Празници / фестивали

И нека "Варна Лит" 2021 започне сега!

Най-цветният фестивал стартира на Международния ден на детето и ще продължи до 5 юни

И нека "Варна Лит" 2021 започне сега!

 

◊ "ВАРНА ЛИТ" 2021

И нека „Варна Лит” 2021 започне сега!

Четвъртото издание на най-цветния фестивал „Варна Лит” започва на 1 юни 2021 г. – Международния ден на детето – и напомня, че има събития, на които всички участници са герои.

Още с откриването на фестивала ще бъде връчена почетната награда „Позиция” на писателя и лекар по професия Людмил Станев.

Събитието ще се състои на 1 юни от 18:00 ч. във Вътрешен двор на Археологически музей – Варна.

Малко след това ще се състои и дискусията „Език/Свят/Език” с водещ уважавания журналист Георги Тошев, в която три от най-силните женски пера на родната литература – Виктория Бешлийска, Мария Касимова-Моасе и Здравка Евтимова – ще се гмурнат в дълбините на езика, който рисува светове.

Линк към Facebook събитието може да откриете тук: https://www.facebook.com/events/820218522033334

Пълната програма на фестивала може да откриете на www.varnalit.com, но обещаваме, че няма да бъде скучно!

 

„Варна Лит” 2021 се провежда с подкрепата на Общински фонд „Култура” на Община Варна.

„Варна Лит” е международен литературен фестивал с акцент върху детско-юношеската публика и детското четене. Благодарение на него през последните години съвременната литература „влезе” в класните стаи на над 60 училища и извънкласни школи не като задължителен предмет за изучаване, а със своите най-различни лица —  тези на най-добри и популярни автори на съвременна литература за деца, на документални книги за деца и юноши, художници, илюстратори, комикс и графити-артисти, блогъри; както дебютанти, така и наложени писатели „за възрастни”, опитали перото си и за най-млади читатели. А част от съпътстващата програма за възрастни срещна посетителите на фестивала с родни и световни обществени личности, променящи всеки ден чрез делата си  средата, в която живеем. „Варна Лит” се превърна в неотменима част от културната програма на град Варна, разви се като ежегодно и очаквано събитие, привличащо най-големите имена в литературата и изкуствата, превръщайки всеки един от тях в приятел на града и културен „посланик”.

През 2019 г. като част от изданието беше връчена и  Европейска литературна награда „Димитър Димов“, носител на която стана френският писател Жером Ферари.

 

Автор:
Темз Арабаджиева
Публикация:
31.05.2021 г. 15:12
Етикети:
Людмил Станевоткриванесъвременна литературамеждународен литературен фестивал
детско-юношеска литература
награда „Позиция”
„Варна Лит” 2021
Посетено:
818
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/32827-i-neka-varna-lit-2021-zapochne-sega