Празници / фестивали

Царевец - сцена на Международен фестивал „Средновековен Търновград“

Фестивалът ще представи света на средновековните трубадури

Царевец - сцена на Международен фестивал „Средновековен Търновград“
 
 
◊ ФЕСТИВАЛ ЗА СРЕДНОВЕКОВИЕТО В ТЪРНОВО
 
От 25 до 27 юни 2021 г. крепостта Царевец във Велико Търново ще стане сцена на Международен фестивал "Средновековен Търновград: Трубадури". 
 
Фестивалът ще пренесе посетителите в славната и загадъчна епоха на Средновековието и ще ги срещне с поетичния и музикален талант на странстващите музиканти – трубадурите и техните атрактивни представления.
 
 
◊ АКЦЕНТИ ОТ ПРОГРАМАТА
 
Официалното откриване на Международен фестивал „Средновековен Търновград: Трубадури“ ще е от 17:00 ч. на 25 юли (петък) на площад  „Цар Асен I“ пред крепостта „Царевец“. 
 
Край Двореца на Царевец ще звучат изпълнения на живо на българските музикалните групи „Ериней“, „Kсана“, „Летящите номади“, „Гром падина“ и гостите от Украйна „Spiritual Seasons“. Очарованието на далечната романтична епоха ще бъде допълнено с мистичните огнени спектакли на „Палячи“ и средновековни танци.
 
Трите дни на фестивала ще са наситени с историческите реконструкции на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа от XII-XIV век. На място ще има демонстрации на горещо и студено коване, точиларство, обработка на кожа, производство на пергамент и хартия, монетосечене, дърворезба, ножарство, грънчарство и керамика, различни методи на везба и тъкане. Животът на средновековния град ще бъде допълнен с кулинарни демонстрации и куклен театър за малки и големи. Посетителите ще могат да се включат в стрелби с лък и арбалет и да наблюдават различни бойни демонстрации и турнири.
 
Във фестивала ще участват групи за исторически възстановки и свободни реконструктори от Украйна, Румъния, Сърбия и България.
 
 
◊ ДОСТЪП ДО ФЕСТИВАЛА
 
Достъпът до средновековния фестивал на Царевец е свободен, като се заплаща обаче входната такса за архитектурно-музейния резерват.
С вход свободен ще са двата вечерни концерта в Двореца на историческата крепост на 25 юни (петък) от 19:30 ч. и на 26 юни (събота) от 20:00 ч.
 
 
 
 
Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
22.06.2021 г. 13:56
Етикети:
музикаисторически възстановкиВелико ТърновоЦаревец
Международен фестивал „Средновековен Търновград: Трубадури“
Посетено:
995
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/32988-tsarevets-stsena-na-mezhdunaroden-festival-srednovekoven-tarnovgrad