Празници / фестивали

Столична библиотека и Театър "Възраждане" отбелязват заедно Международния ден на детската книга

В програмата: представлението „Трите прасенца“, маратон на четенето, литературни викторини с награди

Столична библиотека и Театър "Възраждане" отбелязват заедно Международния ден на детската книга

 

◊ ПОКАНА

В Столична библиотека се намира най големият в България Детски център, който разполага с 67 хил. тома книги и 15 хил. детска читателска публика. За най-важните хора на света - гласи слоганът в една от залите на центъра. През последните години отношението на децата към книгата се променя, четенето отново става популярно занимание и библиотеката на София, активно изпълнявайки своята роля на медиатор между книгата и детето, традиционно отбелязва Международния ден на детската книга.

Тази година Столична библиотека и Театър „Възраждане“ канят всички свои малки приятели - читатели и зрители и техните родители на 2 април, от 11.00 ч. в Детския център на Столична библиотека да споделят интересните инициативи, посветени на Международния ден на детската книга.

Актьорите от Театър „Възраждане“ ще представят любимия на много деца спектакъл „Трите прасенца“ в залата на театъра. В празничната програма са включени срещи с популярните писатели Марин Бодаков и Милена Гартли, любопитни викторини с награди, занимателни игри с роботчета - пчелички и много изненади. За всички малки участници заедно със Столична община сме приготвили подаръци – нови интересни детски книги. Към празника ще се присъединят Асоциация „Българска книга“, както и Посолството на Кралство Швеция в България с подаръци - новото издание на култовата “Пипи Дългото чорапче”.

Събитието ще се проведе при строго спазване на всички противоепидемични мерки и при заетост на залите на не повече от 30 % .

Детският център на Столична библиотека стартира през месеца на детското четене - април нови кампании като онлайн инициативата, посветена на приказките на Ханс Кристиан Андерсен в рамките на традиционния „Час на приказката”. Всяко дете, което иска да участва, може да изпрати свой клип с любимата си приказка на великия разказвач.

На 2 април стартира и национален конкурс за комикс рисунки на тема „ТРИятели”. Отличените творби ще бъдат представени в изложба за 24 май.

Подробна информация за предстоящите кампании може да намерите на сайта на библиотеката и ФБ страницата на Детския център, както и да видите там и в дигитална платформа Сердика (https://serdica.libsofia.bg) цифровите версии на уникалните стари издания на приказките на Андерсен.

Споделете Международния ден на детската книга с хубаво настроение и инициативите на Столична библиотека и Театър „Възраждане“!

 

Автор:
Столична библиотека
Публикация:
01.04.2021 г. 21:13
Посетено:
1153
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/32528-stolichna-biblioteka-i-teatar-vazrazhdane-otbelyazvat-zaedno-mezhdunarodniya-den-na-detskata-kniga