Празници / фестивали

Премиери на “ИК Жанет 45”

В рамките на Коледния панаир на книгата в НДК (13–17.ХІІ.2006)

◊ ПРОГРАМА

13 декември (сряда)

. 15.00 часа – НДК, етаж VІІ, зала 3.1

• "Нови стихотворения" 
   Автор:
Орлин Орлинов
   Представя:
Матей Шопкин
С участието на актьора Христо Чешмеджиев

За младите читатели заглавието на тази стихосбирка ще прозвучи, може би, банално. Но подтекста, заложен в него, веднага ще усетят мнозина от средното поколение, изучавали стиховете на поета в училище – старите стихове.

Преживял обаче виковете от “Осанна!” до “Разпни го!”, поетът Орлин Орлинов стига до своята Голгота и щастливо възкръсва в новата си книга, макар сам да се пита:

   
Как си жива, душа, подир толкоз крушения,
    с вяра, дето крило на пчела я крепи,
    подир лозунги, маршове, лъжи, заблуждения,
    дето шепнат коварно: умри и заспи...

След преживения и изпят в стихове личен катарзис, поетът ни напомня урока на лозата: “Там, дето няма обрез, няма рана – там зърно не налива сладък зной...”
   

. 16.00 часа – НДК, етаж VІІ, зала 3.1

• “Дзифт” (роман)
  Автор:
Владислав Тодоров
  Представя:
Георги Господинов

Действието на романа се развива в една нощ. Молеца излиза от Софийския централен затвор, излежал присъда за убийство, без да е убиецът. Той е влязъл там преди Девети, а излиза в началото на 60-те години и се опитва да оцелее в странния за него свят на социалистическа София, гонен от действителния убиец. Първата си нощ на свобода Молеца прекарва в бясна надпревара с изтичащото за него време, измъквайки се от капани, спасявайки се от преследвачи. Планът му да получи възмездие, се оказва обречен на провал поради коварството на Ада – фаталната жена, която служи на свой собствен план.

“Дзифт” е жанрова комбинация от ретро-соц и нео-ноар. Той предлага атракционно пътуване назад във времето по законите на черния роман към една вече разпиляна социалистическа действителност.


14 декември (четвъртък)

. 12.00 часа – НДК, етаж VІІ, зала 3.1

• “Атлас на българската литература” т. 3 (1944–1968 г.)
   Автори:
проф. Симеон Янев, Петя Колева
   Представя:
проф. Никола Георгиев

“Атлас на българската литература” е замислен като документална панорама на новата българска литература от Паисий Хилендарски до 2012 – годината, когато се навършва нейното четвъртхилядолетие. Той представя синхронно библиографията, критическата рецепция, новите периодични издания, авторите и събитията в духа на времето, когато са произтекли. В настоящия том за първи път са въведени и архивни документи.

Амбицията на изданието е да въведе в автентиката на времето без днешен коментар; събитията, фактите, книгите и оценките за тях се самокоментират, озвучавайки времето си. Същевременно “Атласът” представлява своеобразна енциклопедия на българската литература за 250 години. Замислен е в шест тома, като поредността на излизането им зависи от подготвеността на материала, а подредбата автоматично се пренаглася от хронологията.

Досега са излезли следните томове:
“Атлас на българската литература 1878-1915”
“Атлас на българската литература 1915-1944”

След настоящия том - за литературата между 1944-1968 предстои излизането на:
“Атлас на българската литература 1968-1989”
“Атлас на българската литература 1762-1878”

Последният том на четвъртхилядолетието трябва да обхване литературата от 1989 до 2012 година.


. 16.00 часа – НДК, етаж VІІ, зала 3.1

• “Добър ден, Р.” (разкази)
   Автор: Силвия Томова
   Представя:
Мария Станкова
С участието на актьора Христо Чешмеджиев

Това е историята на една вечна война. В нея всички са жертви. Победители няма. Дори когато на планетата се възцари вечен мир, тази война ще продължава да се води. Ожесточено и безкомпромисно. На живот и смърт. Защото не става въпрос за оцеляване. Защото се навлиза дълбоко в интимния свят на мъжа и жената. Защото тази битка движи света. Сборникът разкази „Добър ден, Р.” на Силвия Томова е една поредица от погледи през рамо. Уловени са мигове от човешки съжителства, мигове от същности, от умора. Градски човек, вкопчен в хаоса на мегаполиса, в който търси да изяви своето его; отчаян от самота младеж, който колекционира пощенски картички на момичета и си въобразява, че всяка една от тях очаква именно него; жена, която иска да остави послание на зелените човечета само в седем думи…

Отново авторът разкрива тъмната страна на Аз-а, но този път той има враг. Врагът е Аз-ът на другия. На човека до нас. Това са разкази за вечната битка между мъжа и жената.


15 декември (петък)    

. 12.00 часа – НДК, етаж VІІ, зала 3.1

• “Сомнамбул” (стихотворения)
   Автор: Петър Краевски
   Представя:
Румен Леонидов

„Сомнамбул” е новият поетичен сборник на Петър Краевски, издаден от ИК „Жанет-45” (след книгата му със сатирични стихове “Ало, как сте?”). Четенето на тази книга е постепенно навлизане в дълбините на иреалното, среща с архетипите на подсъзнателното. Четирите раздела на „Сомнамбул” проследяват в стихове съновиденията в различните стадии на съня: „Шепот насън”, „Бълнуване”, „Стари сънища”, „Просъници”. Авторът експериментира с различни начини на писане – от класическите форми сонет, триолет, рондо, октава, танка, хайку, през белия стих до поетичните проявления на потока на съзнанието и чудатата метафорика на съвременното модерно.

Самият автор е добре познат на широк кръг телевизионни зрители и радиослушатели. Изключително популярно е неговото радио и телевизионно предаване „ПЕТ КРАСКИ”, с което той е печелил международни медийни награди. Краевски е и организатор на Националния поетичен конкурс „За един по-човечен свят”. 


. 15.00 часа – НДК, етаж VІІ, зала 3.1

• “Страхът на спасения Ной” (стихотворения)
   Автор: Виктор Самуилов
   Представя: доц. Владимир Янев
Със съучастието на Асен Масларски и Васил Сотиров


16 декември (събота)

. 12.00 часа – НДК, етаж VІІ, зала 3.1

• “Почивка на Карибите” (разкази)
   Автор:
Георги Михалков
   Представя:
Йордан Ефтимов
И участници в театралното студио на Красимира Методиева

Странното в “случая Георги Михалков” е, че изкуствено създаденият език есперанто става сякаш основен език за писателя и по-голяма част от книгите му са познати повече по света – Бразилия, Унгария, Швеция, Испания, Полша и т.н. А е странно, защото в разказите му тъкмо заобикалящата ни наша, българска, до спазъм позната, грозна и смешна, и малко тъжна действителност е добила художествена плът. Класически разказвач, Георги Михалков не се опитва да ни смае, а по-скоро споделя с нас смайващото наоколо, кара ни да го съпреживеем заедно с героите му и, ако можем, да се посмеем над собствената си глупост и несъстоятелност, а когато се налага – и да се засрамим, и да се покаем. 


. 15.00 часа – НДК, етаж VІІ, щанд на ИК “Жанет 45”
               
• “Книга с автограф”
   Цвета Софрониева и “Разпознавания” (поезия) 
    
Четвъртата стихосбирка на Цвета Софрониева е покана да се превъплътим в пчели, колибри и бухали, да кацнем на пейките и в студията Парамаунт, и в село Парамун и да доловим как те пускат корени, които се преплитат под всевиждащия поглед на освободените ни криле някъде из тайнствените подземни палати на изворите на поезията. В многоликостта на световете, при пресичането на миналото и бъдещето им, в Несебър и Венеция, Калифорния и Париж, женското съзнание е индивидуално отговорно, творческо и самопроменящо се, посрещащо мъжа като старец и тригодишно момче, поет и наемодател, принц и лисица, копнеещ и копнеж, като Одисей и рибаря на Хемингуей, за да дефинира себе си като терористичен акт в тера инкогнита на многоезичието, в който постмодерното е бременност, а не ентропия. “Щутгартер Цайтунг” нарече Цвета Софрониева бродница между световете в търсене на собствено понятие за родно, а американският “Карънт” съзря в поезията й стабилна сила в междувековния ни свят, люшкащ се между еуфорията и разочарованието.

Миглена Николчина


. 17.00 часа – Театър “София”, зала “49” 
               
• “Полуесен, полуздрач...” (поезия)
   Автор:
Димитър Кабаков
   Представя:
Румен Леонидов
С участието на актрисата Невена Мандаджиева 

Представянето на първа стихосбирка е като събличане на публично място. До този момент все нещо от вътрешната територия остава скрито, но сега вече влизаш в ролята на артиста, който вика: „Елате ме вижте!”. Това, което ще прочетете, е моята представа за света, своеобразен поетически дневник, неравномерно попълван през годините, усещането ми за важните и значими неща от видимия и невидимия свят.

В живота всеки човек има своите опори, но в света на поезията тези, които искам да спомена с любов и благодарност, са Емили Дикинсън и Константин Павлов.
И вместо финал – последното стихотворение от книгата:

Закана

и аз ще взема своето Небе
под мишница със него ще си тръгна

зад планините имало море…

и няма…
няма вече да се върна…

                                                           
17 декември (неделя)

. 12.00 часа – НДК, етаж VІІ, зала 3.1 
               
• “Ако искаш вярвай” (детска)
   Автор:
Панчо Панчев (Дядо Пънч)
   Представя:
Благовеста Касабова
С участието на познати актьори

Ако искаш вярвай, но това е поредната остроумна, сладкодумна и мъдра книжка за деца на неостаряващия (въпреки натрупаните годинки) Панчо Панчев.

Ако искаш вярвай, но това е същият Дядо Пънч, с чиито книжки са отраснали не няколко деца, а няколко поколения деца.

Ако искаш вярвай, но това е онзи весел писател с устна хармоничка, който на Световния форум на книгата “Библиобраз” в Москва накара важната г-жа Буш, сериозната г-жа Путина и свенливата г-жа Първанова да пеят в хор “Зайченцето бяло” по текст на Леда Милева.

Не е за вярване, ама е истина!
Автор:
Яна Бойкова
Публикация:
13.12.2006 г. 13:29
Етикети:
Посетено:
729
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/3209-premieri-na-ik-zhanet-45