Празници / фестивали

Спектакли, концерти, изложби, инсталации и празник за децата от SOS Детски селища в Дни на изкуствата на НБУ

21 май - 10 юни 2021 г.

Спектакли, концерти, изложби, инсталации и празник за децата от SOS Детски селища в Дни на изкуствата на НБУ

 

◊ ДНИ НА ИЗКУСТВАТА НА НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ

В навечерието на 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Нов български университет ви кани на Дни на изкуствата.

В рамките на три поредни седмици, от 21 май до 10 юни 2021 г., кампусът на университета ще се изпълни с музика, танци, изложби и арт инсталации.

Студенти и преподаватели от областта на театъра, музиката, киното, изящните изкуства и дизайна ще представят специално създадени и реализирани през последната година авторски продукти в областта на изкуствата.

Откриване на 21 май с изложбата „Завръщане“. Ето и някои от акцентите в програмата:

Концерт „НБУ за българския блус“ събира на сцената на НБУ политолога проф. Евгений Дайнов и дизайнера проф. Борис Сергинов. Инициативата е в подкрепа на музикалната сцена в България, която е един от най-засегнатите сектори вследствие на мерките срещу COVID 19 . В програмата ще бъдат включени най-големите класики на блуса и рока. Заедно с тях на сцената ще се качат и две от най-големите имена в историята на блус китарата в България: Петър Георгиев и Красимир Табаков както и специално дошлия от Лондон български цигулар Тодор Николаев.

В седмицата, в която отбелязваме Международния ден на детето, студенти от Нов български университет подготвят голям празник на открито за децата от SOS Детски селища България. Програмата включва представлението „Ние, врабчетата“ на Й. Радичков, концерт на студенти от класовете по поп пеене на доц. Етиен Леви, гл. ас. д-р Илиян Парасков, д-р Нели Маринкова и Камелия Тодорова, както и специални подаръци от Ателието по стъкло и Център за книгата на НБУ. 

В последните дни на май в откритите пространства на университета ще бъде разположена „Музикална кутия“, която ще представи откъси от музикални композиции към представления от репертоара на Университетски театър.

„Кабина под "театрална" карантина“  пък ще е малкото и уютно пространство, в което гостите ще могат да изпият кафето си в обстановка, наситена с театрална информация – декори, реквизит, информационни материали от спектакли. Премиерата на най-новата постановка на режисьора Десислава Шпатова “Жените срещу Дон Жуан” ще пресъздаде драматургичната творба на Шмит за митичния прелъстител и опита на жените той да бъде наказан с встъпването му в брак.

И още – театрални премиери, мюзикъли, изложби, създадени по време на карантина, ще радват гостите на Нов български университет.

С пълната програма може да се запознаете тук: https://news.nbu.bg/bg

 

Автор:
НБУ
Публикация:
21.05.2021 г. 10:36
Посетено:
675
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/32764-spektakli-kontserti-izlozhbi-instalatsii-i-praznik-za-detsata-ot-sos-detski-selishta-v-dni-na-izkustvata-na-nbu