Празници / фестивали

3-дневна кулминация от събития бележи финала на Европейската нощ на учените в Пловдив

Проявите са от 26 до 28 ноември, тазгодишните събития под тепетата стартираха от Центъра по растителна системна биология и биотехнология

3-дневна кулминация от събития бележи финала на Европейската нощ на учените в Пловдив

 

◊ ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2020

Серия от атрактивни, новаторски и полезни събития с гости от САЩ е кулминацията на тазгодишното издание на проекта „K-TRIO 4 – Европейска нощ на учените 2020“. Проявите са в Пловдив и са фиксирани в последните 3 дни от програмата – от 26 до 28 ноември 2020 г. Стартът на форума бе даден на 1 септември в Центъра по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ).

Всички събития ще са достъпни онлайн и с осигурена възможност за посещения на място при спазване на мерките за безопасност, съобщиха координаторите на проекта за Пловдив доц. д-р Петя Бъркалова и доц. д-р Весела Казашка.

Проектът „K-TRIO 4 – Европейска нощ на учените“ се финансира от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020”. Центърът по растителна системна биология и биотехнология е част от консорциум участници, сред които са Софийският университет „Св. Климент Охридски“ – координатор на проекта, сдружението форум „Наука”, Бургаският университет „Проф.д-р Асен Златаров”, Медицинският университет – Варна, Тракийският университет, Русенският университет, БАН – ИМИ и  Клуб „Млади таланти“.

В България в програмата ще се включат градовете София, Пловдив,  Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за пета поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”.

На 26 ноември 2020 година Академията за музикално танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” (АМТИИ) ще се присъедини и за пореден път ще се включи в събитията, свързани с Европейската нощ на учените в град Пловдив. Те ще се проведат в Концертна зала на централната сграда на АМТИИ, достъпни са и онлайн на: https://meet.google.com/yna-jffa-xxt?authuser=0

Ректорът на Академията проф. Тони Шекерджиева-Новак ще представи книгата „Палитра от пирински и огражденски носии”, ще бъдат представени две публични лекции: „Университетът на бъдещето” с лектор доц. д-р Весела Казашка и „Проекция от миналото към бъдещето в образователните проекти” с лектор доц д-р Васил Колев.

Доц. д-р Петя Бъркалова ще представи книгата с интервюта на журналистката Ваня Драганова „Будителите на 21 век. Учителите като повелители на промяната“. Петата книга в тази поредица съдържа интервюта с учители с научна и образователна степен „доктор“. Те са избрани за герои на книгата не само защото  са успели за няколко дни да се „настроят” и да продължат обучението на учениците в дигитална среда, но и защото по един вдъхновяващ начин придават ново съдържание на  насъщната връзка „учител-ученик“.

На 27 ноември 2020 година директорът на Центъра по растителна системна биология и биотехнология доц. д-р Цанко Гечев ще открие Европейската нощ на учените 2020 виртуално и реално чрез кръгла маса под надслов: „Наука, която се прави с и за хората”. Събитията в ЦРСББ ще са в заседателната зала и онлайн на https://meet.google.com/akw-bfki-oru?authuser=0

Ще се проведе и дискусия на тема „Европа в един променящ се свят (климат) – можем ли да се поучим от миналото?“ С темата ще ни запознае проф. Майкъл Санди – почетен професор по геология на околната среда на университета в Дейтън, Охайо, САЩ.  Изследователите, гостите и широката публика ще могат да се включат на място и онлайн в събитията – сподели доц. д-р Весела Казашка.

На 27 ноември 2020 година ученици, студенти и гости ще  могат да дискутират по проблемите на изкуството в условията на криза и новите възможности, които се разкриват пред хората на изкуството, с проф. Емилия Константинова. Темата на дискусията е: „Изкуството в дигиталната ера. Нови кариерни възможности”.

Европейската нощ на учените 2020 година в Пловдив ще приключи на 28 ноември в Артклас Център – Пловдив на бул. "Васил Левски" № 180 А. Планираните събития за последния ден включват: награждаване на победителите от Фотоконкурса „Моето училище”, демонстрации на граматически игри „Партньорства за наука – обединяване на учители и учени”, обявяване на резултатите от онлайн състезание по граматически игри с участието на студенти, творческо ателие по рисуване с деца от 4 до 8 години. Събитията ще приключат с „Голямо междучасие” – парти за деца и възрастни. Достъпни са и онлайн на https://meet.google.com/nnh-psws-xrm?authuser=0

Специален акцент в програмата за Пловдив е поставен върху дигиталното представяне на съдържанието на традиционната Пътна карта на събитията, затова провеждането на Европейска нощ на учените и „свързването” с широката публика ще се осъществява главно чрез цифровите технологии и интернет. Програмата е подготвена така, че да стигне до възможно най-широка публика – в това число млади хора, да доближи изследователите и хората на изкуството до обществото, като влезе буквално в дома им.

Домакините на „Европейска нощ на учените 2020“ в Пловдив са  подготвили ново дигитализирано съдържание и са създали програма, която да бъде лесно възприета, да достигне до публиката, да ѝ даде възможност за активно участие в събитията.

Представените събития в  Програмата на Нощта са адресирани към студенти, преподаватели, изследователи, ученици, деца и родители.  Включени са конкурси, изложби, демонстрации и граматически игри, събития при открити врати.

Организирани са събития чрез Facebook, а след това и срещи, дискусионни клубове, научни кафенета, демонстрации, които според ситуацията с COVID 19 могат да бъдат посетени на място (при спазване на всички правила за безопасност) или да бъдат посетени онлайн, чрез предоставените линкове.

За да улесним нашите реални и виртуални гости, тази година програмата стартира на 01 септември и ще продължи до вечерта на 28 ноември 2020 г., разказаха координаторите на проекта за Пловдив доц. д-р Петя Бъркалова и доц. д-р Весела Казашка.

С първото събитие в програмата Центърът по растителна системна биология и биотехнология отвори вратите на тазгодишната „Европейска нощ на учените“, като подготви филма Хармоничната двойка „наука и изкуство”, разпространен чрез социалните мрежи и медии. Филмът представя  д-р Ааканша Каноджиа, изследователка от Индия, завършила обучението си в докторска програма в Германия, провела стажове в Нова Зеландия, Ирландия, Германия и установила се в България като член на изследователския екип на ЦРСББ. В интервю с младата софтуерна инженерка Ива Неделева тя разказва за страстта си към рисуването.

Д-р Ааканша Каноджиа споделя моменти от професионалното си развитие и обяснява творческите импулси за запечатване на идеите в картини, като спасение в условията на социална изолация, породена от  COVID 19. Изложбата беше под надслов „Запечатано в картина” и провокира дискусии по темата за универсалния език на символите и тяхното научно и художествено „улавяне“, за развитието на творческия и научния потенциал на човека, способен на символно общуване. Същевременно изложбата представя човека на науката и изкуството като гражданин на света, като „универсален човек“.

През месец септември беше обявен и фотоконкурсът „Моето училище”, разпространен чрез Фейсбук. Фотоконкурсът цели да привлече за участие хора от всички възрасти, които са изкушени от света на знанието и милеят за своето училище. „Предизвикваме  ги да погледнат творчески през обектива и да споделят „уловеното” – училището като сграда, училището като  най-хубавата  „ера“ от нашия живот, като приятелства и светли мигове, като науки и поуки, свързани за цял живот. Искаме да разберем какво остава у човека от ученическите времена, затова фотоконкурсът е свързан с темата за училището – какво е то за нас, каква роля има в ежедневието през 21 век. А може би откриваме, че у всеки човек има един „учен”, запален по любимия предмет! Нека с езика на фотографията  споделим своя  отговор”, споделиха доц. д-р Петя Бъркалова и доц. д-р Весела Казашка.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
19.11.2020 г. 12:52
Посетено:
620
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/31994-3-dnevna-kulminatsiya-ot-sabitiya-belezhi-finala-na-evropeyskata-nosht-na-uchenite-v-plovdiv