Празници / фестивали

Варна посреща Десетата нощ на литературата на 12 май

Литература в превод и оригинал

Варна посреща Десетата нощ на литературата на 12 май

 

◊ СЪБИТИЕТО

Варна посреща Десетата нощ на литературата на 12 май

Десетата нощ на литературата е една от най-чаканите майски вечери на тази дълго чакана пролет! 

През тази година Нощта ще бъде организирана на две открити читателски пространства, за да предостави оптимален комфорт, с грижа за здравето на всички участници и посетители! Само тази година текстовете ще бъдат четени еднократно. Входът е свободен. Всеки, който обича книгите, може да се включи във всеки един момент между 18 и 22.30 ч., дори и да пропуснете началото!

Началото е на Лятната сцена на Държавен куклен театър Варна, където литературните произведения ще бъдат в превод и оригинал. Там организаторите Ви очакват между 18 и 20 часа. След което заведението „Кубо” на Рибарския плаж ще приеме литературната щафета. Там на откритата сцена между 20.30 и 22.30, в съпровод на музика на живо с любими изпълнители, ще бъдат четени още откъси от произведения на съвременни европейски писатели.

Във Варна традиционно част от книгите се представят освен в превод на български, и в оригинал. И тази година са подбрани текстове на български писатели, издадени в превод на друг европейски език.

Програмата:

18:00 – 20:00

Държавен куклен театър Варна
Лятна сцена

Литература в превод и оригинал

• Италия – „Детският влак“ на Виола Ардоне. На български четат актьорите от Държавен куклен театър Варна Мария Томова и Теодор Христов. На италиански чете Луиза Педрони Пенс (Италия) от името на Почетното консулство на Италия във Варна.

• Испания – „Република от светлина“ на Андрес Барба. На български чете Диляна Петрова от Студио „Театър“ и ЧДГ „Мамината къща“. На испански чете Ана Исабел Диас (Испания), преподавател по испански в LFI Международен френски лицей – Варна.

• България на испански – Българските поети в „Мостът“ - двуезична антология за колумбийска и българска поезия със съставител и преводач Александра Евтимова. Ще бъдат представени поетите Валентин Дишев, Александър Христов, Виолета Кунева в превод и оригинал. На български четат Тино – музикант, Никола Йорданов – танцьор на „The Center” и актьор на Студио „Театър“ и Теодора Стоянова от литературното събитие „Спирка за разкази“ на сдружение „Кашалот“. На испански четат Мийер Адриан Вентеро Санчес и Адриана Фернанда Санчес Дуссан (Колумбия).

• България на живо – На живо четат българските поетеси Доника Кирова и Биляна Тодорова. Представят ги Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна и Росица Тодорова, преподавател в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна

• Португалия – „Кварталът“ на Гонсало Тавареш. На български чете Росица Тодорова, преподавател по философия в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна. На португалски чете Карлош Мануел Годиню Салвадор (Португалия), собственик на EDNO cafe - Португалското кафе във Варна. Книгата ще представи Румяна Станева от Представителството във Варна на Португалския културен и езиков център „Камойш“.

 

20:30 – 22:30

Кубо – Рибарски плаж - Крайбрежна алея - Литература и Музика

Музика на живо с Polina

• Великобритания – „Суинг тайм“ на Зейди Смит. Чете певицата Polina.

Полша – „Звездни дневници“ на Станислав Лем. Чете журналистът от Радио Варна Мартин Николов. Книгата представя Юлия Петкова от издателство „Колибри“

• Франция – „Театър 1“ на Ерик-Еманюел Шмит. Четат актьорите от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Станислав Кондов и Константин Соколов. Книгата представя Ива Дикова – аташе по сътрудничество в областта на френския език към Представителството на Френския институт във Варна

• Северна Македония – „Преображения“ на Владимир Мартиновски. Чете музикантът Тино

Подборът на заглавията, с изключение на българските, е на културните институти и посолствата на европейските държави в България. Изборът е от наскоро преведени и издадени текстове от техни национални автори.

Нощта на литературата в България е инициатива на посолствата и културните институти на държавите-членки на Европейския съюз от мрежата EUNIC и Фондация „Детски книги“, които заедно с издателствата и преводачите подбират представените чрез откъси литературни произведения.

Организатори на Нощ 2021 за Варна са Фондация „Аморфа” и Дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна в партньорство с читателските пространства.


Страница на събитието във Фейсбук:
https://www.facebook.com/events/167685145216781/

Автор:
"Аморфа"
Публикация:
11.05.2021 г. 20:40
Посетено:
618
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/32701-varna-posreshta-desetata-nosht-na-literaturata-na-12-may