Празници / фестивали

КЕФФ Пловдив 2021 посреща европейския киноелит

Първо издание на Комедиен Европейски Филмов Фестивал, 4-11 юли 2021

КЕФФ Пловдив 2021 посреща европейския киноелит

 

◊ СЪБИТИЕТО

Първи Комедиен Европейски Филмов Фестивал – КЕФФ Пловдив ще се проведе от 4 до 11 юли 2021 в Лятно кино „Орфей“ и Lucky – Дом на киното в Пловдив.

Фестивалът, без аналог в европейския филмов календар, ще представи новите продукции в най-гледания кино жанр от Италия, Испания, Германия, Унгария, Сърбия, Украйна, Франция, Албания и България, които ще бъдат оценявани от петчленно международно жури. То ще присъди награди за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добра главна и поддържаща роля.

Покана да бъде част от журито на КЕФФ 2021 първо и безапелационно прие Фатима Джумер (Франция) – един от основните двигатели на „Европа Синемас“ - организация на независимите кина, която включва 2800 киносалона в 43 страни. В списъка на нейните постижения са Европейските кино награди през 2017 г. в Букурещ, наградата Lux, излъчвана едновременно в 10 държави, и организация на редица кинолаборатории в цяла Европа.

Към журито се присъединява и Биляна Първанович (Сърбия) - продуцент на игрални филми, телевизионни програми, документални филми и международни копродукции, много от които носители на престижни награди. Пловдивската публика я познава от срещата си с нея на премиерата на филма „Парад“ на София Филм Фест в Пловдив.

Богдан Крачун (Сърбия) е част от компанията Libra Film и участва активно в организирането на Transilvania Internional Film Fesval в Клуж, Румъния.

Представителите на България в журито са актьорите Мая Бежанска и Малин Кръстев – лица в едни от най-успешните заглавия от комедийния жанр в последните десетилетия и утвърдени професионалисти и уважавани имена в театралните и киносреди.

Организаторите на събитието са поканили гости от чужбина и страната – режисьори, актьори, сценаристи, продуценти, които ще представят филмите си и ще разговарят със зрителите в специално организираните фестивални срещи, които ще се проведат по време на прожекциите в лятно кино „Орфей“, „Лъки Дом на киното“ и в клуб Фарго“.

В състезателната програма, която ще оценява международното жури ще участват 7 пълнометражни филма, а съпътстващата ще представи още 8 заглавия в рамките на 8 фестивални дни.

Вотът на зрителите ще определи Наградата на публиката на Първото издание на КЕФФ – Пловдив 2021.

Фестивалът КЕФФ – Пловдив 2021 се открива официално на 4-ти юли в лятно кино Орфей с прожекция на българското заглавие в състезателната програма – „Дани. Легенда. Бог.“.

Билетите са на цена 8 лв и 7 лв (за пенсионери и учащи), а пакет от 5 прожекции - 35 лв. Могат да бъдат закупени на касата на LUCKY  Дом на киното и онлайн на сайта ceff.bg.

Проектът Комедиен Европейски Филмов Фестивал  е част от програма „Нaследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
03.07.2021 г. 16:59
Посетено:
894
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/33053-keff-plovdiv-2021-posreshta-evropeyskiya-kinoelit