Празници / фестивали

За първи път Киномания представя филми, заснети чрез виртуална реалност

VR манията ще започне на 9 април в Зала 4 на НДК

За първи път Киномания представя филми, заснети чрез виртуална реалност

 

◊ КИНОМАНИЯ ПРЕДСТАВЯ ФИЛМИ, ЗАСНЕТИ ЧРЕЗ ВИРТУАЛНА РЕАЛНОСТ

За пръв път Киномания представя най-новите филмови технологии, давайки шанс на своите зрители да преживеят емоцията от прожекции на филми, заснети чрез виртуална реалност!

Публиката ще има възможност за множество преживявания, които ще я потопят изцяло в емоцията на филма. VR Мания се организира от Киномания, VR Лаб БГ и "Сфера" и е част от събитията на София VR Фест.

Между 9 и 18 април 2021 г. в Зала 4 на НДК зрителите ще могат да се насладят на пет късометражни филма, обединени в 45-минутни слотове. Сесиите ще са на всеки 30 минути.

Добилият световна популярност Сляпата Вайша е сред заглавията в програмата. Филмът на Теодор Ушев по едноименния разказ на Георги Господинов е с номинация за „Оскар“ за късометражен анимационен филм. Вайша е необикновена – с лявото око тя вижда миналото, а с дясното – бъдещето, което не ѝ позволява да вижда в настоящето. В тази метафорична приказка за мъдрост и красота режисьорът Теодор Ушев ни напомня колко е важно да живеем в сегашно време.

„В обувките на Ганка“ е едно от двете български предложения в селекцията. Режисьор на продукцията е Христиан Игнаев. Филмът разказва историята на едно от ромските семейства от село Войводиново, прокудени от домовете си в нощта на 7 януари 2019 г. Десет месеца по-късно, когато е заснето видеото, семейството на Ганка все още е без дом, въпреки че Европейският съд по правата на човека разпореди спешни мерки до България те да бъдат настанени веднага в общински жилища. Към 2021 г. ситуацията е без промяна, а държавата продължава да си затваря очите.

„6.16 pm“ е другото заглавие от България с режисьор Росен Михайлов. Това е филм създаден в стила на танцовия театър с 360-градусова видеотехнология, която ни поставя в ситуацията на принудителното чакане. Там човек общува с хора, не по свой избор и от това произлизат абсурдни комични ситуации. Оригиналните и изненадващи постановъчни решения и неочакваните съпоставки на тяло и пространство, на музика и образ, на образ и смисъл, са силно провокативни и дори предизвикателни, без да напускат рамката на деликатността.

„Пазачът“ с режисьор Джузепе Бонифати също е сред интригуващите филми в зала 4. Това е интердисциплинарен проект, създаден за музейни пространства, който комбинира виртуална реалност, пърформанс и критика на изкуството. Главният герой е артист, назначен за пазач на музей, който интегрира пърформанса си в контекста на изложбата. Зрителите ще преживеят смесената и преобразена от него реалност, потапяйки се в тъканта на произведенията на изкуството, които той пази. Проектът може да се гледа, както с очила за виртуална реалност, така и чрез добавена реалност на мобилните телефони.

Сюрреалистичната трагикомедия „Прах при прахта“ е друг вълнуващ филм от VR-програмата. Холандската продукция е с режисьори Ингеян Шенк, Джамил ван Вайнхаартен и Стайе Халема. 11-минутното предложение ще ви потопи в историята на едно дисфункционално семейство, станало заложник на странното предсмъртно желание на дядо си. Заснето от гледната точна на урна за кремация, преживяването запознава зрителя с колоритните членове на семейството, всеки от които изглежда живее в собствена отделна реалност.

 

СЛОТОВЕ:

  1. 04., петък – 16:00 – 20:00 ч.
  1. 04., събота – 10:00 – 20:00 ч.
  1. 04., неделя – 10:00 – 20:00 ч.
  1. 04., петък – 16:00 – 20:00 ч.
  1. 04., събота – 10:00 – 20:00 ч.
  2. 04., неделя – 10:00 – 20:00 ч.

Билетът е за 45 минути гледане на произведения по избор на зрителя.

*

"Сфера" е креативно и изследователско студио за разработване на потапящи преживявания. За повече информация и прожекции: София, ул. "Страхил Войвода" 2, тел. 0885519796.

 

Не пропускайте и ексклузивната прожекция на филма „Ханът и империята”, с който НДК ще отбележи своята 40-та годишнина на 12 април в зала 1!

 

Киномания ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки. Молим публиката да заповяда в киносалоните с маски и да спазва дистанция.

 

Цялата програма на Киномания може да откриете на: kinomania.bg

Билети на касите на НДК и на tickets.ndk.bg

 

Автор:
Вера Банчева
Публикация:
06.04.2021 г. 14:26
Посетено:
918
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/32548-za-parvi-pat-kinomaniya-predstavya-filmi-zasneti-chrez-virtualna-realnost