Празници / фестивали

Европейска нощ на учените 2020 FRESHER в ИЕФЕМ - БАН

Събитието ще се проведе изцяло онлайн, в това число и ателиетата за работа с деца

Европейска нощ на учените 2020 FRESHER в ИЕФЕМ - БАН

 

◊ ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2020

Между 27 и 29 ноември 2020 г. ИЕФЕМ - БАН отново се включва в програмата на Европейската нощ на учените. Събитието има за цел да популяризира работата на етнолози, фолклористи и антрополози пред широка публика, чрез филми, презентации и ателиета.

Тази година, във връзка с извънредното положение в страната и противоепидемичните мерки, в борбата срещу Ковид-19, всички активности ще се проведат онлайн.

Програмата на ИЕФЕМ - БАН ще бъде излъчена на двете ни страници във Фейсбук: страница на ИЕФЕМ - БАН: https://www.facebook.com/iefem и страница на Националния етнографски музей: https://www.facebook.com/NationalEthnographicMuseum, както и в платформата Google meet.

Европейската нощ на учените в ИЕФЕМ – БАН ще представи три документални филма: „Градината – място на биокултурно разнообразие“, „От Къщата с куклите до жълтите павета“ – посветен на Националния етнографски музей през погледа на развитието на гр. София и „Пътят до трапезата“ – за най-новата изложба на музея. Ще бъдат представени концепциите на изложбата „Дивата София“, организирана от РИМ-София и разказваща за присъствието на дивите животни в нашата столица и филма „The Secret Arts – Oтвъд границите на възприятието?“.

Програмата предвижда провеждането на две занимателни дейности за деца. Театралната импровизация с екологична насоченост по приказката „Загубената пчела“ ще бъде организирана в партньорство с програма „Тинтири – минтири/ проекти за деца“ и е насочена към момчета и момичета между 7-10 години. Необходимо е предварително записване на имейл адрес: office@taratanci.com с информация за името и годините на детето.

Съвместно с екип на „СедянкаТа” ще бъде излъчено и виртуално ателие за изработка на кукли „Кукли за малки и големи” подходящо за деца между 7-15-годишна възраст. За него не се изисква предварително записване.

Научната част от програмата предвижда представяне на образователните програми на Националния етнографски музей, на дейностите на архивите на ИЕФЕМ – БАН, на проекти, по които работят колеги етнолози и фолклористи. Планирани са и виртуални разходки из актуалните музейни експозиции „Времена и хора: Живите традиции на България“ и  „Пътят до трапезата“.

Пълната програма на събитието, с детайлно описание на дейностите, ще намерите на следния линк: http://iefem.bas.bg/wp-content/uploads/2020/11/Diplqna_206x408_2_final-1.pdf и във фейсбук събитието „Европейска нощ на учените 2020 FRESHER в ИЕФЕМ-БАН“ - https://fb.me/e/3d1h1kAXm

Кодовото име на проекта, в който по едно и също време участват над 300 града в Европа и по света, е FRESHER – абревиатура от английски език и означава Find Research Everywhere, SHare and expERience. Инициативата, която цели популяризиране на науката и нейните достижения, се финансира от Европейската комисия по програма „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020“. Фокус на събитията тази година е темата за растителното здраве, обявена от ООН за 2020 г., която е насочена към бъдещето на планетата в контекста на опазването на растителния свят, екологията, ролята на растенията за здравето на хората, както и за икономиката, и много други сфери.

* * *

Повече за Европейската нощ на учените 2020 ще откриете тук: https://fresher-researchersnight.bg/

 

Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
24.11.2020 г. 16:50
Посетено:
1621
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/32026-evropeyska-nosht-na-uchenite-2020-fresher-v-iefem-ban