Празници / фестивали

Дни на отворените врати

Разнообразни културни прояви по случай присъединяването ни към Европейския съюз

◊ СЪБИТИЕТО

Министерството на Културата организира Дни на отворените врати на културните институти по случай присъединяването на България към Европейския съюз


◊ КОНЦЕРТИ

. На 5 януари 2007 в зала 1 на НДК възпитаниците на Националното музикално училище "Любомир Пипков" и Националното училище за танцово изкуство ще изнесат концерта "Младите таланти на България поздравяват Европа". Специално за да участва в него, ще дойде от Германия именитият ни цигулар Минчо Минчев. 

. Концерти "Младите таланти на България поздравяват Европа" ще изнесат и децата от училищата по изкуствата в страната.


◊ СПЕКТАКЛИ

Столичните театри ще имат безплатни представления от 9 до 14 януари.

. На 9 януари Театър "София" ще представи "Брачен етюд" от Едуард Олби, Театър 199 - "Невинните" от Теодора Димова.

. На 10 януари в Театър "Българска армия" ще играят "Много шум за нищо" от Шекспир

. На 11 януари в Сатирата - "Вечеря за тъпаци" от Франсис Вебер. 

. На 12 януари са безплатните спектакли в Народния театър "Иван Вазов" - "Пушката ще гръмне след антракта" по Чехов, и в МГТ "Зад канала" - "Общежитие или общо житие" на Съни Сънински.

. На 13 януари в Младежкия театър ще се играе "Януари" от Радичков, а в театър "Възраждане" - "Бабината питка" от Васил Мирчовски.

. Театрална работилница "Сфумато" ще покаже "Станция Елабуга" на Маргарита Младенова на 14 януари.

. На 10 януари във всички държавни театри в страната ще има посветени на влизането ни в ЕС спектакли със свободен вход за зрителите.


◊ МУЗЕИ, КИНА, СПЕКТАКЛИ

. 10 януари е и Денят на отворените врати на музеите - в 38 държавни и общински музеи и в 20 галерии в страната входът ще е безплатен за посетителите.

. 13 януари е Денят на отворените врати за българското кино - безплатните прожекции са в Дома на киното, Евро-българския културен център и филмотечното кино "Одеон".

. Безплатните музикални спектакли и концерти в София са от 8 до 13 януари - през Седмицата на отворените врати в музикалните институти,

а в страната - от 10 до 19 януари - в Оперно-филхармоничните дружества в Русе, Пловдив, Бургас, Варна, Видин, Шумен, Плевен, Враца и в Музикално-драматичните театри във Велико Търново, Разград и Кърджали. 

. В София началото поставя на 8 януари Музикалният център "Борис Христов" с "Пътешествие из къщата на Борис Христов" - изложба, музейна експозиция и беседа, и с оперна киновечер - с филма на Найо Тицин "В търсене на Дон Жуан'', носител на специалната награда от Първия Международен фестивал на дигиталните филми в Мюнхен`2006. 

. Безплатният концерт на Софийската филхармония "България - Европа" е на 11 януари - с творби от българската и европейската класика.

. Националната опера и балет се присъединява към инициативата на 13 януари с балета "Козият рог" от Красимир Кюркчийски, постановка на Петър Луканов.
Автор:
МК
Публикация:
30.12.2006 г. 22:41
Посетено:
292
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/3283-dni-na-otvorenite-vrati