Празници / фестивали

Историята на джаз фестивала “Варненско лято”, събрана в плакати, ще посрещне публиката тази вечер на откриването

Димитър Трайчев, автор на визиите на форума от създаването му, представя годините в образи

Историята на джаз фестивала “Варненско лято”, събрана в плакати, ще посрещне публиката тази вечер на откриването

 

◊ МЕЖДУНАРОДЕН ДЖАЗ ФЕСТИВАЛ “ВАРНЕНСКО ЛЯТО” 2021

Най-дългогодишният джаз фестивал в България празнува 30 години с 4-дневно издание

Подгряваща визуална програма ще настрои днес почитателите на свободната музика на фестивална вълна. Преди официалното откриване на 30-то юбилейно издание на Международния джаз фестивал “Варненско лято” маестрото на графичния дизайн Димитър Трайчев, един от вдъхновителите на джаз фестивала във Варна, ще покаже свои работи и работи на Мария Зафиркова в две поредни събития.

В 18:30 ч. в книжарница Pibooks ще се открие post festum изложбата на творческия тандем ZafTra - рисунки на Мария Зафиркова и Димитър Трайчев, създадени през 2021. Джазът неизменно присъства като тема и инспирация в творчеството на двамата автори.

В 19:45 ч. е откриването на изложбата “Последно 10” - плакати от последните 10 години на Международния джаз фестивал “Варненско лято”. Сред тях са забележителните разработки на Трайчев с изображения на морски животни, миксирани с бойни машини, включванията типографията на пясък или детайли от картини на напусналия ни Едмонд Демирджиян. Това е визуалната история на последното десетилетия на джаз фестивала “Варненско лято”.

Веднага след нейното представяне започва и самият фестивал, който тази година ще бъде с 4-дневна програма в 8 концерта, в които заедно с популярни български джазмени на сцената в двора на Археологическия музей във Варна ще излязат и забележителни гости от чужбина.

Първият концерт е на Васил Хаджигрудев трио - ХАКО. Триото на контрабасиста и композитор Васил Хаджигрудев - ХАКО, е създадено в Испания през 2016. В началото е двойно трио с различен състав, обичайно с барабаниста Лав Ковач, едно от лицата на сръбската съвременна музика, и Хулиан Санчес - един от най-търсените испански тромпетисти. Музиката им е авторска с афинитет към стилистичното разнообразие. Във Варна триото ще се представи във вариант, в който вместо Санчес на сцената ще излезе румънският саксофонист Каталин Милеа.

Вторият концерт е на Пьотър Барон трио от Полша. Саксофонистът Пьотър Барон се изявява на джаз сцената в Полша още от 16-годишен, на международния подиум печели Гран при като солист на фестивала Jazz Aldia в Сан Себастиан, Испания, а след това концертира като първи алт саксофонист с Международния биг бенд на Европейския съюз за радио и телевизия в Стокхолм. Свири с джаз звезди от САЩ като Рей Чарлз, Фреди Хъбърд, Били Харпър, Дейвид Мъри, Кевин Махогани. Барабанистът Лукаш Жита е познат от многобройни фестивали в Полша, Турция, Германия, Великобритания и Русия. Басистът Мацей Адамчак работи и записва с големите в полския джаз, преподава контрабас във факултета за съвременна музика, джаз и ударни инструменти в Музикалната академия в Краков.

Фестивалът се организира от Община Варна и Варненското джазово общество с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна.

Още за концертите и изпълнителите в 30-то юбилейно издание на Международния джаз фестивал “Варненско лято” търсете във Фейсбук www.facebook.com/vsijf. Не пропускайте да си вземете и каталога на фестивала, проектиран от маестрото на графичния дизайн Димитър Трайчев, който развива визуалната идентичност на форума от неговото създаване до днес.

Билетите са на цена 20 лв., а за ученици на възраст от 8 до 15 години - 5 лв. Могат да се купят в деня на всеки концерт след 18:00 на място в Археологическия музей.

Началният час на всяка фестивална вечер е 20:00.

 

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
29.07.2021 г. 15:34
Посетено:
988
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/33172-istoriyata-na-dzhaz-festivala-varnensko-lyato-sabrana-v-plakati-shte-posreshtne-publikata-tazi-vecher-na-otkrivaneto