Празници / фестивали

Сливен чества Националния празник на Република България

Трети март - 143 години от Освобождението

Община Сливен, културните институти и учебните заведения  в града и през настоящата година организират редица инициативи за отбелязване на Националния празник - Трети март. В 2021 г. то преминава без осъществяване на традиционния тържествен ритуал на емблематичния за гражданите площад „Хаджи Димитър”, където се възвисяват ръстът на Войводата и Пантеонът на сливенските възрожденци. 140-метров трибагреник опасва отново (в съответствие с традицията от последните години) сградите в центъра на града - от Съдебната палата до хотел „Централ”, създавайки празнична атмосфера в трудните времена на изолация. В условията на пандемичната обстановка и изискванията за съблюдаване на мерките за ограничаване на заболеваемостта, изявите преминават – съгласно препоръките на здравните и общинските власти, без провеждане на масови прояви и на големи „групови участия”, но при емоционална и духовна съпричастност от жителите на града и региона.

Прозвучалият на 3 март в 12 часа - от Градския часовник в Сливен - химн на Република България, развълнува всички с отпратка към междудържавното решение някога за преустановяване на Руско-турската война от 1877-1878 година, ознаменувало и освобождението на Отечеството ни от османско иго - с подписването на Сан-Стефанския мирен договор на 19 февруари 1878 г. (по стар стил). От 1991 година Денят се отбелязва като Национален празник на България. Припомняме, че той е почетен тържествено за пръв път във Велико Търново на 3 март 1879 г. (по нов стил) – с отслужената панихида пред народни представители и граждани в черквата „Света Богородица”. Ритуалът е осъществен от Първия екзарх на Българската екзархия  Антим I - председател и на Учредителното народно събрание.

В Сливен кметът Стефан Радев открои ролята на този акт в празничното обръщение към съгражданите си, под надслов: „Ние сме народ, който гради своето  бъдеще върху историческото и духовно наследство”, припомняйки в деня на честване на 143 години от Освобождението на България от османско иго „... заветите на всички знайни и незнайни герои, участвали в повсеместната борба с перо и оръжие за „чиста и свята република”. Те отдадоха живота си за дълго очакваната свобода, за запазване на родния език и за църковна независимост, обединени в една кауза: свободна и целокупна България. Днес ние, гордите с делата им потомци, отдаваме почит към тяхната саможертва, довела до утвърждаването на страната ни като суверенна държава. Историческото и духовното ни наследство ни дават посоката, с която да отстояваме мястото ѝ на картата на Европа, защото историята ни задължава да отстояваме националния идеал за сила и обединение, като гаранция за по-добро и светло бъдеще за нашите деца!”, завърши ръководителят на община Сливен.

На 3 март  в 12 часа, в града под Сините скали българският химн се сля и с камбанния звън от всички православни храмове... Учащи се от сливенските учебни заведения ППМГ „Добри Чинтулов“,  ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ и Средно училище „Пейо Яворов“ застават на „почетен караул” (от 9 до 16 часа) пред Пантеона на деятелите на българското Възраждане. Венци и цветя на признателност поднесоха кметът на Сливен Стефан Радев, председателят на Общинския съвет Димитър Митев и областният управител на област Сливен Чавдар Божурски. Предоставена е възможност през целия ден на всички желаещи граждани и родолюбиви организации да почетат делото и приносите на дейците в националните борби и просветното дело - с полагане пред бюстовете им на венци и цветя, при съблюдаване на изискванията за поединично участие или на малки групи и със спазване на регламентираните отстояния.

От Хамам баир, в 20 ч. сливенци ще се насладят на красотата на  илюминациите по повод Националния  празник на страната.

 

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
03.03.2021 г. 12:24
Посетено:
1069
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/32398-sliven-chestva-natsionalniya-praznik-na-republika-balgariya