Празници / фестивали

Задава се осмото издание на Фестивала за иновативно изкуство 180°

Между 24 и 30 юли лабораторията за иновативно изкуство по традиция ще превземе различни локации в столицата

Задава се осмото издание на Фестивала за иновативно изкуство 180°

Фестивалната визия за 2021 г. е дело на дизайнера Кирил Пейчев | instagram: @kirilpeychev

 

◊ ОСМО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА 180°

Предстоящото осмо издание на Фестивала 180°, едно от най-иновативните събития за съвременно изкуство в България, ще се настани в дните от 24 до 30 юли и по традиция ще превземе различни локации в столицата. След изминалата пандемична 2020, в която фестивалът за първи път се проведе в хибриден, преобладаващо дигитален формат, тази година платформата за съвременна музика, танц, театър и дизайн, отново се завръща в дневния ред на живо в столицата, за да срещне чуждестранни и български артисти, които ще обменят креативни похвати и новости в сферата на съвременното изкуство.

Във фестивалната селекция попадат десет международни участници, сред които музиканти, композитори, танцьори, актьори, визуални артисти, звукови дизайнери, сценографи и др. За осемте си години платформата е доказала способността си да бъде адекватно сверяване на часовника със съвременно изкуство от различни области. За някои от тях платформата 180° е още една крачка в развитието, за други пък – първо представяне в София и въобще в България. Общото между тях е темата на фестивала, върху която всички имат задача да разсъждават. Тази година темата е ZOOM, а участниците ще трябва да потърсят своята дефиниция, която ще бъде отправна точка за артистичния им експеримент. В рамките на фестивалната седмица артистите имат пълната творческа свобода да потърсят своето значение на думата, да разгърнат личната си интерпретация по темата и да представят пред публиката най-нестандартните си и смели идеи.

Новост и акцент в програмата тази година e In-Situ:Friction, образователен колаборационен проект между 180° и Международната академия на Ансамбъл Модерн (IEMA, Германия), музикална консерватория с фокус върху съвременната музика. Проектът позволява на български и немски студенти да изследват различните културни ценности на градовете София и Франкфурт на Майн, като ги вдъхновява да създадат нови иновативни формати и културни проекти и да срещнат многобройните лица на двата града. Проектът е част от програмата на Ulysses Network.

И тази година фестивалът обявява открита покана към професионални и непрофесионални режисьори над 18-годишна възраст с конкурса си за късометражен ням филм Videomotion. Селектираните от международно жури филми ще бъдат озвучени с импровизация на живо от гост-музикантите на 180° и ще бъдат прожектирани пред публика в последния фестивален ден. Срокът за изпращане на видеа е 23 юли, темата е ZOOM, а в конкурса мoже да се включи всеки с видео до 1 минута, като видеата-кандидати задължително трябва да бъдат заснети с мобилен телефон или таблет. Условията за кандидатстване ще откриете ТУК.

Началото на 180° ще бъде поставено на 24 юли, когато Гьоте-институт България ще бъде домакин на откриването на осмото издание. Тогава на публиката официално ще бъдат представени участниците във фестивала, а зрителите ще бъдат изненадани със специален експеримент. Фестивалът ще завърши на 30 юли във Фабрика 126 с официално закриване, което ще провокира публиката да се превърне в изпълнител.

Подробности за участниците и всички събития в рамките на фестивала очаквайте съвсем скоро. Пълната програма следете онлайн на сайта на фестивала 180°, както и на Фейсбук-страницата на 180°. Последвайте 180° и в Инстаграм на @180degreesfest.

* * *

За осма поредна година фестивалът се осъществява с подкрепата на Столична община, като част от Календара на културните събития за 2021 г. и програма „Култура“, както и благодарение на Гьоте-институт България, Про Хелвеция и Полския институт в София. Партньори на събитието са Националната художествена академия, Международната академия Ансамбъл Модерн, Фабрика 126, BOBBINA и хотел Рила. Медийни партньори: Дарик радио, ВИЖ!, Impressio и BOYSCOUT.

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
12.07.2021 г. 18:20
Посетено:
4786
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/33107-zadava-se-osmoto-izdanie-na-festivala-za-inovativno-izkustvo-180