Празници / фестивали

Европейска нощ на учените 2020 в Русе

Кодовото име на проекта е FRESHER (Find Research Everywhere, SHare and expERience)

Европейска нощ на учените 2020 в Русе

 

◊ ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2020

От 27 до 29 ноември 2020 г. Русенската търговско-индустриална камара отново ще бъде организатор на събитията в Русе в Европейската нощ на учените. Акцентът на програмата е бъдещето на планетата посредством опазването на растителния свят и ролята на растенията за здравето на хората и за икономиката.

Във връзка с извънредното положение в страната и противоепидемичните мерки, свързани с борбата срещу Ковид-19, постиженията в света на науката ще бъдат представени онлайн.

 27 ноември

 18:15-18:30

Наука в града FRESHER: Защо мечката спи зимен, а не летен сън? Хибернация при животните

Венцеслав Петков от Регионалния исторически музей – Русе ще изясни въпросите каква е причината за изпадане в състояние на хибернация, гарантира ли това успешното преживяване на неблагоприятните зимни месеци, кои животни в България изпадат в хибернация и има ли такива, които изпадат в летен сън.

18:30-19:15

Наука в града FRESHER: Изкуствен интелект, роботика и безпилотни летателни апарати

Гл. ас. д-р Дияна Кинанева от катедра „Телекомуникации“ на Русенския университет „Ангел Кънчев“ ще обсъди темата за изкуствения интелект, невронните мрежи и компютърното зрение в комбинация с безпилотни летателни апарати.

19:15-19:30

Наука в града FRESHER: Погребаното злато

Ще бъдат представени златни находки в гробовете през късната Каменно-медна епоха (4500-4100 в. пр. Хр.) в североизточната част на Балканския полуостров.

19:30-20:15

Наука в града FRESHER: Как се прави холограма?

Доц. д-р Георги Христов от катедра „Телекомуникации“ на Русенския университет „Ангел Кънчев“ ще демонстрира как холограмни дисплеи, приложения с добавена и виртуална реалност (AR&VR), Ultra HD 4K заснемане и лазерни 3D скенери се ползват за опазване на културно-историческото наследство.

28 ноември

10:30-11:00

Магия FRESHER: Зелената лаборатория

Чрез забавни експерименти, с помощта на екипа на образователна инициатива „Щурата лаборатория“, ще бъдат представени интересни факти за растенията.

18:00-18:15

Наука в града FRESHER: Монетите говорят

Деян Драгоев от Регионалния исторически музей – Русе ще изясни историята на древните монети, изсечени в Никополис ад Иструм (римският град на победата), които разказват за императори и божества, животни, древни статуи и архитектурни паметници.

18:15-19:00

Наука в града FRESHER: Сканирай ми монета

Доц. д-р Пламен Захариев от катедра „Телекомуникации“ на Русенския университет „Ангел Кънчев“ ще демонстрира как работят различните видове 3D скенери при сканирането на монети.

19:00-19:15

Наука в града FRESHER: Как "четем" музеите на Възраждането?

Темата за формирането на българската нация през погледа на възрожденските музеи ще бъде изяснена от д-р Искрен Великов от Регионалния исторически музей – Русе.

19:15-19:30

Наука в града FRESHER: Русезнание

Виктория Друмева от Регионалния исторически музей – Русе ще представи образователната програма на музея „Русезнание“. Програмата включва модули за ученици от всички възрасти, занятия, свързани с културно-историческото наследство на русенския регион и музейни експозиции и експонати, които допълват и разширяват учебната програма.

19:30-19:45

Наука в града FRESHER: Ленин и рибарите

Прожекция на филма „Ленин и рибарите. В търсене на местно наследство“ – изследователски проект, който търси формите на местно наследство посредством образи. Представени са знаковите местни рибари, които ловят в р. Дунав и р. Янтра, както и паметника на Ленин

29 ноември

10:30-11:00

Магия FRESHER: Хартията – от засаждането на дърво до изложбената зала

Специалисти от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе ще дадат информация как да си направим хартия в домашни условия, какво е екслибрис и къде се намира най-богата публична колекция от оригинални екслибриси в България.

11:00-11:30

Наука в града FRESHER: В кухнята на баба

Учители от Гимназията по туризъм в гр. Русе ще изяснят как науката за готвенето насърчава екологичното отглеждане на растенията и билките и тайната на старите, автентични български рецепти за десерт и баница от био продукти.

11:30-11:45

Магия FRESHER: Гръм и мълнии

Химиците от Корпуса за бързо гърмене при Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“ ще демонстрират научен каламбур от гърмежи и пукотевици, химични опити и демонстрации. О, гръм и мълнии!

 

Автор:
Никола Бенин
Публикация:
26.11.2020 г. 17:25
Посетено:
851
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/32035-evropeyska-nosht-na-uchenite-2020-v-ruse