Празници / фестивали

Нощ на литературата с Леонид Йовчев във Велико Търново

Първото събитие на клуб ТАМ в Клуба на дейците на културата

Нощ на литературата с Леонид Йовчев във Велико Търново

ТАМ в двора на Клуба на дейците на културата - Велико Търново

 

На 12 май от 18:00 ч. пространство за социални и културни събития ТАМ организира първо събитие в Клуба на дейците на културата на ул. "Велчо Джамджията" 16 във Велико Търново. Дворът на КДК се превръща в едно от четирите уютни читателски гнезда в Нощта на литературата 2021 г. в старата столица. От клуб ТАМ са поканили за четец талантливия актьор Леонид Йовчев, който е носител на няколко награди ИКАР и Аскеер. Той ще чете откъси от книгите „Помощ? Помощ!“ на Томас Гебауер и Илия Троянов (Австрия), „Анежка“ на Викторие Ханишова (Чехия), „Република от светлина“ на Андрес Барба (Испания).

Литературното четене е първото културно събитие, което се провежда в КДК откакто клуб ТАМ нае първия етаж и двора към сградата, културен паметник от регионално значение. В момента тече ремонт на помещението. На 1 май се проведе доброволческа акция, в която се включиха 40 души от цялата страна и чужбина. От помещението, в което последно се е помещавала механа, бяха изхвърлени няколко камиона с отпадъци. Започна работа и по възстановяване на автентичния вид на стените, тавана и пода. Посетителите на Нощта на литературата ще могат да разберат повече за свършеното дотук и какво предстои.

Архитектурният проект се изготвя от AIA ателие, като предстои публичното му представяне. Целта е да се запази и акцентира на архитектурното наследство на сградата. По предварителни изчисления инвестицията възлиза на повече от 50 000 лв. За реализирането на проекта екипът на ТАМ ще разчита на партньори, спонсори и доброволци, които да се включат в ремонтните дейности.

* * *

ТАМ отваря врати през 2012 като независимо пространство за културни и социални събития. ТАМ представя съвременна градска култура, нови артистични форми, практики, насърчаващи активното гражданско участие в културния и социален живот на града, алтернативни образователни модели. Само през 2019 г. са реализирани 194 събития, представящи изгряващи и вече доказани български артисти. ТАМ си партнира с множество български и международни институции.

 

 

Автор:
ТАМ
Публикация:
12.05.2021 г. 12:46
Посетено:
598
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/32702-nosht-na-literaturata-s-leonid-yovchev-vav-veliko-tarnovo