Празници / фестивали

Оперната прима Красимира Стоянова ще блести в три събития на ММФ “Варненско лято” 2021

Три вълнуващи срещи с изкуството и личността на световното сопрано

Оперната прима Красимира Стоянова ще блести в три събития на ММФ “Варненско лято” 2021

 

◊ ОПЕРНАТА ПРИМА КРАСИМИРА СТОЯНОВА НА ММФ “ВАРНЕНСКО ЛЯТО” 2021

Международният музикален фестивал „Варненско лято“ ще даде тази година изключителна възможност на меломаните да преживеят радостта от три срещи с изкуството и личността на световното сопрано Красимира Стоянова - една от големите оперни прими на нашето време.

На 31 юли е рециталът ѝ с уважавания пианист Людмил Ангелов в Градската художествена галерия - Варна, на 1 август е откритият урок и творческа среща в Концертното студио на Радио Варна, а на 20 август е Галаконцертът ѝ с Оркестъра на Държавна опера Варна и маестро Георги Димитров.

При пристигането си във Варна г-жа Стоянова беше любезна да отговори на въпросите на Нина Локмаджиева:

Госпожо Стоянова, за "Варненско лято" е чест да има в програмата си дори и една изява на оперна прима от Вашата величина. За 95-годишнината на първия български фестивал Вие правите огромен жест и ние, почитателите, ще имаме привилегията да Ви видим в три фестивални прояви - рецитала на 31 юли с уважавания пианист Людмил Ангелов, открития урок на 1 август, и венеца на Вашата среща с Варна тази година - Галаконцерта с Варненската филхармония и маестро Георги Димитров в Летния театър на 20 август. Какво от многоликия образ на Красимира Стоянова ще представите във всяко едно от тези фестивални събития?

За мен е огромна радост отново да концертирам в рамките на Международния фестивал „Варненско лято“. Този фестивал краси родината ни с чудесни концерти и амбициозни проекти. Нека да е гордост за всички, че в разгара на лятото имаме този културен форум. Аз ще се представя в два концерта - един камерен и един ариен. И двата имат своите особености и по моему са еднакво привлекателни за почитателите на камерната и оперната музика. На 31.07. с нашия великолепен пианист Людмил Ангелов ще представим една по-различна и може би по-рядко изпълнявана камерна музика, подготвили сме песни от Шуберт, Рихард Щраус и Рахманинов. И тримата композитори са достатъчно добре познати на любителите, но произведенията са тези, които ще направят програмата интересна и различна.

Колкото до концерта на 20 август, смятам че ще успеем да зарадваме нашите слушатели с популярни арии и оркестрови части от оперни произведения. Щастлива съм, че с маестро Георги Димитров отново ще музицираме заедно, този път с прекрасния оркестър на Варненска опера.

Вие имате и мисията да предадете нататък Вашето познание за света на музиката. Какви са първите послания, които отправяте към младите артисти във Вашите напътствия към тях? Ще чуем ли някои от тях в Открития урок?

Ние имаме у нас много талантливи млади хора и това трябва да е гордостта на всички ни, защото чрез тях бъдещето изглежда многообещаващо. Бих искала да предам на тези, които идват след нас, обичта към музиката, самоуважението, решителността и амбицията да се развиват не само заради себе си, но и за прослава на България.

На 20 август в Летния театър ще изпълните бисери на Верди, Леонкавало, Каталани, Пучини. С какво Ви вдъхновяват тези произведения? Каква е Вашата представа за един летен празник на музиката и духа?

Произведенията от тези композитори са едни от най-известните и обичани оперни заглавия. Красивата и силна драматургически музика винаги ме е привличала и вдъхновявала в желанието ми да пресъздам интересни и живи образи. В края на краищата операта е драматично изкуство с изразно средство пеенето, чрез което още по-пластично и реалистично се въздейства върху сетивата на публиката. А такъв тип концерти, където могат да се съберат много хора, дошли с желание да се насладят на красотата на музиката в една красива лятна вечер - това е прекрасен повод всички да се почувстват щастливи. Изкуството е създадено за това - да прави хората щастливи!

Вие сте космополит, артист на света, Камерзингерин на Виенската Щатсопера, но продължавате да се връщате в България. Какво Ви кара да поддържате връзката с родната земя?

Аз съм българка и ще остана такава, независимо къде живея. Не познавам българин, който да забрави за България. И това просто няма как да стане, защото тя е единствена и обичана, затова се нарича Родина.

 

◊ КРАСИМИРА СТОЯНОВА

Красимира Стоянова е родена във Велико Търново. Завършва Средното музикално училище “Веселин Стоянов“ в Русе със специалност цигулка. Дипломира се в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив със специалности цигулка, пеене и музикална педагогика, след което работи няколко години като цигуларка в Пловдивска филхармония, Академичния оркестър при Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и Нов симфоничен оркестър. Своя професионален дебют като оперна певица прави с ролята на Джилда в операта „Риголето“ от Верди през 1995 година в Софийската националната опера, където през следващите 4 години участва в новите постановки на оперите „Сватбата на Фигаро“, „Идоменей“, „Милосърдието на Тит“ от Моцарт, „Еврейката“ от Халеви, „Гуарани“ и „Фоска“ от Гомес.

След успешен дебют в Щатсопер Виена през 1998 г. е ангажирана в ансамбъла на театъра, където от 1999 до 2003 е щатна солистка. От есента на 2003 до момента е постоянен гост – солист там. В същия театър участва в новите постановки на оперите „Фалстаф“ / Аличе, „Ле Вили“ / Анна, „Отело“ / Дездемона, „Дон Карлос“ / Елизабета, „Ариадне от Наксос“ / Ариадне, „Русалка“, а освен това пее в спектаклите на „Травиата“ / Виолета, „Бохеми“ / Мими, „Палячи“ / Неда, „Турандот“ / Лю, „Хофманови разкази“ / Антония, „Сватбата на Фигаро“ / Графиня, „Дон Жуан“ / Донна Анна, „Симоне Боканегра“ / Амелиа, „Еврейката“ / Рашел и др.

През 2009 г. Красимира Стоянова е удостоена с почетната титла „Камерзенгерин“ на Щаатсопер Виена.

Нейната международна кариера се развива бързо и я отвежда в най-престижните оперни къщи и концертни зали по света – Метрополитън опера и Карнеги хол в Ню Йорк, Кралската опера Ковънт гардън и Роял Албърт хол в Лондон, Миланската скала, Дойче опер, Щаатсопер и Концертхаус Берлин, Музиферайн и Концертхаус Виена, Залцбургски фестивал, Номори опера Токио, Театро Колон Буенос Аирес, Баварската опера Мюнхен и др.

След дебюта ѝ през есента 2001 г. в Метрополитън опера в ролята на Виолета в „Травиата“ от Верди следват през годините до сега спектакли на „Турандот“ и „Бохеми“ от Пучини, „Дон Жуан“ от Моцарт, „Отело“ и Аида от Верди, „Палячи“ от Леонкавало и „Кармен“ от Бизе.

През лятото на 2003 г. с ролята на Антония в операта „Хофманови разкази“ от Офенбах дебютира на Залцбургския фестивал, където през годините пее в концерти под диригентството на Рикардо Мути, Зубин Мета, Марис Янсонс. През 2014 г. пее в посветената на 150-тата годишнина от рождението на Рихард Щраус постановка на „Кавалерът на розата“, която, след като има голям успех, е повторена и през лятото на 2015 г. На същия фестивал през 2016 г. изпълнява главната роля в нова постановка на операта “Любовта на Даная“ от Рихард Щраус. Пак там през 2017 предстои концертно изпълнение на „Лукреция Борджиа“ от Доницети, както и песенен рецитал.

Работила е с диригентите Рикардо Мути, Зубин Мета, Жорж Претр, Сър Колин Дейвис, Бернард Хайтинг, Марис Янсонс, Сейджи Озава, Мюнг-Вунг Чунг, Франц Велзер-Мьост, Фабио Луизи, Даниеле Гати и др.

Красимира Стоянова е записала 4 компакт диска с оперни арии към звукозаписна компания „Орфео“, наградени с различни престижни награди: „I palpiti d’amor“  – с диригент Фридрих Хайдер, „Slavic opera arias“ – с диригент Павел Балев, „Verdi“ – с диригент Павел Балев, “Verismo“ – с диригент Павел Балев. И четирите диска са с Мюнхенския радио оркестър. Към Музикална къща „Гега Ню“ е записала диска „Sogno d’Or“ с всички публикувани песни на Пучини. Има издадени дискове от концерти с нейно участие с оркестрите на: Баварското радио, Чикагски симфоничен оркестър, Концертгебау, Виенски симфоници под диригентството на Марис Янсонс, Рикардо Мути и Жорж Претр.

Издадени са DVD с нейно участие: „Еврейката“ от Халеви с Щаатсопер Виена, „Отело“ от Верди с Театро Лисео Барселона, „Евгений Онегин“ от Чайковски с Нидерландска опера Амстердам, „Евгений Онегин“ от Чайковски с Краска опера Ковънт Гардън Лондон, „Кавалерът на розата“ от Рихард Щраус от Залцбургски фестивал, “Любовта на Даная“ от Рихард Щраус от Залцбургски фестивал “Реквием“ от Верди с Оперен театър Цюрих.

Камерната музика е изключително обичан жанр от Красимира Стоянова. Имала е песенни вечери в Карнеги хол Ню Йорк, Щатсопер и Музикферайн Виена, Опера Бастий Париж, Операта във Франкфурт, Баварската опера Мюнхен, Миланската Скала, Оперния театър в Цюрих, фестивал “Пиано Екстраваганца“ в София, фестивал “Вечери в Балабановата къща“, фестивал “Мартенски музикални дни“.

* * *

• Началото на рецитала на Красимира Стоянова и Людмил Ангелов на 31 юли е от 19:00 часа в Градската художествена галерия - Варна.
Билети: https://fccvarna.bg/

• Началото на открития урок и творческа среща с Красимира Стоянова на 1 август е от 11:00 часа в Концертното студио на Радио Варна.

• Началото на Галаконцерта с Оркестъра на Държавна опера Варна с диригент Георги Димитров и специален гост Красимира Стоянова на 20 август е от 21:00 часа.
Билети: https://fccvarna.bg/


___________________


ММФ „Варненско лято“ 2021 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градската художествена галерия "Борис Георгиев", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център - Варна, Queen Elisabeth Music Chapel.

С финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт - летище Варна, Гларус - крафт бира, Кока Кола, клуб Ментол, Международен театрален фестивал „Варненско лято", Фестивал Радар, Посолство на Република Словения в България, Италиански културен институт, Посолство на Република Австрия в България - Австрийски музикални седмици, Испански културен институт "Сервантес" и Посолството на Испания в България, хотел „Черно море", курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена", Grand Mall.

Медийни партньори: Генерален медиен партньор - Българска национална телевизия, Българско национално радио, Moreto.net, Ти Си Варна, АртВарна.

www.varnasummerfest.org
www.facebook.com/vnsummerfest

Снимка личен архив на Красимира Стоянова

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
30.07.2021 г. 16:07
Посетено:
1074
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/33182-opernata-prima-krasimira-stoyanova-shte-blesti-v-tri-sabitiya-na-mmf-varnensko-lyato-2021