Празници / фестивали

Фестивалът на френския филм започва на 9 април с трилъра „Вила Каприз”, непоказван още във Франция

На премиерата ще присъстват режисьорът на филма Бернар Стора, както и композиторът Венсан Стора

Фестивалът на френския филм започва на 9 април с трилъра „Вила Каприз”, непоказван още във Франция

 

◊ ДЕСЕТИ ФЕСТИВАЛ НА ФРЕНСКИЯ ФИЛМ

Тази година е десетото издание  на Френския филмов фестивал в рамките на „Киномания“, който ще се проведе от 9 до 22 април 2021 г.

Откриването в петък,  9-и април 2021 г. от 19:00 ч. в кино "Люмиер" е с трилъра „Вила Каприз“, все още непредставен на публиката във Франция.  На премиерата ще присъства посланичката на Франция г-жа Флоранс Робин. Специални гости са режисьорът Бернар Стора и композиторът Венсан Стора. В главните роли: Нилс Арестроп, Патрик Брюел, Ирен Жакоб.

Програмата на фестивала  включва общо 11 филма. Рубриката „Филмите на годината“ показва 5 заглавия от 2020 г.: „Вила Каприз“ на Бернар Стора, „Неочакван триумф“ на Еманюел Куркол, „Дьо Гол“ на Габриел льо Бомен, „Сбогом, глупаци“ на Албер Дюпонтел и „Парфюмите“ на Грегори Манье. Среща с креативността и многообразието на френското кино.

В памет на бележития актьор, угаснал през 2020 г., фестивалът представя рубриката „Удивителният Мишел Пиколи“. Петте филма „Мислех, че го познавам“ на Клод Соте, „Една странна афера“ на Пиер Грание-Дьофер, „Голямото плюскане“ на Марко Ферери, „Скок в празнотата“ на Марко Белокио и „Имаме папа“ на Нани Морети разкриват неговия огромен талант и многобройните му превъплъщения. Като „бонус“ селекцията включва и „Темрок“, един изключителен филм, демонстриращ силата на киното за протест.

*

Фестивалът се организира с подкрепата на БНП Париба, Citroën​ и Автомотор Копорация.

В София прожекциите на филмите ще бъдат в кината Славейков, Люмиер, G8, Одеон, Euro Cinema, Дом на киното и Влайкова, в Пловдив в Лъки Синема, а във Варна във Фестивален и конгресен комплекс – Варна.

Киномания е част от Календара на културните събития на Столична община.

Можете да закупите билети на касите на кината. Намаление за ученици, студенти и пенсионери. Абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите в зала Славейков.

http://institutfrancais.bg/programata/

 

Не пропускайте и ексклузивната прожекция на филма „Ханът и империята”, с който НДК ще отбележи своята 40-та годишнина на 12 април в зала 1!

Киномания ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки. Молим публиката да заповяда в киносалоните с маски и да спазва дистанция.

Цялата програма на Киномания може да откриете на: kinomania.bg

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
09.04.2021 г. 16:21
Посетено:
829
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/32569-festivalat-na-frenskiya-film-zapochva-na-9-april-s-trilara-vila-kapriz-nepokazvan-oshte-vav-frantsiya