Празници / фестивали

София филм фест продължава и през април

Вижте новите български филми във фестивалната програма

София филм фест продължава и през април

Кадър от „Уроци по немски“ на Павел Г. Веснаков

 

◊ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ПРЕЗ АПРИЛ

Програмата на 25-ия София Филм Фест продължава с част от филмите, които трябваше да се срещнат с публиката в последните две седмици на месец март. Отлагането се наложи поради затварянето на кината.

Прожекциите в седмицата 2-8 април от програмата на 25-ия София Филм Фест са в Дома на киното, Г8, Евро Синема и кино „Влайкова“ в София.

 

◊ ФИЛМОВИ АКЦЕНТИ

Премиерата на документалния филм „Тихо наследство“ на режисьорката Петя Накова и продуцентката Катя Тричкова, копродукция с НВО Europe, дава старт на фестивалната седмица. Премиерните прожекции са на 2 април в Дома на киното от 18:30 и от 20:30 часа. Петя Накова и главната героиня - Таня са приятелки от ученическите си години, а историята на проекта започва от любовта на Таня към глухите деца и нейната отдаденост като преподавател в специалния образователен център за хора с нарушени слухови възприятия. Животът я изправя пред изпитание и тя е принудена да замине да се лекува в чужбина. Нейната 20-годишна дъщеря Кати поема грижите за центъра, както и за по-малката си сестра. Кати се впуска в това житейско и професионално предизвикателство, като разчита на силата на семейството, за да могат двете с майка ѝ да победят превратностите на съдбата.

„Уроци по немски“ на Павел Г. Веснаков, който получи специалната награда на журито и наградата на ФИПРЕССИ на СФФ, ще има още една фестивална прожекция, при която публиката ще може да се срещне с режисьора и представители на екипа на филма. Той е създаден в копродукция с Германия (Moviemento и Heimathafen Film & Media) и разказва за два дни от живота на мъж на средна възраст, загубил своята идентичност и решил да емигрира от България. Той се опитва отчаяно да възстанови отношенията си с всички свои любими хора само ден преди да отпътува. Главната роля е поверена на Юлиан Вергов, който спечели наградата за най-добър актьор на фестивала в Кайро, където „Уроци по немски“ имаше своята световна премиера. Във филма участват още Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова, Иван Налбантов. Прожекцията е предвидена за събота, 3 април, начален час 20:30 в Дома на киното.

Филмът-портрет за легендарния любимец на публиката, актьорът Георги Парцалев, предстои на 6 април в Дом на киното от 18:30 ч. Режисьор на „Парцалев“ е Валентина Фиданова, а продуцент – Христо Христов.

Специална прожекция в присъствието на екип ще има и дебютът на Александър Косев „Петя на моята Петя“, който бе прожектиран премиерно в Зала 1 на НДК след церемонията по раздаването на наградите на София филм фест. Филмът носи заглавието на разказа на превърналата се в легенда поетеса Петя Дубарова. Подходът в създаването на тази история е да се свърже бъдещето с миналото. Сюжетът е изграден върху връзките и паралелите между две тийнейджърки от различно време: Петя Дубарова и Петя Монова. „Петя на моята Петя“ задава въпроси, а съвременната Петя от филма трябва да открие своите отговори, поставена в ситуация между живота и смъртта – дали да избере живота или да последва любимата си поетеса… Творческият екип ще представи своята творба и ще се срещне с публиката в неделя, 4 април, от 20:30 часа в Дома на киното.

 До 8 април предстоят и ексклузивни фестивални прожекции на режисьорския дебют на известната актриса Робин Райт „Земя“, на номинирания за пет награди Оскар „Момиче с потенциал“ на Емералд Фенел с Кери Мълиган, „Пътищата на живота“ – новият филм на Сали Потър с Хавиер Бардем и Салма Хайек, и хита от Берлин и Сънданс 2020 „Никога рядко понякога винаги“ на Илайза Хартман.

 

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
31.03.2021 г. 20:53