Празници / фестивали

София филм фест на 25 този март - и в кината, и онлайн

Чака ни и второ специално издание тази година

София филм фест на 25 този март - и в кината, и онлайн

 

◊ КАКЪВ ЩЕ Е СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ПРЕЗ МАРТ?

София Филм Фест се готви за 25-о юбилейно издание. Поради пандемията от Covid-19 основният фестивал в традиционния си период през март ще бъде както онлайн, така и в киносалоните при спазване на всички противоепидемични мерки.

Специална програма в Дома на киното и Чешкия център, свързана с ретроспективи и други събития, ще подготви публиката с очакване за фестивала от 4 март.

Официалното откриване на 25-ия София Филм Фест е на 11 март в Зала 1 на НДК с премиерата на най-новия филм на режисьора Камен Калев - „Февруари”. На церемонията ще бъде връчена Наградата на София на Столичната община на изключителния музикант, филмов и театрален композитор Теодосий Спасов за неговия принос към изкуството на киното и музиката.

Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до края на март.

Ще бъдат представени повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма.

И през 2021 голяма част от филмите ще са достъпни чрез една от най-известните консерви в света на киното – БИЛЕТ В КЕН на София Филм Фест. Повече информация ще откриете на siff.bg/bilet или на безплатен номер 080018110.

 

◊ ЧАКА НИ И ВТОРО СПЕЦИАЛНО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА

От София филм фест обещават по-късно през годината да има и специално издание на 25-тия фестивал, в което фокус ще бъдат филмите, представени от техните автори от цял свят. Надяваме се това издание да ни върне към времето, когато София Филм Фест бе наричан „Купонът на годината!“, споделят организаторите.

 

◊ 25 ГОДИНИ ОТ НАЧАЛОТО

Началото е поставено през 1997 г. от Мюзик Филм Фест. Това е тематичен фестивал за  кино и музика. Четвърт век по-късно София Филм Фест се превърна в едно от най-значимите филмови събития в Централна и Източна Европа, единственият български кинофестивал с акредитация от FIAPF, включен в списъка с 50-те най-важни за филмовата индустрия фестивали в света и в календара на ФИПРЕССИ.

На СФФ са гостували плеяда световни кинотворци, сред които Вим Вендерс, Алън Паркър, Никита Михалков, Фолкер Шльондорф, Аньес Варда, Иржи Менцел, Коста-Гаврас, Тери Гилиъм, Емир Кустурица, Отар Йоселиани, Биле Аугуст, Горан Паскалевич, Бела Тар, Кшищоф Зануси, Агнешка Холанд, Хю Хъдсън, Клаудия Кардинале, Рупърт Еверет, Франко Неро, Тери Джоунс, Майкъл Пейлин, Нури Билге Джейлан, Джери Шацбърг, Данис Танович, Павел Павликовски, Мики Манойлович, Илдико Енеди, Ейбъл Ферара и много, много други. Повечето от тях са носители на Наградата на София на Столична община.

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
05.02.2021 г. 10:29
Посетено:
1164
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/32287-sofiya-film-fest-na-25-tozi-mart-i-v-kinata-i-onlayn