Празници / фестивали

Тържествено бе открит 52. Международен фестивал "Софийски музикални седмици"

Концерт "100 години НМА" и изложба “Музикална памет на България – слава и традиции”

Тържествено бе открит 52. Международен фестивал "Софийски музикални седмици"
 
 
На 22.05.2021 г., под дълги и бурни аплодисменти на многобройната публика в Зала “България”, с концерта “100 години НМА” тържествено бе открит 52. Международен фестивал "Софийски музикални седмици".
 
В концерта се включиха всички представителни състави на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров": Фолклорен състав с ръководители Ваня Монева и Димитър Христов, Биг Бенд с ръководител Михаил Йосифов, Студентски камерен оркестър с диригент Деян Павлов, Студентски симфоничен оркестър с диригент Иван Стоянов, Академичен симфоничен оркестър с диригенти Григор Паликаров и Георги Патриков, Смесен хор на НМА с диригент Адриана Благоева, хормайстори Зорница Гетова, Магдалена Воденичарова, Евелина Кулински.
 
Преди началото на концерта, отбелязващ 100 години от основаването на Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", в Концертен комплекс “България” бе открита документалната фотографска изложба на НМА “Музикална памет на България – слава и традиции” с куратор Орлин Атанасов. В изложбата до 31 май могат да бъдат разгледани уникални фотографии от исторически моменти, свързани с историята на Академията и нейните знаменити възпитаници.
 
На празничното събитие Президентът на Република България Румен Радев награди Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” с плакет “Св. св. Кирил и Методий” за значимия принос към българската музикална култура и професионалното израстване на поколения млади изпълнители и по повод 100-годишнината от нейното основаване. Министърът на културата проф. Велислав Минеков награди НМА с отличието на Министерство на културата “Златен век” - Златен печат на Симеон Велики. Най-старото висше учебно заведение у нас получи още множество награди и поздравителни адреси от институти и видни личности от България и чужбина.
 
Концертът беше открит с празнично слово на Пламен Джуров, председател на Фондация МФ "Софийски музикални седмици". В своето слово Сава Димитров, ректор на Националната музикална академия, сподели с публиката на концерта: “Нашата Академия е създадена, за да утвърди в България европейския тип професионално музикално изкуство, като продължава традицията за подготовка на специалисти по класическите музикални инструменти, във вокалното изкуство, оркестровото и хоровото дело, композицията и музикалноисторическата наука. НМА “Проф. Панчо Владигеров” е най-авторитетно висше музикално училище не само в България, но и на Балканския полуостров.”
 
Изключително силен беше интересът от страна на публиката. Зала "България" беше пълна при позволения капацитет от 50%. Меломани, преподаватели, бивши и настоящи възпитаници на НМА и редови граждани от цялата страна желаеха да бъдат част от събитието и да се докоснат до изпълнителското изкуство на възпитаниците на НМА. Цялата публика стана на крака за последното тържествено изпълнение, извън програмата на концерта, Химна на Св. св. Кирил и Методий “Върви, народе възродени” в изпълнение на Смесения хор на НМА със солисти Емилия Кирчева, Тереза Бракалова, Николай Моцов и Пламен Кумпиков.
 
С концерта и съпътстващата изложба официално бе даден старта на 52-рото издание на Международен фестивал "Софийски музикални седмици". Фестивалът се провежда под патронажа на Президента на Република България Румен Радев. Съорганизатори са Министерство на културата, Столична община и Софийска филхармония.
 
Фестивалната програма продължава, както обяви артистичният директор на Фестивала Момчил Георгиев на официалната пресконференция, очакваме над 400 музиканта от 14 държави в над 50 концертни и съпътстващи фестивални прояви в периода 22 май - 01 юли 2021 г.
 
* * *
 
*Международният фестивал "Софийски музикални седмици" се открива за първи път на 24 май 1970 година и всяка година стартира около тази дата, с изключение на 2020 година, когато нетрадиционно се проведе през м. септември и октомври. Постепенно се утвърждава като най-значителното за София и страната международно музикално събитие.
 
Отстоявайки основната си цел - да представя пред българската публика най-значимото от световното и българското музикално творчество и изпълнителско изкуство на най-високо равнище - фестивалът получава международно признание с приемането му през 1982 г. в Асоциацията на европейските фестивали за музика, театър и балет, в която членуват престижните фестивали от цяла Европа.
 
Следете програмата на 52. МФ "Софийски музикални седмици" тук: https://www.sofiaweeks.com/
https://www.facebook.com/sofiamusicweeks
Автор:
Тина Коилова
Публикация:
24.05.2021 г. 17:11
Посетено:
841
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/32788-tarzhestveno-be-otkrit-52-mezhdunaroden-festival-sofiyski-muzikalni-sedmitsi