Празници / фестивали

„Седмица на любовта” в Регионалната библиотека в Сливен

Разнообразни инициативи за Празника на влюбените

Празникът на влюбените – св. Валентин е отбелязван от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в града под Сините скали с поредица от изяви, поощряващи  светлите пориви на сърцето у младите хора и всички влюбени. На тях e посветена и станалата вече традиционна „Седмица на любовта”, която и в пандемичната обстановка на 2021 г. се провежда (до 16 февруари), при спазване на всички противоепидемични мерки. По предварително уговорения график с организаторите  на събитието се провеждат и груповите посещения от учащи се от учебните заведения на Сливен.

Включени са разнообразни инициативи по темата „На крилете на вдъхновението „любов” - от образователен и творчески характер, сред които изложба от картички „валентинки”, с образци от XIX и XX в., както и историята на създаването им. Младите хора търсят отговор за същността и дълбочината на усещането „любов” и в анкета по темата. За тях е предвидена и „творческата работилница” за собственоръчно изработване на картички, с които да зарадват близките си.

Измеренията на великото чувство, движещо креативните пориви у творците, са потърсени и в дейността на някои велики създатели на музикални композиции-шедьоври. Присъстващите ще се запознаят с „любовните истории” на автора от епохата на барока Антонио Вивалди и сътворяването на известните цигулкови концерти „Четирите годишни времена“. Ще се докоснат и до историята на обичта между художника-символист Густав Климт и неговата съпруга Емилия Луиза Флюге, обезсмъртена в знаменитата му картина „Целувката”. В тази поредица на търсене силни преживявания и драматични страсти не ще да бъде подмината и гибелната - на руския поет Александър С. Пушкин към Наталия Гончарова.

За да бъдат  усетени  движещите сили на това най-благородно чувство – извор на възвишени настроения и пориви в създаване съвършените творби на изкуството и световното културно наследство...

 

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
12.02.2021 г. 19:28
Етикети:
инициативиРегионална библиотека „Сава Доброплодни”Сливен
Празник на влюбените
Седмица на любовта
Посетено:
902
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/32322-sedmitsa-na-lyubovta-v-regionalnata-biblioteka-v-sliven