и състави от България и чужбина. Своето изкуство показаха гостите от „големия танцов състав от Агафа (Гърция), от където тръгваме всички каракачани”, подчерта председателят. В програмата се откроиха и трите танцови групи от България: на дружествата от Сливен, от кв. „Речица” и гр. Карлово. Хорът при Българо-гръцкото дружество „Одесос”- Варна, както и Ансамбълът за народни песни и танци – Сливен, се изявиха като „специални участници” в програмата на събора.

Организаторите обезпечиха условията за провеждането му при съблюдаване на предпазните мерки и изискванията на органите по обществено здравеопазване.

 

 

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
21.08.2021 г. 17:41
Етикети:
СливенкаракачаниНационален съборгодишнина
Федерация на културно-просветните дружества на каракачаните в България
Посетено:
1509
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/33238-obshtnostta-na-karakachanite-v-balgariya-chestva-svoya-praznik-i-kultura