Празници / фестивали

Нови български документални филми ще гледаме на София филм фест

Фестивалът с юбилейно 25-о издание тази година

Нови български документални филми ще гледаме на София филм фест

Кадър от филма „Преди края“ на режисьорката Елдора Трайкова

 

◊ НОВО БЪЛГАРСКО КИНО НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Четири български документални филми ще имат премиера на 25-ия София филм фест, който ще се проведе в две издания тази година – през март и през есента.

Преди края“ на режисьорката Елдора Трайкова, оператора Емил Христов и продуцента Асен Владимиров спечели голямата награда „Златен ритон“ на Фестивала на българското документално и анимационно кино в Пловдив 2020. Разказана е една наистина впечатляваща история - за наближаващ апокалипсис, последните дни на едно село. Причината е в залежи от въглища, открити на негова територия и необходими за работата на няколко ТЕЦ-а в промишления комплекс „Марица изток“. През разказите на неколцината останали жители в селото зрителите виждат реалността и съдбата, която очаква местните хора – в техните изповеди има гняв, безпомощност, примирение, но не и надежда.

Тихо наследство“ на режисьорката Петя Накова и продуцентката Катя Тричкова е копродукция с НВО Europe. Петя Накова и главната героиня Таня са приятелки от ученическите си години, а историята на проекта започва от любовта на Таня към глухите деца и нейната отдаденост като преподавател в специалния образователен център за хора с нарушени слухови възприятия. Животът я изправя пред изпитание и тя е принудена да замине да се лекува в чужбина. Нейната 20-годишна дъщеря Кати поема грижите за центъра, както и за по-малката си сестра. Кати се впуска в това житейско и професионално предизвикателство, като разчита на силата на семейството, за да могат двете с майка ѝ да победят превратностите на съдбата.

Третият български документален филм в програмата на 25-ия СФФ е филм-портрет за легендарния любимец на публиката Георги Парцалев. Съдбата му е преплетена с историята на Сатиричния театър, но и с тази на българското кино. По времето на социализма обаче различната сексуална ориентация е достатъчна причина един творец да бъде лишен от официални награди и публично признание. Режисьор на „Парцалев“ е Валентина Фиданова, а продуцент – Христо Христов.

На предстоящия София Филм Фест ще бъде показан и документалният филм на Ана КитановаСъдбата на скитника“. Филмът е първи документален разказ на младата режисьорка, чиито дипломен късометражен филм „Жената от фара“ участва в конкурсните програми на редица международни фестивали. „Съдбата на скитника“ пресъздава историята на 75-годишния Пави (Павел Йосифов) - колоритна личност, която живее в къщичка от кал в гората, без ток и вода. Той не спира да пише и чете на свещи, мечтае да издаде свой разказ и да бъде признат за писател. Премиерата на филма ще бъде на специалното издание на 25-ия СФФ през септември 2021.

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
10.03.2021 г. 12:56
Етикети:
Посетено:
856
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/32427-novi-balgarski-dokumentalni-filmi-shte-gledame-na-sofiya-film-fest