Празници / фестивали

Започва ПроТекст 10 и първото издание на Фестивала за нова драматургия

Между 12 и 16 май в Театър „Възраждане“ и Гьоте-институт ще бъдат представени серия от сценични четения и пърформанси

Започва ПроТекст 10 и първото издание на Фестивала за нова драматургия

 

◊ СЪБИТИЕТО

Днес започва десетото издание на платформата ПроТекст на Организация „36 маймуни“, което ще бъде част от първото издание на Фестивала за нова драматургия на Гьоте-институт България

Местата за всички пърформанс-четения са резервирани. Значителна част от програмата ще бъде излъчвана онлайн във Facebook страниците на 36 маймуни и Гьоте-институт и в YouTube канала на Гьоте-Институт. Всички стрийминги ще бъдат със субтитри на английски език.

Между 12 и 16 май в Театър „Възраждане“ и залата на Гьоте-институт ще бъдат представени серия от сценични четения и пърформанси. Фестивалът се провежда в рамките на международния проект New Stages Southeast, посветен на новата драматургия от Югоизточна Европа. Програмата включва текстове на две от най-актуалните имена на новата германска сцена в момента – Мария Милисавлйевич и Заша Мариана Залцман.

 

За ПроТекст 10

Фестивалът за нова драматургия ще бъде и домакин на десетия ПроТекст, който тази година ще представи нови български пиеси, избрани от международната мрежа за съвременна драматургия EURODRAM. Форматът, създаден с намерението да популяризира съвременната чуждестранна и българска драматургия, се провежда като поредица от пърформанс-четения. Селектираните през 2020 г. автори от България са Мартина Новакова, Мирослав Христов и Пресиян Кузов.

Всички събития са с вход свободен и задължителна предварителна регистрация, която започна на 05.05.2021. в сайта на Гьоте-институт.

 

 ◊ ПРОГРАМА на ПроТекст 10

:: 13.05. | 19:00 | Театър „Възраждане“

„Пустония“

текст: Мирослав Христов
режисура: Ованес Торосян
музика: Милен Апостолов
Участват: Асен Данков, Александър Кънев, Васил Витанов, Милена Ерменкова, Антъни Пенев, Михаил Михайлов, Ованес Торосян

пърформанс-четене от ПроТекст 10, продукция на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ (Плевен)

Действието в „Пустония“ се развива в далечното бъдеще, когато ледниците са се стопили, а хората се борят за спасение и за парче от сушата. За да оцелеят в света на Акулите и Глобалния пазар те са готови да продадат своята болка, като в замяна на това получат пясък. Бунтовници, познати също като „пустинници“, строят път към спасението, или т.нар. Пустония, докато един артист работи в ателието си над странно произведение.

 

:: 14.05.| 19:00 ч. | Театър „Възраждане“

„Аристократите“

текст: Заша Мариана Залцман
превод: Гергана Димитрова
режисура: Гергана Димитрова
художник: Елена Шопова
музика: Емилиян Гацов-Елби
участват: Мария Панайотова, Боян Арсов

пърформанс-четене от ПроТекст 10, продукция на „36 маймуни“

В опустошен град, където телата запълват улиците, млада жена, Заша, търси убежище в изоставен пентхаус. Млад мъж, Шура, си проправя път през военната зона, за да намери Заша. И сега той се появява и не прилича на нищо - с рибка като единственото, което притежава – докато Заша го очаква с шампанско, приговетно в хладилника. Двамата са представители на двете воюващи страни, но Заша отдавна е допусната в семейството на Шура.

Някъде там в опустошения от война град Шура е убил някого, с когото имат общо минало на насилие. Започва битка за цивилизацията.

С „Аристократите“ Залцман нанася удар по тънкото бляскаво покритие на цивилизацията, разкрита като едно дехуманизирано общество.

 

:: 15.05. | 19:00 ч. | Театър „Възраждане“ 

"Ръкавица"

текст: Пресиян Кузов
режисура: Пресиян Кузов
участва: Николай Върбанов

пърформанс-четене от ПроТекст 10

Пиесата изследва издръжливостта, устойчивостта и жертвоготовността на Човека, поставен в извънредна ситуация, и потенциалния изход от нея. По-конкретно на фокус е така нареченият малък човек. В случая той е мъж, озовал се сам в гората, над селските гробища, затворен в кръг между дървета, студ и множество въпроси. Притиснат между сегашното и вечното, между вярата и безверието, между духа и материята, между живота и смъртта, той търси истината. Тази, която би дала смисъл на по-нататъшното му битие. Основното противоречие е в опита да се преодолеят физическите страдания, от една страна, и душевните, от друга.

Кой път е правилният – този напред, или този назад? Има ли смисъл да съм тук? Аз или другите? Това са част от въпросите, обитаващи съзнаваното и несъзнаваното не само на персонажа, но и на Човека въобще. А хамлетовската дилема между спасението на духа и спасението на тялото като че ли поддържа главния герой жив. Единственият му придружител е незабравката в саксия, която той неотлъчно носи със себе си. А къде остана ръкавицата? И героят се пита това...

 

:: 16.05 | 19:00 ч. | Гьоте-институт

„Паноптикум“

текст: Мартина Новакова
режисура: Мартина Новакова
участват: Ивайло Драганов, Дайяна Димитрова, Василия Дребова и Мартина Новакова

пърформанс-четене от ПроТекст 10

„Паноптикум“ е пътешествие из къщата на млада жена на име Л. и дългия списък от необичайни предмети, които съхраняват спомените ѝ.

Всеки от избраните предмети в тази къща-музей разказва историята на Л. по различен начин:

чрез гласовете на персонажи, призовани, за да споделят своята гледна точка за миналото;

през погледа на всевиждащо око; историята на стар, купен от битпазара в Мадрид телефон;

чрез спомена за полузабравена мелодия или интервюта със служителите на фирма за изпразване на къщи.

Зрителят сам трябва да избере мястото си както в пространството, така и в действието.

* * *

Партньори в първото издание на Фестивала за нова драматургия са: Театър „Възраждане“, Столична библиотека, Организация „36 маймуни“, Радар София, Драма пакт София и Асоциация за свободен театър.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на „Национален фонд „Култура“.

 

Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
12.05.2021 г. 13:31
Етикети:
Гьоте-институтОрганизация „36 маймуни“СофияФестивал за нова драматургияпърво издание
Театър „Възраждане“
пърформанси.
сценични четения
ПроТекст 10
Посетено:
782
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/32696-zapochva-protekst-10-i-parvoto-izdanie-na-festivala-za-nova-dramaturgiya