Празници / фестивали

Фестивалът за иновативно изкуство 180° среща в София международни артисти от съвременната сцена

В края на месеца фестивалът за експериментално изкуство 180° ще разнообрази столичния културен пейзаж с пъстра програма

Фестивалът за иновативно изкуство 180° среща в София международни артисти от съвременната сцена

Създател на цялостната визия на фестивала за 2021 г. е дизайнерът Кирил Пейчев | instagram: @kirilpeychev

 

◊ ОСМО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА 180°

За осма поредна година Фестивалът за експериментално изкуство 180° събира в София иновативни артисти от различни държави. В седмицата от 24 до 30 юли някои от най-актуалните имена в съвременната експериментална музика, танц, театър и визуални изкуства ще творят заедно и ще представят на публиката своята интерпретация на ZOOM – темата на 180° за 2021. Както винаги досега, организаторите не задават предварителни условия към участниците, а им предоставят пълна свобода да развиват творческите си идеи. Основна мисия на фестивала е да провокира интереса към новото и експериментално изкуство у местната публика и да създаде платформа за изява на младите творци.

Сред артистите в осмото издание присъстват имена като пианистката Инес Симеонова, танцьорката от Полша Кашя Кижор, германската ѝ колежка Лена Флайг, композиторът от Швейцария Сирил Лим, швейцарският актьор Валентин Шрьотелер, дуото визуални артисти от България Zero One. Включват се още сценографката Ива Иванова, звуковата дизайнерка и геоложка Лаура Ендрес (Швейцария), американският виолончелист Нейтън Уотс. Обединени в три артистични колектива, ще се впуснат в експерименти, вдъхновени от темата на фестивала. Към тях се присъединяват и талантливи студенти от НХА и от една от най-престижните академии в света на съвременната класическа музика, немската Международна академия на Ensemble Modern (IEMA). Творческите търсения ще се случат на четири локации в столицата, които ще се трансформират в сцени без предварително зададени правила и ограничения – Гьоте-институт, „Фабрика 126“, Студентски дом и BOBBINA.

За поредна година ще се проведе и вече утвърденият конкурс за късометражен ням филм, който провокира любители и професионални режисьори да заснемат видео без звук с дължина до една минута. Темата тази година също е ZOOM, а саундтракът към трите най-добри филма ще бъде създаден с жива импровизация от музикантите на фестивала. Срокът за участие е 23 юли, а най-харесваният филм освен музикално оформление ще получи и парична награда.

Нов акцент в програмата тази година е In-Situ:Friction, образователен колаборационен проект между 180° и Международната академия на Ансамбъл Модерн, фокусирана върху съвременната музика. Проектът позволява на български и немски студенти да изследват различните културни ценности на градовете София и Франкфурт на Майн, като ги вдъхновява да създадат нови иновативни формати и културни проекти и да срещнат многобройните лица на двата града.

Официалният старт на фестивала-лаборатория ще бъде на 24 юли в 20.00 ч., когато Гьоте-институт България ще бъде домакин на откриването на осмото издание. Тогава на публиката ще бъдат представени участниците във фестивала, а зрителите ще бъдат изненадани със специален експеримент. Фестивалът ще приключи на 30 юли във „Фабрика 126“ с официално закриване от 19.30 ч., което ще провокира публиката да се превърне в изпълнител.

Подробности за участниците и всички събития в рамките на фестивала ще откриете на сайта на фестивала 180°, както и на Фейсбук-страницата на 180°. Последвайте 180° и в Инстаграм на @180degreesfest.

* * *

За осма поредна година фестивалът се осъществява с подкрепата на Столична община, като част от Календара на културните събития за 2021 г. и програма „Култура“, както и благодарение на Гьоте-институт България, Про Хелвеция и Полския институт в София. Партньори на събитието са Националната художествена академия, Международната академия Ансамбъл Модерн, Фабрика 126, BOBBINA и хотел Рила. Медийни партньори: Дарик радио, ВИЖ!, Impressio и BOYSCOUT.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
18.07.2021 г. 12:54
Посетено:
818
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/33127-festivalat-za-inovativno-izkustvo-180-sreshta-v-sofiya-mezhdunarodni-artisti-ot-savremennata-stsena