Празници / фестивали

Фестивалът Opera Open в Пловдив представя 16 събития от юни до август

Откриващото събитие е на 4 и 5 юни - "Кармина Бурана"

Фестивалът Opera Open в Пловдив представя 16 събития от юни до август

 

◊ OPERA OPEN 2021 ЗАЛАГА НА ЗНАКОВО НАСЛЕДСТВО

Над 20 артисти с международна кариера и четири оперни премиери ни очакват на фестивала Opera Open в Пловдив от 4 юни до 30 август, съобщават от Държавна опера Пловдив. Събитията ще се провеждат на две места - Античния театър и хълма Бунарджика.

Мултижанровата платформа с международно участие OPERA OPEN 2021 включва 16 вълнуващи вечери с опера, балет, симфонична музика, мюзикъл и театър в четири основни програми: OPERA OPEN, OPERA OPEN Light, OPERA OPEN НА БИС и OPERA OPEN Онлайн.

Предизвикателствата към изкуството през 2020 – годината, в която времето сякаш спря, оставиха и позитивно НАСЛЕДСТВО – четири подготвени проекта, които тази година ще имат своята премиера пред публиката на OPERA OPEN – „Кармина Бурана“ от Орф, „Севилският бръснар“ от Росини, „Тоска“ от Пучини и „Дон Жуан“ от Моцарт!

С внимание към международната публика и почитателите на оперното изкуство в страната, които изпитват затруднения от ограниченията в туристическите пътувания, за първи път премиерните заглавия на OPERA OPEN ще могат да бъдат гледани чрез стрийминг от зрителите извън Пловдив - в България и по цял свят,  онлайн на живо в платформата Eventim Streaming.

 

◊ ФЕСТИВАЛЪТ ЩЕ БЪДЕ ОТКРИТ НА ХЪЛМ БУНАРДЖИКА

Откриващото събитие за Opera Open ще бъде с „Кармина Бурана“ от Карл Орф. Премиерният спектакъл ще се състои на 4 и 5 юни на хълма Бунарджика, където се е състояло първото оперно представление на открито в Пловдив на 5 юни 1965 година. Оригинални видео проекции на Петко Танчев се вплитат в сценографията на премиерния спектакъл на Опера Пловдив, с който се възражда традицията за оперни представления на знаковото за пловдивчани тепе. „Кармина Бурана“ от Карл Орф ще се изпълнява от над 150 артисти на сцената, диригент ще бъде Емил Табаков, хореограф - Боряна Сечанова, диригент на хора - Драгомир Йосифов, художник на костюмите - Цветанка Петкова – Стойнова, Яна Дворецка, концертмайстор - Виеслав Новак, солисти: Пламена Гиргинова, Иво Йорданов, Александър Баранов, с участието на оркестър, хор и балет на Опера Пловдив и хор към Детска академия на Опера Пловдив.

Останалите представления и концерти традиционно ще се състоят на сцената на Античния театър, чиято функция от древността е свързана с изкуство.

 

◊ ПРОГРАМА НА OPERA OPEN 2021

04.06. и 05.06. – хълм Бунарджика, 21 часа

Откриване на Opera Open 2021

„Кармина Бурана“ – Карл Орф – ПРЕМИЕРА – на хълм Бунарджика, 21 часа

Диригент Емил Табаков

 

26.06. – Античен театър, 21 часа

"Севилският бръснар" - Росини – ПРЕМИЕРА

Диригент  Павел Балев
Режисьор Нина Найденова

"Фигаро! Фигаро! Фигаро!"- известният рефрен на бръснаря от Севиля приветства публиката на Античния театър за премиерата на може би най-известната и жизнерадостна комедия в операта, преливаща от любими за милиони хора арии, дуети и ансамбли. Сърцата на зрителите ще са в плен на харизматичния Хулиан Енао Гонзалес, солист във виенския оперен театър Theater an der Wien, а усмивките - гарантирани от многостранния талант на баритона с международна кариера Кирил Манолов. Искрящата музика на Росини по комедията на Бомарше оживява под палката на маестро Павел Балев, шеф-диригент на Филхармонията в Баден- Баден и Музикален директор на Театър Нордхаузен и Лоо-Оркестър Зондерсхаузен в Германия.

Солисти: Вера Гиргинова, Светлана Иванова, Евгений Арабаджиев, Александър Носиков и др.
Оркестър, Хор и Балет на Опера Пловдив

29.06 и 30.06. – Античен театър, 21 часа

Поетите и музиката

Идеен проект на Опера Пловдив и ПОЕТИТЕ Live
Режисьор – Нина Найденова

Спектакъл, в който музика и поезия се преплитат в античното пространство в търсене на общите си корени. Ще звучат красиви български любовни стихове от Христо Фотев, Пейо Яворов, Добромир Тонев, Дамян Дамянов, Валери Петров, Петя Дубарова и др, облечени в тембрите и окрилени от чувствителността на талантливите актьори Бойко Кръстанов, Владо Пенев, Захари Бахаров, Иван Бърнев, Луиза Григорова–Макариев, Малин Кръстев ,Теодора Духовникова, Юлиан Вергов. Партнират им Антони Дончев и артисти от Опера Пловдив, а публиката ще съпреживее интимността на изпълненията, настанена на самата сцена на Античния театър!

Солисти, балет и камерни състави на Опера Пловдив

 

13.07.  – Античен театър, 21 часа

"Баядерка"– Минкус

Диригент – Лучано Ди Мартино
Постановка и режисура - Веса Тонова

Класическото балетно заглавие впечатлява с митологичната екзотика на Изтока, а спектакълът се разгръща в цялото си великолепие и приказност на Античния театър с виртуозните изпълнения на Марта Петкова и Никола Хаджитанев – премиер солисти на Софийската опера и балет, гости на най-големите балетни сцени като Кралската опера в Лондон, Берлинската опера, Международния фестивал на балета в Кремъл и др.  Древноиндийската легенда се разказва от балетисти от три континента и за първи път ще бъде представена пред пловдивската публика с изпълнение на живо от оркестъра на Опера Пловдив.

Балет и Оркестър на Опера Пловдив

 

17.07. – Античен театър, 21 часа

"Тоска"- Пучини – ПРЕМИЕРА

Диригент – Якопо Сипари Ди Пескасероли (Италия)
Режисьор – Урсула Хорнер (Австрия)

Звезден спектакъл на фона на паднал ангел, вплетен в сценографията на Античния театър! Любимите солисти на публиката на Opera Open 2019 се завръщат в Пловдив, за да си партнират в премиерната постановка  на режисьора Урсула Хорнер (Австрия). Две големи оперни имена - Хосе Кура (Аржентина) и Карлос Алмагер (Мексико), застават един срещу друг за сърцето на Флория Тоска (Таня Иванова) в един разказ за ревност, страст, убийство и политика, в която героите се унищожават взаимно. Артистите и оркестърът са ръководени музикално от експресивния диригент с международно признание Якопо Сипари Ди Пескасероли (Италия).

Солисти, Оркестър, Хор и Балет на Опера Пловдив
Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ с диригент Милка Толедова

 

20.07. – Античен театър, 21 часа

Нощ на Гершуин

Диригент – Константин Добройков

Емануил Иванов – 22-годишният виртуоз, който в началото на 2021 г. дебютира с рецитал в Ла Скала, се качва на сцената на Античен театър преди своето международно турне като големия победител (сред 400 кандидати!) в международния клавирен конкурс „Феручо Бузони“ 2019. Днес талантливият пианист следва в Кралската консерватория в Бирмингам, а преди срещата с публиката в Пловдив му предстоят изяви с Филхармонията на Санкт Петербург и в Херкулес заал в Мюнхен. На Античния театър Емануил Иванов ще изпълни Концерт във Фа от Гершуин с оркестъра на Опера Пловдив в програма тематично посветена на американския композитор.

 

24.07. – Античен театър, 21 часа

"Дон Жуан"- Моцарт - ПРЕМИЕРА

Диригент – Диан Чобанов
Режисьор  – Михал Знаниецки (Полша)

Известният театрален и оперен режисьор Михал Знаниецки (Полша), с над 120 спектакли в биографията си, поставя „веселата драма“ от Моцарт като преобразява Античния театър в луксозен курорт, проект на художника Луиджи Сколио (Италия), в който посетителите си съперничат по блясък с модели от висшата мода, а Дон Жуан сее вълнение и опустошение в живота на хората около себе си. Ролята на непоправимия прелъстител се изпълнява от баритона Марчин Брониковски (Полша), а моцартовият шедьовър е поднесен с изтънчен финес от виенския възпитаник и Музикален директор на Опера Пловдив - маестро Диан Чобанов.

Солисти, Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив

 

30.08. – закриване на OPERA OPEN 2021, 20:30 часа

„Гласът на Камен“

Диригент – Лучано Ди Мартино

Гласът на Камен Чанев продължава да живее в сърцата ни! Гласът – онзи неземен дар от Бога, покоряващ най-големите сцени в света, и Гласът на артиста със своето послание за честност и всеотдайност към професията и публиката! Отдаваме почит на певеца, заслужил своето място във вечния списък на големите български оперни гласове, с Гала концерт, в който световната оперна прима Красимира Стоянова ще застане за първи път пред публиката на Античния театър. В памет на своя колега и приятел ще излязат на сцената още Иван Момиров, Мариана Пенчева, Кирил Манолов, Юлиан Константинов и солистите на Опера Пловдив.


◊ ПРОГРАМА OPERA OPEN LIGHT 2021
 

08.06. – хълм Бунарджика, 21 часа

Нощ на мюзикъла

Диригент - Константин Добройков

Спектакъл с най-доброто от мюзикълите, превърнали се в класики: "Котките", "Фантомът на операта', "Кабаре", "Чикаго", "Човекът от Ла Манча", "Брилянтин", "Вълшебникът от Оз", "Евита", "Цигулар на покрива" и др., със специалното участие на Юлия Йорданова - Керана.

Солисти, Оркестър и Балет на Опера Пловдив

 

07.07. – Античен театър, 21 часа

Нощ на Пиацола

Диригент - Константин Добройков

Пламенна вечер с музиката на Астор Пиацола, който възражда аржентинското танго като го съчетава с наследството на класическата музика в Танго Нуево и разказва със своя бандонеон музикални истории от Буенос Айрес, изпълнени с носталгичност, драматизъм, любов и страст. Вечер, посветена на 100-годишнината от рождението на композитора, със специалното участие на огнената Люси Дяковска, удостоения с почетно австрийско гражданство за постижения в изкуството цигулар Евгений Шевкенов и виртуоза на акордеона Калоян Куманов, които въвличат публиката в страстта на тангото и във фатална среща с една Мария…

Балет, Хор и Оркестър на Опера Пловдив

 

29.08. – Античен театър, 20:30 часа

„Компания“ – от Стивън Зондхайм и Джордж Фърт

Копродукция на Народен театър „Иван Вазов“ и Държавна опера - Пловдив
Поставя се по договор с Music Theatre International (Europe) Limited: www.mtishows.eu
Режисьор – Михаил Петров
Диригент – Константин Добройков

Едно от най-известните заглавия на Стивън Зондхайм, играно над 700 пъти на Бродуей, се представя за първи път в България съвместно от Народен театър „Иван Вазов“ и Опера Пловдив! Музикална комедия, в която брилянтни актьори, певци и музиканти се опитват... да оженят своя приятел и заклет ерген Робърт на връх рождения му ден. Героите на Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Христо Чешмеджиев и още цяла плеяда любимци на публиката споделят с намигване вижданията си за брака и задават въпроси за съвременните отношения между възрастните. А отговорите в жизнерадостните музикални номера са колкото неочаквани, толкова и искрени.

Оркестър и Балет на Опера Пловдив


◊ ПРОГРАМА OPERA OPEN НА БИС


20.08. –  20:30 часа

"Дон Жуан"

Диригент – Диан Чобанов
Солисти, Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив

 

24.08. – 20:30 часа

"Тоска" – Пучини

Диригент – Лучано Ди Мартино
С участието на Таня Иванова, Иван Момиров, Кирил Манолов

Солисти, Хор и Оркестър на Опера Пловдив

 

27.08. – 20:30 часа

"Севилският бръснар" – Росини

Диригент – Павел Балев
С участието на Александър Баранов, Светлана Иванова, Свилен Николов

Солисти, Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив

 

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
23.05.2021 г. 12:22
Посетено:
889
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/32763-festivalat-opera-open-v-plovdiv-predstavya-16-sabitiya-ot-yuni-do-avgust