Празници / фестивали

Започва най-големият литературен фестивал в България "Пловдив чете" 2021

Програмата на фестивалната седмица включва повече от 65 културни събития

Започва най-големият литературен фестивал в България "Пловдив чете" 2021

 

◊ "ПЛОВДИВ ЧЕТЕ" 2021

Деветнадесетото издание на най-големия в България литературен фестивал „Пловдив чете“ 2021 година ще се проведе в седмицата от 14 до 20 юни. Програмата на фестивалната седмица включва повече от 65 културни събития.   

Официалното откриване на “Пловдив чете” 2021 е на 14 юни (понеделник), от 20:00 ч. на Античния театър с концерт на група „Акага“ и хор „Детска китка“ при Общински детски комплекс - Пловдив. По традиция на откриващото събитие ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец“ за съвременна поезия, както и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга.

Две литературни срещи дават началото на фестивалната атмосфера за четящите хора в Пловдив преди 14 юни: среща с Емил Стоицов и неговата книга „Записки из губернския град Филипопол 1878-1879 г.“ на 10 юни от 18 ч. в Постоянна експозиция  „Енчо Пиронков” и среща с проф. Александър Шурбанов в разговор за неговата нова книга  „Закуска с нар”, издадена по случай неговия 80-годишен юбилей в конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ на 11 юни от 18 ч.

На 14 юни от 17:00 ч. в Къща музей „Христо Г. Данов“ ще се проведе традиционното връчване на Националните литературни награди „Христо Г. Данов“, организирано от Министерството на културата и Община Пловдив.

Литературни срещи с писатели, преводачи, художници, четения и творчески срещи, премиери на нови книги, дискусии, изложби, концерти, арт работилници, късометражно кино и рецитали ще оживяват Пловдив за седмица. В дните между 14 и 20 юни представяния на книгите си ще имат знакови за българската литература имена като Захари Карабашлиев, Георги Борисов, Алек Попов, Христо Карастоянов, Иван Странджев, Йордан Костурков, Катерина Хапсали, Деметра Дулева, Красимир Димовски, Светлозар Желев, Райна Маркова, Богдан Русев и още много други. На „Пловдив чете“ гостуват писателите Петко Славов, Миа Сердарева, Деляна Манева. Очакваме и премиерата на брой  №24 на  любимото издание за изкуство и култура - списание „Нула 32“, както и разговор за участието на списание „Страница“ в литературния живот и процеса на четене и разбиране на художествената литература.

Във „Флука – Австрийски културен павилион”, открита сцена за изкуство и култура, ще се изявят поети от различни поколения в един споделен Поетичен следобед, който за втора година е организиран от “Пловдив чете”. Младите поети Александър Габровски, Димитър Ганев, Габриела Манова и Лилия Йовнова ще представят новите си стихосбирки за първи път в Пловдив. 

В Литературен кът на площад „Централен” в близост до шатрите на Алея на книгата ще се провеждат събития с фокус детска литература, някои от които включват театър, музикално оформление от Y&M - Melodic Project и представяния на книги за деца и младежи, както и разговори с хора от българските литературни среди. Ще гостуват Валентина Стоева от Фондация “Детски книги”, Йорданка Белева, Цанко Лалев и Тони Бейн. В партньорство с „Кинематограф.BG” ще има възможност пловдивчани и гости на града да се насладят на късометражни филми в градски условия.

В рамките на фестивала ще се проведат и редица срещи и разговори, посветени на изкуството на превода и книгата, спектакли, пърформанси, четения. Ще се състои традиционното от няколко години връчване на наградите „Читател на годината от 5 до 105“ на Народна библиотека „Иван Вазов“.

Чуждестранни гости на „Пловдив чете“ през 2021 г. са украинският писател Иван Андрусяк, носител на националната награда „Леся Украинка“, номиниран за наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ (2020), включен в селекцията на най-добрите книги в света за деца White Ravens с книгата си „28 дни от живота на Катерицата“ и македонският писател Сашко Насев, който ще представи книгата си „Срещи с Дявола“.

Тази година близо 60 български издателства са включени в пловдивската Алея на книгата в 20 книжни шатри, разположени на площад “Централен”. Събитието се организира с подкрепата на Община Пловдив и в партньорство с Асоциация „Българска книга“.

През годините „Пловдив чете“ се провежда в партньорство с Община Пловдив, Министерство на културата, Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив и Асоциация „Българска книга“. През последните 5 години над 300 доброволци участват в подготовката и осъществяването на фестивала. 

Пълната програма ще намерите на страницата на фестивала: https://plovdivchete.com/programata/

* * *

„Пловдив чете“е част от културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и партньори. Партньори на „Пловдив чете“ са национални и регионални медии, културни институции, университети, училища, читалища, НПО, частни компании, хотели и заведения. Фестивалът се случва с безценната подкрепа на Козметична компания „Роза импекс“, Международен панаир –  Пловдив, Парк-хотел „Санкт Петербург“, „КЦМ 2000 Груп“, Културен център „Тракарт“, Новиз хотел, хотел „Одеон“ и „Михалково“ АД.

 

 

Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
10.06.2021 г. 14:26
Посетено:
2144
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/32912-zapochva-nay-golemiyat-literaturen-festival-v-balgariya-plovdiv-chete-2021