Празници / фестивали

Десета Нощ на литературата в България

Столична община се включва със свой откъс в читателския маратон

Десета Нощ на литературата в България

 

◊ ДЕСЕТА НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА

Съвременна европейска литература в нови български преводи ще бъде представена и тази година на юбилейната десета Нощ на литературата.

Литературният хепънинг ще бъде на 12 май 2021 г. и в него ще се включат 14 български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, София, Стара Загора, Шумен.

В София Нощ на литературата е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 година. Проектът е иницииран и се организира от Чешките центрове съвместно с Европейското сдружение на националните културни институти EUNIC от 2006 г. и постепенно към него се включват градове от различни държави. България става част от международната Нощ на литературата през 2012 година благодарение на Чешкия център в София.

Главни организатори на събитието в България са посолствата и културните институти на европейските страни (EUNIC България и други), Столична община, Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“. В градовете организатори и координатори на Нощта на литературата са самите общини или областни администрации в партньорство с библиотеки, читалища, младежки организации и др.

Медийни партньори са: Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио, „Литературен вестник“, онлайн медиите: „Въпреки.com”, „Аз чета“, „Литературен клуб“, „Диаскоп“ и NewsArt.

Избрани откъси от европейската литературна сцена ще разкрият магията на големите и малките литератури. Началото е в 18:00 ч. като един откъс ще се повтаря на конкретно място до 21:30 ч. Така публиката ще пътешества из града и ще може да посети различни места за четене. Предвид ограниченото време и многото читателски гнезда препоръчваме всеки предварително да се запознае с откъсите, четците и местата, за да набележи своя маршрут. Четенията ще започват на всеки половин час с продължителност около 15 мин, за да има време и за придвижване. Слушателите ще имат възможност да избират измежду откъси от книги, преведени от немски, френски, датски, италиански, черногорски, полски, английски, ирландски, португалски, македонски, чешки, словенски, унгарски, шведски, френски, норвежки.

Специално в София за първи път ще бъде обособено читателско място на Столична община, където ще се чете детска книга от български автор, чието издание е подкрепено по Столична Програма “Култура”. Нов елемент, отново за столицата, е осъществяването на превод на жестов език в избрани места, благодарение на нашите нови партньори – Съюза на глухите в България и Младежката организация към СГБ. Ще бъде обърнато внимание и на по-младите читатели – за тях ще има специално обозначени на картата на събитието места, където те ще могат да се запознаят с подходящите за тях книги. Местата ще могат да бъдат открити и на страницата www.noshtnaliteraturata.com чрез #Хаштаг тийн маршрут.

В София ще има общо 20 читателски гнезда в диапазона на ул. „Любен Каравелов", бул. „Патриарх Евтимий", бул. „Васил Левски", ул. „Цар Иван Шишман" и ул. „Граф Игнатиев”.

В помощ на публиката на всяка една от локациите ще има доброволци, които, освен че ще напътстват, ще следят за спазване на противоепидемичните мерки и ще контролират достъпа.

Откъсите от книгите са избрани от главните организатори на Нощта на литературата 2021: Чешки център, Столична община, Австрийско посолство, Посолство на Белгия, Британски съвет, Гьоте-институт, Датско посолство, Представителство на Европейската комисия в България, Посолство на Ирландия, Институт „Сервантес“, Италиански културен институт, Полски институт, Институт „Камойш“, Културно-информационен център на Република Северна Македония, Посолство на Република Словения, Унгарски културен институт, Френски институт в България, Посолство на Конфедерация Швейцария, Посолство на Швеция, Фондация „Детски книги“.

 

• Актуална информация ще намерите на: http://www.noshtnaliteraturata.com/ и във фейсбук страницата на събитието: @noshtnaliteraturata.

 

Автор:
Чешки център София
Публикация:
07.05.2021 г. 12:20
Посетено:
1708
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/32675-deseta-nosht-na-literaturata-v-balgariya