Празници / фестивали

Десета Нощ на литературата в България

Вечер с полска литература в хотел „Славянска беседа"

Десета Нощ на литературата в България

 

◊ ПОКАНА

Десета Нощ на литературата

Вечер с полска литература в хотел „Славянска беседа". Актьорът Станислав Кертиков ще чете разказ на Станислав Лем от книгата „Звездни дневници".

Кога: 12 май, сряда, 18.00-21.30 ч.

Къде: Хотел „Славянска беседа" (конферентна зала), ул. „Славянска" 3 – вход свободен

Организатори: Полски институт в София, Австрийско посолство, Унгарски културен институт, Посолство на Белгия, Британски съвет, Институт Камойнш, Институт Сервантес, Датско посолство, Фондация „Детски книги", Представителство на Европейската комисия в България, Френски културен институт, Гьоте-институт, Посолство на Ирландия, Италиански културен институт, Културно-информационен център на Република Северна Македония, Полски институт, Посолство на Румъния, Посолство на Швеция, Посолство на Словашката република в София и Чешки център.

 В Нощта на литературата ви каним на звездно пътешествие заедно с неуморния космически скитник Ийон Тихи от романа „Звездни дневници" на полския писател фантаст Станислав Лем. Актьорът Станислав Кертиков ще прочете един от разказите в книгата, посветен  на пътуването в междупланетното пространство в търсене на нови приключения и преживявания. 

„Звездни дневници“ (ИК „Колибри“, превод: Силвия Борисова, Лина Василева, Павел Николов, Светлана Петрова, София, 2009). Какво можем да научим от извънземните?

В поредица от разкази, писани в продължение на тридесет години, гениалният полски фантаст Станислав Лем доказва, че можем да научим много. Главният герой на „Звездни дневници“, Ийoн Тиxи, общува с различни извънземни като някакъв Гъливер. По време на многобройните си междупланетни пътувания пътешественикът се запознава с различни цивилизации, изградени от мислещи същества, но и от напреднали роботи. Въображението на автора в създаването на измислени светове и необикновени сюжети няма граници. Неговите истории за пътуванията са не само  невероятни и забавни фантазии, но и сериозни размисли за парадоксалната природа на света, човека и неговата култура. Изненадващото е, че извънземните, населяващи отдалечени в космоса (понякога и във времето) планети, имат повече общо с нас, отколкото можем да предположим ...

 

Полският писател Станислав Лем (1921–2006) е един от бащите на световната фантастика, легенда в класиката на този жанр, който ни проправя пътища към неизвестното с характерния за него хумор, ирония и пародийност. Станислав Лем несъмнено формира и узакони интелектуалната фантастика – литература за могъществото на творящия Разум, за неговите постижения, отговорности и безумия... В уникалния си труд „Summa Technologiae” още през 1964 година полякът описва глобалната мрежа от интелектуални машини, свързваща човечеството, и породената от тях виртуална реалност: нещо, което днес се случва чрез интернет. Носител на многобройни полски и международни награди и преведен на над 40 езика, той отдавна е известен в България. Романите му „Соларис“, „Едем“, „Сенна хрема“, „Облакът на Магелан“, циклите му за роботите, за Ийон Тихи, за пилота Пиркс са любими на поколения български читатели.

Нощ на литературата е международно събитие, което цели да популяризира съвременни европейски автори. За десети пореден път България ще бъде част от четящите в цял свят страни. И тази година изборът е голям и слушателите трябва предварително добре да обмислят маршрута си, защото ще имат възможност да чуят австрийска, унгарска, белгийска, английска, португалска, испанска, датска, френска, немска, ирландска, италианска, македонска, полска, шведска, словенска и чешка поезия и проза. Местата, в които ще бъдат четени, са 19 т.нар. читателски гнезда.

В София ще има общо 20 читателски гнезда в диапазона: ул. „Любен Каравелов", бул. „Патриарх Евтимий", бул. „Васил Левски", ул. „Цар Иван Шишман" и ул. „Граф Игнатиев”.

Четенията ще се провеждат на всеки половин час: 18:00, 18:30, 19:00, 19:30, 20:00, 20:30, 21:00 (ще имате 15 минути за слушане и 15 минути за преминаване към следващо читателско гнездо).

Вижте ПРОГРАМАТА на вечерта!

* * *

В София Нощ на литературата е част от Календара на културните събития на Столична община зa 2021 г.

 

Автор:
Полски институт в София
Публикация:
11.05.2021 г. 18:50
Посетено:
684
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/32700-deseta-nosht-na-literaturata-v-balgariya