Празници / фестивали

Държавна опера Стара Загора се включва в предизвикателството Jerusalema Dance Challenge

29 април - Международен ден на танца

Държавна опера Стара Загора се включва в предизвикателството Jerusalema Dance Challenge

 

По повод Международния ден на танца 29 април Държавна опера Стара Загора се включи в предизвикателството Jerusalema Dance Challenge.

В продължение на 2 седмици целият колектив на операта по отделни звена – администрация, хор, оркестър, балет, солисти, технически служби – репетира танца, ръководен от балетистите Александър Марков и Калин Любенов от трупата на балета на Старозагорската опера. Видеото на танца бе заснето от оператора Милен Ботев на различни места около сградата на Държавна опера Стара Загора – на Античната улица, пред Служебния вход, на товарната рампа, във фоайетата, както и на площадката пред Регионална библиотека „Захарий Княжески". Общото участие на близо 300 танцуващи служители на Операта е заснето на Античния форум „Августа Траяна". В предизвикателството се включиха и най-малките членове на Държавна опера-Стара Загора - децата от Детско-юношеската студия за опера и балет "Маргаритки".

На 29 април – Международния ден на танца, на сцената на Държавна опера Стара Загора са последните снимки. Видеото ще бъде готово съвсем скоро и ще бъде разпространено в социалните мрежи.

*

В условията на пандемията една песен зарази хиляди потребители на социалните мрежи. Южноафриканският хит "Jerusalema" вдъхнови мнозина и се превърна в едно от най-интересните предизвикателства през годината.  Хиляди хора танцуват на звуците, а клиповете се превърнаха в истински фурор. Песента на южноафриканския диджей се появява в края на миналата година и само за няколко месеца завладява света и заразява всички с ритъма си. Хитът печели световна слава и е гледан над 185 милиона пъти в Youtube. По-късно песента се превръща и в глобално танцово предизвикателство.

В годината на корона вируса видеоклипът се превърна в бягство от стреса и страха от заразата. Почти за една нощ много хора от полицейските управления в Африка до свещениците в Европа публикуваха свои собствени видеоклипове за танци, които повтарят хореографията. Видеоклиповете с предизвикателството носят послание за надежда. Хора от всякакви националности и професии се включват в ритмичните движения.

Предизвикателството #JerusalemaDanceChallenge е известно като универсален химн на единството, пример за това как танцът сплотява в тези времена дори и с маска на лицето.

 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
29.04.2021 г. 12:51
Посетено:
1048
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/32654-darzhavna-opera-stara-zagora-se-vklyuchva-v-predizvikatelstvoto-jerusalema-dance-challenge