Празници / фестивали

Ирландия празнува Деня на Св. Патрик

Изложба "Празник на ирландската култура" ще бъде официално открита на 17 март

Ирландия празнува Деня на Св. Патрик

 

◊ СЪБИТИЕТО

Ирландия празнува Деня на Св. Патрик

По повод Деня на Свети Патрик, Посолството на Ирландия в София, с подкрепата на Столична община, ще предложи на гостите и жителите на София изложба, наречена "Празник на ирландската култура". Изложбата представя културното богатство на Ирландия в над 40 фотографии, илюстриращи литературното, музикалното, филмовото и архитектурно ѝ наследство.

Посетителите ще могат да се насладят на забележителни сгради в Ирландия от праисторията до наши дни, да научат повече за ирландските и международните филми, заснети в Ирландия, и да се запознаят с традиционни музикални инструменти. В изложбата са представени не само известни ирландски писатели, но и български преводачи, които са направили произведенията достъпни за българските читатели.

Изложбата ще бъде официално открита на 17 март 2021 г., в 15:00 часа, на „Моста на влюбените“ от посланика на Ирландия г-жа Мартина Фийни и заместник-кмета по култура на Столична община г-н Тодор Чобанов.

За отбелязването на този специален за ирландците ден няколко сгради в София и страната ще бъдат осветени в зелено - Националния дворец на културата, Софийската опера и балет, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, и Столичната библиотека, часовниковата кула в Трявна, художествената галерия “Никола Петров” във Видин, сградата на общината в Русе и университета "Св. св. Кирил и Методий" във Велико Търново.

Осветяването на сградите е част от глобалната инициатива Ирландия, която през 2021 става на 11 години, за осветяване на световни забележителности в зелено по повод Деня на Св. Патрик. До момента над 450 сгради са осветявани в зелено по цял свят.

Свети Патрик бил християнски мисионер и е покровител на Ирландия. Легендата гласи, че е роден около 385 г. Той пътува до Ирландия през 432 г., където превръща ирландците езичници в християни. Свети Патрик използва трилистната детелина, за да обясни Светата Троица на ирландския народ. От тогава детелината става неформален символ на Ирландия.

 

Автор:
Мария Сапунджиева
Публикация:
16.03.2021 г. 13:31
Етикети:
Софияизложба
Празник на ирландската култура
Св. Патрик
празни
Посолство на Ирландия
Посетено:
906
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/32454-irlandiya-praznuva-denya-na-sv-patrik