Празници / фестивали

Отличен филм от "Берлинале" открива срещите на младото европейско кино

Форум "Кино в училище" и програма WOMED - акценти на фестивала

Отличен филм от "Берлинале" открива срещите на младото европейско кино

 

◊ VII ФЕСТИВАЛ "СРЕЩИ НА МЛАДОТО ЕВРОПЕЙСКО КИНО"

Какви са предизвикателствата пред един млад режисьор днес? От къде черпи вдъхновение? Какви са възможностите за финансиране?  Какво представлява фестивалният живот на един филм? Имат ли равни права жените и мъжете в киноиндустрията? Това са малка част от въпросите, които ще бъдат разисквани в организирания мастер клас на Ралица Петрова, чийто филм „Безбог“ спечели голямата награда на фестивала в Локарно. Събитието е част от фестивала „Срещи на младото европейско кино“, който започва на 22 юни и ще се проведе за 7-ми път, въпреки трудната годината за културата .

Ралица Петрова не случайно е избрана за лице на този мастер клас. Една от централните теми в тазгодишното издание на фестивала е ролята на жените в медиите и киното. В Сдружение „Арте Урбана колектив“ в партньорство със сродни организации в Европа, са стигнали да извода, че една от основните трудности, с която се сблъскват жените във филмовата индустрия, е достъпът до информация, особено по отношение на равенството между половете. Затова голямата цел на проекта WOMED, по който работят и който ще бъде представен на фестивала, е да създаде платформа с разработени онлайн обучителни материали, които да  подкрепят  всички млади момичета и жени, желаещи да работят в този сектор.  На платформата ще има информация за  местни, национални или европейски инициативи, за дейността на специализирани организации, мрежи или фестивали, за законодателство, събития, филмографии, биографии, история на киното и телевизията, в които жените намират своето пълноправно място.

В статистиката  на българския национален фестивал за игрално кино, който се провежда от 60 години, четем, че само четири жени са печелили „Златна Роза“. Само една жена е спечелила голямата награда на фестивала в Кан, a от 272 режисьори, които са печелили престижна награда на фестивала (Palme d'Or, Grand Prix, Награда на журито) само 12 са жени. Само една жена е носител на  награда “Оскар” за най-добър режисьор.

В анкети, проведени в столични училища, тийнейджърите не могат да се сетят за нито едно име на жена режисьор. За сметка на това с лекота изреждат Спилбър, Лукас, Камерън… Като контрапункт на тези представи и нагласи в обществото , организаторите са предвидили множество прожекции на талантливи жени-режисьори, обединени в програмата „Моето място в киното“. Неин идеен вдъхновител е младата продуцентка Еви Карагеоргу. Откриването е с наградения от Берлинале 217-минутен шедьовър „Класната стая на г-н Бахман“ на Мария Шпет. Ще видим също „Сестри“ на словенката Катарина Решек и "Клео от 5 до 7" на ​ Аньес Варда.

Другият основен акцент на фестивала е образованието. Форумът „Кино в училище“ ще разисква темата за въвеждането на киното в учебната програма. Учители от различни градове и села ще споделят опит как вече са въвели киното в класната стая и чрез него търсят път към ума  и сетивността на учениците.

Това, разбира се, не е всичко. Фестивалът ще предложи и късометражна програма, внимателно подбрана от Юлиян Спасов, основател на платформата „Кинематограф“. Селекцията е от съвременно португалско кино, студентското, филми от Германия и творби на млади режисьори от Русия, под името „Престъпление и наказание в руското късо кино“.

Общо 40 прожекции на автори от 8 държави, дискусии, практически ателиета очакват своята интелигентна публика от 22 до 30 юни кино „Одеон“, кино „Влайкова“, зала „Славейков“ на Френски институт, Чешки център и Гьоте институт.

 

Автор:
Елеонора Стайкова
Публикация:
21.06.2021 г. 11:46
Етикети:
филмидискусииакцентифестивалмладо европейско кино
програма WOMED
„Срещи на младото европейско кино
Посетено:
658
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/32976-otlichen-film-ot-berlinale-otkriva-sreshtite-na-mladoto-evropeysko-kino