Празници / фестивали

Дискусия на тема "9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация"

2 юни, 11:00 часа, част от Културната програма на Пролетен базар на книгата

Дискусия на тема "9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация"

 

◊ ПРОЛЕТЕН БАЗАР НА КНИГАТА 2021

Тазгодишният Пролетен базар на книгата се провежда под мотото 9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация”, което прави едно от над стоте събития в Културната програма на изложението особено специално.

На 2 юни от 11:00 часа на жълтата шатра на Литературния кът, разположена в парка пред НДК, Алек Попов, Манол Пейков, Стойо Вартоломеев и Тереза Захариева ще разговарят за намалената ставка на ДДС върху книгите и нейните ефекти върху обществото и бранша, защо е важно тя да се превърне в постоянна и каква полза ще имат от това всички българи в дългосрочен план.

От 1 юли 2020 г. беше въведена намалена ставка на ДДС върху книгите от 9%. Законът предвижда мярката да има временен характер и да действа до края на 2021 г. Асоциация „Българска книга“ организира кампания за превръщането на намалената ставка в постоянна мярка, както е в държавите членки на Европейския съюз. Част от кампанията е и  дискусията 9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация”. Повече за участниците в нея:

Алек Попов е писател, автор на романите „Мисия Лондон“ (2001), „Черната кутия“ (2007), „Сестри Палавееви в бурята на историята“(2013) „Черната кутия: ниско прелитащи кучета“ (2014), „Сестри Палавееви. По пътя към новия свят“ (2017). Пише също разкази, радиопиеси, излъчвани по БНР. През 2001 г. БНТ снима филма „Чуждите стъпки“ по едноименния разказ от сборника му „Мръсни сънища“, а през 2010 г. режисьорът Димитър Митовски направи филм по романа му „Мисия Лондон“ със същото име.

Манол Пейков е издател, съсобственик на „ИК Жанет 45“, преводач, съсобственик на звукозаписно студио „Пекарната“, създател на културно-информационния гид „Програмата Пловдив Инфо“ и член на Националния съвет на „Да, България!”. Организатор е на над 40 турнета с водещи чуждестранни автори. Издадените от него книги са носители на редица награди. Превежда, най-вече поезия, носител е на награда „Пловдив“ за художествен превод, специалната награда на Съюза на преводачите в България, 2015 и награда „Хр. Г. Данов“, 2016.

Стойо Вартоломеев завършва българска филология, занимава се и с литературна критика, бил е редактор в Държавно издателство „Христо Г. Данов”. През 1991 основава ИК „Хермес“, която издава както заглавия от световната и българска художествена литература, така и научнопопулярни книги, учебници, енциклопедии, детска литература, както и повечето от изтъкнатите български писатели и поети. През последните години „Хермес“ създаде и национална верига от книжарници със знака на издателството в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград, Видин, Пазарджик, Сливен и Хасково.

 

Тереза Захариева има дългогодишен опит в медиите, като професионалният ѝ път стартира от радиоефир. През годините е била репортер, редактор и водещ с ресор образование, външни отношения и президентство. Кариерата ѝ включва и телевизионен опит като продуцент и редактор на две сутрешни шоута в различни телевизии у нас. От 2016-та година насам е част от екипа на bTV Radio като водещ на предаването „Важното, казано на глас“. Тереза Захариева ще бъде модератор на дискусията „9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация”.

Всички посетители на Пролетния базар на книгата ще имат възможност да се запознаят с петицията, с която издатели и книжари призовават обществото да подкрепи запазването на по-ниска ставка на ДДС върху книгите като постоянна мярка и да я подпишат онлайн. Петицията, инициирана от Асоциация „Българска книга”, вече е достъпна ТУК и може да бъде подписана от всеки, който желае да подкрепи книгите и четенето.

Събраните подписи ще бъдат изпратени на институциите, за да служат като допълнителен аргумент при вземането на решение за запазване на намалената ставка на ДДС върху книгите и прилагане на други политики за подкрепа на четенето.

Следете събитието „9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация” във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/380449376610799

Следете събитието Пролетен базар на книгата във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/263948588800693/

 

Пролетният базар на книгата ще се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

 

Работно време на изложението: 

  • 31 май - 5 юни (понеделник - събота), от 10:00 ч. до 20:00 ч.
  • 6 юни (неделя), от 10:00 ч. до 19:00 ч.

 

* * *

Пролетен базар на книгата 2021 се организира от Асоциация „Българска книга“ и се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура”. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.

 

Автор:
Асоциация „Българска книга“
Публикация:
01.06.2021 г. 11:32
Посетено:
1088
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/32834-diskusiya-na-tema-9-dds-varhu-knigite-za-po-chetyashta-i-po-obrazovana-natsiya