Празници / фестивали

Международен театрален фестивал „Лято, кукли и приятели” 2021

Богата палитра от детски куклени спектакли в третото издание на фестивала във Велико Търново

Международен театрален фестивал „Лято, кукли и приятели” 2021

 

◊ СЪБИТИЕТО

Международен театрален фестивал „Лято, кукли и приятели” 2021

Жителите и гостите на Велико Търново ще се насладят на богата палитра от детски куклени спектакли, включени в третото издание на Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели”.

Събитията, организирани от Куклен театър ВЕСЕЛ и финансирани от Община Велико Търново, са част от културния календар на Общината.

През юни, юли и август актьори от Естония, Русия и България ще представят своите сценични творби в рамките на културния форум на сцената на „Арт лято” в старата столица.

Театралната програма започва на 5 юни с официално откриване с Бате Енчо и първата постановка “Една история с две мишки” на софийския “Театър на колела“. На 12 юни децата ще гледат любимата приказка “Снежанка”, представена от актьорската трупа на столичния Театър “ММ“. Държавен куклен театър Варна ще се включи във фестивала с “Дядовото дворче” на 19 юни. На 26 юни Държавен куклен театър Бургас ще представи на сцената на открито “Принцесите и змеят”, а на 3 юли Държавен куклен театър Пловдив – “Болен здрав носи”. Театър “Хамелеон” от Пловдив ще зарадва децата със спектакъла “Лече Буболече” на 10 юли. Седмица по-късно, на 17 юли, Драматично-куклен театър Силистра ще съживи на сцената класическата приказка „Пепеляшка“. На 24 юли актьорите от софийския Театър “Мале-мале” ще разкажат “Разбойническа история”, а в последната събота на юли Държавен куклен театър Видин ще представи “Дядовата ръкавичка”.

През месец август са и двете международни участия. Руският театър “Деммени” от Санкт Петербург ще изненада малките почитатели на театралното изкуство със спектакъла “Кукли и клоуни” на 7 август. На 14 август Център за изкуства “За Родопите” от село Бостина ще заложи на представлението “Кокошка с брошка”, а на 21 август Театър “Проект” от град Кохтла-Ярве, Естония, ще представи пиесата “Умка – бялото мече”.

На 28 август домакините от Куклен театър ВЕСЕЛ ще закрият фестивала с постановката “Празник по никое време”. В края на театралния форум ще бъде връчена и Наградата на публиката.
         

Спектаклите ще се играят от 11,00 часа, а при неблагоприятни метеорологични условия представленията ще бъдат отлагани за следващия ден!

* * *

https://www.facebook.com/-IPTF-Summer-Puppets-Friends

Автор:
Куклен театър ВЕСЕЛ
Публикация:
04.06.2021 г. 16:39
Посетено:
928
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/32865-mezhdunaroden-teatralen-festival-lyato-kukli-i-priyateli-2021