Празници / фестивали

Трети март в Националния военноисторически музей

НВИМ отбелязва Националния празник с любопитни истории и филми за пътя към Свободата

Трети март в Националния военноисторически музей

 

◊ ТРЕТИ МАРТ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ  

Предвид обичайното струпване на много хора в експозицията на Националния военноисторически музей (НВИМ), по препоръка на здравните власти на 3 март ще работи само външната експозиция на Музея от 10 до 17 часа с обичайната си входна такса.

 На Националния празник в парковата среда, на 40 декара площ посетителите ще имат възможност да разгледат реликви от Руско-турската война – представители на полевата и обсадната артилерия. Сред експонатите, съхранили спомена отпреди 143 години, са 10,67-мм картечница „Гатлинг“, М 1871, 9-фунтово нескорострелно стоманено оръдие „Круп“, М 1867/1877, 87-мм нескорострелно бронзово оръдие, М 1876 и други. Наред с тях във външната експозиция на Музея са представени и още над 270 образци от артилерийско въоръжение, бронетанкова, авиационна, военноморска, ракетна и инженерна техника.

Специално подготвени аудио станции ще запознават посетителите с любопитни факти от историята на реликвите, съхранявани в НВИМ – символи на стремежа на българския народ към свобода и независимост. Любителите на историята ще имат възможност да гледат филми, посветени на пътя към извоюване свободата на България.

Припомняме, че достъпът до експозициите на НВИМ се извършва при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, в това число отстояние между посетителите и носене на предпазни маски в закритите пространства. 

Филиалите на НВИМ – Парк-музей „Владислав Варненчик“ и Военноморски музей във Варна и Музея на авиацията в Крумово също ще работят с обичайното си работно време и входни такси.

 

Автор: НВИМ
02.03.2021 г. 17:31
Посетено: 775
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/32393-treti-mart-v-natsionalniya-voennoistoricheski-muzey